Vaše će tijelo započeti proces oporavka od nikotina u roku od samo nekoliko sati od trenutka kad ste povukli zadnji dim. 
 FOTOGRAFIJE: ELIJAH O‘DONNELL/UNSPLASH
Nina Čiča
Nina Čiča
možda vas ovo potakne

Što se događa našem tijelu kad prestanemo pušiti? Jedna zadivljujuća promjena dolazi već nakon tri dana

30. ožujak 2021.
Negativni učinci pušenja na tijelo odavno su dokazani, no nikada nije kasno da se riješite te nezdrave navike. Evo kako će vaše tijelo reagirati nakon određenog perioda bez cigareta...

Svaka cigareta koju popušite oslobađa na tisuće štetnih kemikalija u vaše tijelo. Iako mnogi misle da zbog pušenja stradavaju samo pluća, i točno je da ona podnose najveći teret, zapravo i mnogi drugi dijelovi tijela osjećaju negativne posljedice, uključujući i vitalne organe, poput srca. Srećom čak i oni s najdužim pušačkim stažem mogu neutralizirati dio štete koju su im nanijele cigarete. U stvari, vaše će tijelo započeti proces oporavka od nikotina u roku od samo nekoliko sati od trenutka kad ste povukli zadnji dim.

- 20 minuta nakon posljednje cigarete

Dobrobiti prestanka pušenja mogu se osjetiti već samo 20 minuta nakon što ste popušili posljednju cigaretu jer će se tada vaš krvni tlak i puls vratiti u normalne okvire. U vašim bronhima se nalaze vlakna koja dok pušite, zbog stalne izloženosti dimu, ne mogu funkcionirati kako treba, a sada ponovo postaju učinkovitija. To je korisno za pluća jer ta vlakna pomažu u uklanjanju nadražajnih tvari i bakterija iz pluća te tako smanjuju rizik za infekcije.


- 8 sati nakon zadnje cigarete

Potrebno je samo osam sati da se razina ugljičnog monoksida vrati na normalnu razinu. Ugljični monoksid je jedna od kemikalija prisutnih u duhanskom dimu koje zamjenjuju čestice kisika u krvi te tako smanjuju količinu kisika koju tijelo prima. Sa smanjenjem razine ugljičnog monoksida, razina kisika će se vratiti na normalnu, a viša razina kisika pomaže da se nahrane tkiva i krvne žile koji su, dok ste pušili, primali manje kisika.


-24 sata nakon zadnje cigarete

Dovoljan je samo jedan dan bez cigareta da se drastično smanji rizik za srčani udar uslijed suženja vena i arterija, dok povećana razina kisika pomaže srcu da funkcionira kako treba. Sada je već i razina nikotina u krvotoku značajno pala.


- 2 dana nakon zadnje cigarete

Potrebno je 48 sati da bi se živčani završeci, koji su bili oštećeni uslijed pušenja, počeli obnavljati. Sada biste već mogli imati snažnija osjetila i možda ćete primijetiti da stvari imaju bolji miris i okus nego prije.


- 3 dana nakon zadnje cigarete

Nakon 72 sata bez cigarete, počet ćete lakše disati. To je zbog toga što će se bronhalne cijevi unutar pluća početi opuštati i više otvarati. Osim toga, kapacitet pluća se povećava nakon tri dana, što znači da možete udahnuti više zraka.


- Tjedan dana nakon zadnje cigarete

Tih tjedan dana važni su, ne samo zbog zdravlja, već i kao snažna psihološka motivacija. Pušači koji uspiju izdržati tjedan dana bez cigareta imaju devet puta veće šanse da uspješno zauvijek prestanu pušiti.


- Dva tjedna nakon zadnje cigarete

14 dana bez cigarete je dovoljno da primijetite da lakše hodate i dišete, što je posljedica poboljšane cirkulacije i oksigenacije. Prema istraživanju Sveučilišta u Michiganu, plućna funkcija se povećava za oko 30 posto nakon dva tjedna bez pušenja.


- 1 mjesec nakon zadnje cigarete

Nakon mjesec dana bez cigareta, povećat će se vaša razina energije, a smanjit će se i neke negativne nuspojave pušenja, poput začepljenosti sinusa ili kratkoće daha pri fizičkoj aktivnosti. Ponovo će početi rasti plućna vlakna, što će pomoći u smanjenju prekomjernog taloženja sluzi i zaštititi pluća od bakterijskih infekcija.


- 3 mjeseca nakon zadnje cigarete

Kod žena nakon 3 mjeseca bez cigareta može doći do povećanja plodnosti i smanjenja rizika od prijevremenog porođaja.


- 6 mjeseci nakon zadnje cigarete

Pola godine bez pušenja smanjit će vjerojatnost da osjećate potrebu zapaliti tijekom ili nakon stresnog događaja. Vjerojatno ćete i znatno manje kašljati i iskašljavati sluz. Razlog je to što su dišni putevi znatno manje upaljeni sada kada nisu konstantno izloženi cigaretnom dimu i kemikalijama koje sadrže cigarete.


- 1 godina nakon zadnje cigarete

365 dana bez cigarete znači da ćete primijetiti drastično poboljšanje zdravlja svojih pluća i što se tiče plućnih funkcija i kapaciteta. Disat ćete lakše i kašljati manje.


- 3 godine nakon zadnje cigarete

Potrebne su 3 godine nepušenja da svoj rizik za srčani udar dovedete na razinu koju imaju nepušači. Pušenje smanjuje dotok kisika u organe, pa tako i u srce, a to oštećuje krvne žile, počinje se taložiti masno tkivo u njima i posljedica toga je povećan rizik za srčani udar.


- 5 godina nakon zadnje cigarete

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Carolina pokazalo je da se nakon pet godina bez pušenja rizik za smrt uslijed raka pluća smanjuje na pola u usporedbi s rizikom koji ste imali dok ste pušili.


- 10 godina nakon zadnje cigarete

Desetljeće bez pušenja znači da je vaš rizik za smrt uslijed raka pluća pa na razinu koju imaju nepušači. Stanice koje su nekoć bile prekancerozne kroz deset godina su zamijenjene zdravim stanicama. Osim rizika za rak pluća, smanjio se i rizik za bilo koju drugu bolest povezanu s pušenjem.


- 15 godina nakon zadnje cigarete

To je značajna brojka iz mnogo razloga, a među njima je najvažniji taj što se nakon 15 godina bez cigareta rizik za srčani i moždani udar smanjio na razinu rizika koji imaju osobe koje nikada nisu pušile.Postoje tri načina prestanka

Tri su glavna načina prestanka pušenja, izaberite jedan i krenite. Nakon što donesete odluku, trebalo bi biti lako prestati pušiti.

1. ‘Na naglo’

Bez prevelikih priprema pušač od jednog trenutka prestaje pušiti.

2. Prvo ublažavanje duhanske/ nikotinske ovisnosti, zatim potpuni prestanak pušenja

Pušač prelazi na “lakše” cigarete i smanjuje broj popušenih cigareta kako bi se prvo priviknuo na manju dozu nikotina i zatim sasvim prestaje.

3. Prvo ublažavanje navike, zatim odvikavanje od nikotina

Pušač prvo izbacuje naviku da pali cigaretu tako da ju zamijeni nikotinskim nadomjeskom: nikotinske žvake ili flasteri. Kada prođe neko vrijeme bez zapaljene cigarete, ukida se i nikotinski nadomjestak.

Teme
Linker
29. listopad 2021 09:07