Goran štimac, dr. med. spec urologije, subspec. uroloske onkologije i urolitijaze. FOTO: VEDRAN PETEH CROPIX
dežurna ordinacija

Pitali smo urologa: Kako se liječi rak prostate niskog rizika

Svaka od metoda aktivnog liječenja (radioterapija ili prostatektomija) nosi određene rizike

Dijagnosticiran mi je rak prostate koji se nije proširio i liječnici su mi rekli da je niskog stupnja agresivnosti. Kako se taj rak liječi i hoću li nakon završetka liječenja imati poteškoće s mokrenjem, stolicom i seksualnom disfunkcijom? Provodi li se kod nas fokalno liječenje, odnosno krioablacija raka prostate?

  • Ivan F., Zagreb

Odgovara prim. dr. sc. Goran Štimac, urolog, KBC Sestre milosrdnice, Zagreb

Sve šira uporaba prostata speciičnog antigena (PSA) rezultirala je otkrivanjem raka prostate u nižem, izlječivom stadiju te je povezana sa značajnim padom smrtnosti. Deinitivna odluka o optimalnom izboru liječenja u bolesnika niskog rizika (pomno praćenje, radioterapija ili prostatektomija) nije jednostavna i donosi se nakon temeljitog razgovora s pacijentom i imajući u vidu inicijalni stadij bolesti, komorbiditet, očekivano trajanje života, status seksualne funkcije, kontinencije te očekivanja samog bolesnika.

Svaka od metoda aktivnog liječenja (radioterapija ili prostatektomija) nosi određene rizike i u određenoj mjeri smanjuje kvalitetu života. No, zahvaljujući napretku tehnologije i golemom iskustvu kliničara danas su stope postoperacijskih komplikacija minimalne. Krioablacija raka prostate ne provodi se kao standard u liječenju lokalizirane bolesti u Hrvatskoj.

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
15. travanj 2024 17:49