Hodajte, ne treba nam puno koraka dnevno da za sebe napravimo veliku korist, za svoje zdravlje i dugovječnost. Hodajte, bilo kada i bilo gdje.
 Getty Images/iStockphoto
Nova pravila

Koliko koraka je nužno napraviti u danu? Manje nego što mislimo...

Deset tisuća koraka u jednom danu koje bismo trebali napraviti za svoje zdravlje desetljećima je bio zlatni standard, ali prema novom istraživanju već i 4400 prijeđenih koraka u danu ima velik utjecaj na produljenje života.

Brojne aplikacije za pametne telefone i narukvice koje mjere korake funkcioniraju tako da kada prijeđemo deset tisuća koraka dobijemo pohvalnu poruku, ostvarimo cilj, skupimo bodove... No iako se naizgled čini da nije lako postići 10.000 koraka dnevno, zapravo i nije teško ako do posla pješačimo tramvajsku stanicu ili dvije, umjesto liftom uspinjemo se stepenicama, popodne se više krećemo, a manje držimo u ruci daljinski upravljač, više puta na tjedan priuštimo si žustru šetnju...


Zlatni standard

Godinama je 10.000 koraka dnevno bio magičan broj, no istraživanje koje je provedeno na Brigham and Women's Hospital pratilo je 16.741 ženu i sedam dana u tjednu tijekom četiri godine bilježilo se koliko koraka naprave u danu. Istraživanje je uključilo žene prosječne dobi 72 godine i upravo je ovo istraživanje pokazalo koliko je hodanje, bez obzira na to koliko malo bilo, velika dobrobit za naše zdravlje.

Žene koje su u danu napravile oko 4400 koraka tijekom četiri godine smanjile su rizik od uranjene smrtnosti za 41 posto u usporedbi sa ženama koje su napravile oko 2000 koraka na dan. Žene koje su napravile prosječno 5900 koraka smanjile su rizik od smrti za 46 posto. Najniži rizik za smrt imale su žene koje su napravile oko 7500 koraka u danu (rizik je 58 posto), no nakon toga taj se rizik nije više smanjivao.

Zaključak istraživanja je da hodanje samo po sebi uvelike utječe na naše zdravlje i dugovječnost, a kako je rekla autorica studije dr. I-Min Lee za portal Health Day News: Naša poruka nije bila da ljudima kažemo - hodajte jer je to dobro za vas, već koliko malo koraka je dovoljno da se očituje korist za zdravlje. Već i oko 5000 koraka u danu je povoljno za naše zdravlje i ne bismo se trebali opterećivati hoćemo li dostići deset tisuća koraka na dan.

Da trebamo u danu napraviti 10.000 koraka zapravo je “pravilo” koje se pojavilo uoči Olimpijskih igara u Tokiju 1964. kada je dr. Yoshiro Hatano sa Sveučilišta Kyush osmislio pedometar u cilju poticanja ljudi na više kretanja, nakon što je uvidio da su zapadnjačke navike i stil života loše po zdravlje Japanaca. Uređaju su dali ime Manpo-Kei, što u prijevodu znači “10,000-step meter” i tako je nastalo pravilo o deset tisuća koraka.

Linker
15. travanj 2024 18:13