Čin ejakulacije može izbaciti toksine iz tijela

 SHUTTERSTOCK
što se čeka

Koliko često ejakulirate? Osim zadovoljstva, to donosi i jednu zadivljujuću zdravstvenu prednost

Znamo i koliko puta mjesečno to trebate činiti

Novo istraživanje pronašlo je potencijalno nov način za smanjenje rizika od raka prostate - redovito ejakuliranje. Naime, prema novoj studiji, objavljenoj u časopisu European Urology, Jennifer R. Rider s Odjela za epidemiologiju, Boston University School of Public Health i suradnici izračunali su i koliko je točno ejakulacija mjesečno potrebno da se smanji rizik od raka prostate.

Iako su istraživači uspjeli identificirati pozitivnu povezanost između čestih ejakulacija i raka prostate, nisu identificirali razlog zašto izbacivanje sperme ima pozitivan utjecaj u zaštiti od raka.

Jedna od teorija bila je da čin ejakulacije može izbaciti toksine iz tijela, ali budući da nije poznat mehanizam djelovanja, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se utvrdio razlog zašto ejakulacija smanjuje čovjekov rizik od bolesti.

- Otkrili smo da muškarci koji prijavljuju da češće ejakuliraju u odnosu prema onima koji to rade rjeđe imaju manju vjerojatnost da će im naknadno biti dijagnosticiran rak prostate - navode autori istraživanja i dodaju da ova velika studija pruža dosad najjače dokaze o blagotvornoj ulozi ejakulacije u prevenciji raka prostate.


Sedam dana odmora u mjesecu

S obzirom na to koliko je ejakulacija mjesečno bilo potrebno za izazivanje zdravstvenih koristi, istraživači su otkrili da su muškarci koji su ejakulirali 21 put mjesečno imali 33 posto manju vjerojatnost da će razviti rak prostate.

No, važno je reći da to ne znači da će ejakulacija definitivno spriječiti razvoj raka prostate. Potrebno je smanjiti i druge rizične faktore. Primjerice, izbjegavati brzu hranu s visokim udjelom masti i toksine iz okoliša koji pridonose problemima s prostatom. Podrazumijevaju se redovita tjelovježba i zdrava prehrana s više namirnica s likopenom, selenom i vitaminom E, koje prema Prostate Cancer UK može smanjiti rizik od raka prostate. No, vrlo je vjerojatno da će negativni životni izbori poput pušenja nadvladati svaku dobivenu korist, kažu liječnici.


Bez simptoma u ranoj fazi

Rak prostate rijetko ima simptome u ranim fazama, stoga se diljem svijeta provode kampanje podizanja svijesti i poziva muškarce na preglede prostate i mjerenje upalnog markera PSA. Oko 80 posto slučajeva raka prostate dijagnosticira se kod muškaraca starijih od 65 godina, a godišnje u Hrvatskoj oboli do dvije tisuće muškaraca. Muški spolni hormon testosteron, koji stvaraju testisi, izravno potiče rast i normalnih stanica tkiva prostate i stanica raka prostate. Dokazi upućuju na to da veći rizik od razvoja raka prostate imaju muškarci s poviješću spolno prenosivih bolesti, oni koji puše i u prehrani konzumiraju mnogo zasićenih masti. Također, debljina dovodi do povećanog rizika za nastanak većih i agresivnih tipova raka prostate što rezultira lošijim ishodom liječenja. Suprotno vjerovanju, ne postoji dokazana povezanost između učestalosti seksualnih odnosa i rizika za razvoj raka prostate.


Neki znakovi koji bi mogli upućivati na probleme s prostatom su:

  • potreba za češćim mokrenjem
  • teži početak mokrenja
  • naprezanje tijekom mokrenja
  • mokrenje dugo traje i slab je protok
  • osjećaj da se mjehur nije u potpunosti ispraznio
  • krv u mokraći
  • krv u sjemenu.


Benigno povećanje prostate

Ako imate neki od ovih simptoma, ne znači uvijek da imate rak prostate. Računa se da će čak 80 posto muškaraca starijih od 40 godina imati neki stupanj benigne hiperplazije prostate, a ta se brojka povećava na 95 posto muškaraca starijih od 80 godina. U mladog muškarca, normalna prostata je veličine oraha, a tijekom starenja ta žlijezda obično raste i postaje velika. Benigno povećanje prostate nije rak prostate niti povećava rizik za rak prostate, ali povećana prostata pritišće mokraćnu cijev što stvara probleme kod mokrenja.

Linker
05. ožujak 2024 18:37