FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
moguće trovanje

Oprez! Ove dvije namirnice koje su nam stalno na tanjuru nikako ne smijemo podgrijavati u mikrovalnoj

Dok neke namirnice podgrijavanjem osjetno i vidno gube na kvaliteti, a druge postaju štetne za zdravlje

Ove namirnice većina jede barem jednom tjedno, i zato je važno znati i ove stvari.


RIŽA

Riža, sama po sebi nije problematična, već je problematično njeno skladištenje, pa tako u neskuhanoj riži nije neobično naći bakterije koje mogu uzrokovati trovanje. Kuhanjem riže te se bakterije uništavaju, no nikada sa sigurnošću ne možemo znati da su uništene baš sve spore. Iz tog razloga rižu se ne preporučuje jesti nakon što se ohladila jer su to idealni uvjeti da se preživjele spore bakterija razmnože i izazovu zdravstvene probleme u obliku proljeva, povraćanja pa čak i trovanja.

Ako je mislite podgrijavati, pohranite je u hladnjak na pravi način - vrlo brzo (i ne držite je ondje više od dana). Što duže kuhana riža stoji na sobnoj temperaturi, veća je vjerojatnost da će doći do proljeva ili povraćanja.


Kako razlikovati crijevnu virozu od trovanja hranom?


PILETINA

Pileće meso, baš kao i jaja, može sadržavati salmonelu, zato je iznimno važno dobro ga termički obraditi, a to bi značilo da u unutrašnjosti mesa temperatura treba dosegnuti barem 75°C. Ne smije biti nikakvih krvavih dijelova. Piletinu je bolje ne podgrijavati, jer ponovno zagrijavanje mijenja strukturu njenih proteina, a i okus postaje osjetno lošiji. Zbog promjene strukture proteina, podgrijana piletina može uzrokovati probavne tegobe, koje će biti još izraženije kod djece.

S druge strane, Lydia Buchtmann iz Food Safety Information Councila tvrdi da piletinu možete podgrijavati, ali uz uvjet da dosegne temperaturu od 70°C, što se može provjeriti pomoću termometra za kuhanje. Dodaje da je pećnica jedna od najboljih opcija.

- Ubacite piletinu na nekoliko minuta i kada je izvadite, prelijte ju s malo ulja kako biste dobili hrskavost - savjetuje. Ipak, ostatke ručka s piletinom možda je najbolje konzumirati bez podgrijavanja, a komade mesa ubaciti u sendvič ili salatu.

Linker
20. travanj 2024 18:46