Opreza nikad dosta!

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Tihi ubojica

Kako se zaštititi? Prepoznajte prve znakove trovanja ugljičnim monoksidom

Ugljični monoksid (CO) je plin bez boje i mirisa koji vrlo brzo dovodi do kobnih posljedica

Nažalost s vremena na vrijeme, posebno zimi, svjedočimo medijskim natpisima o trovanju ugljičnim monoksidom koja završavaju smrću.

Ugljični monoksid (CO) je plin bez boje i mirisa koji nastaje sagorijevanjem tvari poput plinskih, tekućih i krutih goriva bez dovoljne količine kisika. Baš zbog karakteristika ovog plina tragedije se događaju, no moguće ih je spriječiti.


Koji su simptomi trovanja?

Problem nastaje kad udišite ugljični monoksid, on se veže na crvene krvne stanice umjesto kisika. Zbog toga kisik ne dolazi do tkiva i organa pa su posljedice fatalne. S obzirom na to da ne možete osjetiti miris plina, prepoznajte simptome.

MSD priručnik navodi da se simptomi mijenjaju ovisno o razini otrovanja i često su nespecifični. Javlja se glavobolja i mučnina, a sve većim trovanjem simptomi se pogoršavaju. Može doći do opće slabosti, slabljenja koncentracije, nejasne omaglice i poremećaja rasuđivanja. Zatim može doći do otežanog disanja kod napora, boli u prsima kod bolesnika s koronarnom bolešću i konfuzije. Kasnije dolazi do sinkope i smetenosti, a onda hipotenzije (niski krvni tlak), kome, respiratorne insuficijencije i smrti.

Trovanje ugljičnim monoksidom može biti osobito opasno za one koji spavaju ili imaju određenu razinu alkohola u krvi. Mozak im se može nepovratno oštetiti ili mogu umrijeti prije nego što shvate problem.

U slučaju da sumnjate na trovanje, napustite prostoriju i pozovite hitnu. Bilo da je riječ o vama ili nekome u vašoj blizini.


Prevencija

HZJZ naglašava da su velika opasnost u kućanstvu neispravne peći i začepljeni dimnjaci.

Kako bi se takve situacije spriječile, izuzetno je važno da ovlašteni serviseri provjeravaju peći i bojlere, a dimnjačari ispravnost dimnjaka i drugih odvoda dima.

Isto tako, automobil se ne smije držati upaljenim u zatvorenim ili nedovoljno prozračenim garažama jer se ugljični monoksid nalazi u ispušnom plinu automobilskog motora.

Stoga redovito zračite prostorije u kojima boravite. Osim što ćete tako izbaciti ugljični monoksid iz prostorije, omogućit ćete ulazak svježeg zraka, punog kisika neophodnog za pravilan proces izgaranja.

S obzirom na to da opreza nikad dosta kad je plin u pitanju, stavite detektor ugljičnog monoksida u spavaću sobu i prostorije u kojoj je sustav grijanja. On će vas upozoriti!

Ako posumnjate na ugljični monoksid u domu, odmah otvorite prozore, evakuirajte stanare i pozovite 112.

Linker
25. travanj 2024 23:12