SHUTTERSTOCK
super izbor

Kardiolog savjetuju da dodate ovaj sastojak u kavu: ima protuupalno djelovanje i snizit će krvni tlak

Dokazano je da flavanoli smanjuju upalu i poboljšavaju protok krvi

Za mnoge od nas kava je apsolutni must-have kada je u pitanju jutarnja rutina. Istina je da nam daje energiju te poboljšava koncentraciju, a također je dokazano da je ovaj napitak zdrav za srce. Naime, ispijanje jedne do dvije šalice kave dnevno povezano je s manjim rizikom od srčanih bolesti i zatajenja srca.

Drugi benefiti kave:

  • Smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2
  • Štiti od bolesti jetre
  • Dobra za zdravlje mozga
  • Smanjuje rizik od depresije i lošeg raspoloženja
  • Poboljšava sportske performanse

A jeste li znali da postoji i jedan poseban sastojak koji može poboljšati vašu sljedeću šalicu: kakao.

image
SHUTTERSTOCK

Kakao prah može smanjiti upalu

Kava sama po sebi ima dobrobiti za zdravlje srca, ali dodavanje dvije žličice kakaa (organski bez dodanog šećera) može još više poboljšati te dobrobiti.

- Kao i zrna kave, kakao prah sadrži flavanole koji imaju protuupalni učinak, opuštaju krvne žile i poboljšavaju kontrolu šećera u krvi - kaže doktorica Nikki Bart.

Dokazano je da flavanoli smanjuju upalu i poboljšavaju protok krvi, što može pozitivno utjecati na zdravlje srca opuštanjem krvnih žila, čime se snižava krvni tlak. Kakao je moćan antioksidans i jedan od najboljih prirodnih izvora željeza, a dodate li ga u kavu poboljšat ćete kognitivne sposobnosti i dobro raspoloženje.

Može i đumbir

Ovakav napitak dobar je način da iskoristite zdravstvene blagodati đumbira, koji je poznat kao snažan antioksidans, smiruje upale, želučane probleme, bolove u mišićima te snižava kolesterol i potiče probavu.

Linker
26. travanj 2024 16:03