U svojoj jezgri koštica marelice krije opasnu tajnu...
 Foto: iStock
Oprez!

Jezgra marelice može biti jako otrovna

Iako je nazivaju supernamirnicom, a spravljaju je i u najpoznatijim restoranima, jezgra marelice sadrži amigdalin koji se pretvara u cijanid...

Jezgre koštica marelice sve su popularnija tzv. zdrava hrana, svrstavaju ih čak u skupinu "supernamirnica" i sve su češće sastojci recepata najpoznatijih šefova kuhinja. No, oprezno s njima, upozorava europsko tijelo za sigurnost hrane (European Food Safety Authority, EFSA): jedenje jezgre marelice, čak i u malim količinama, može dovesti do otrovanja cijanidom. Ovo ne vrijedi za meso ploda marelice.

Samo tri su dovoljne...

Prema EFSA-i, već se konzumiranjem više od tri male sirove koštice marelice može prijeći sigurna razina. Rizik je još veći za malu djecu.

Koštice marelice, naime, sadrže komponentu amigdalin koja se, nakon što je konzumiramo, pretvara u cijanid. U ekstremnim slučajevima, trovanje cijanidom može biti smrtonosno. Početni simptomi trovanja uključuju mučninu, groznicu, glavobolje, nesanicu, žeđ, letargiju, uznemirenost, bolove u zglobovima i mišićima, snižen krvni tlak.

Pazite na djecu!

Rizik od trovanja cijanidom nakon jedenja koštica marelice ovisi i o težini osobe. Za odrasle osobe, izračunali su u EFSA-i, sigurna je količina od 370 mg, koliko sadrže tri male koštice. Za malo dijete to je samo 60 mg, odnosno polovica male koštice.

Većina koštica marelice na tržištu EU je uvezeno. Često se govori o njihovom antikancerogenom djelovanju, no ono, navode iz EFSA-e, još nije znanstveno potvrđeno.

Linker
23. travanj 2024 03:26