SHUTTERSTOCK
supernamirnica

Doktor koji 20 godina istražuje dugovječnost: Ovo voće jedem svaki dan, štiti tijelo poput oklopa

Ukusne su, sočne i hranjive, sadrže malo kalorija i nevjerojatno su korisne za zdravlje pa ne čudi što ih često nazivaju superhranom

Dr. Neil Pauvlin liječnik je regenerativne medicine te više od 20 godina istražuje dugovječnost te pomaže ljudima da razviju zdrave navike kako bi živjeli dulje. Borovnice su jedna od namirnica koje svakodnevno jede kako bi potaknuo dugovječnost. Ukusne su, niskokalorične i pune vitamina i antioksidansa koji poput oklopa štite tijelo od infekcija.

Jačaju stanice

Borovnice su pune antioksidansa koji pomažu u obrani zdravih stanica, sprječavaju daljnja oštećenja i uključeni su u procese koji popravljaju DNK. Bogate su i antocijaninima, koji su odgovorni za njihovu plavu boju. Osim što uzrokuju živopisnu boju, smatra se da antocijanini poboljšavaju kognitivnu izvedbu i vaskularnu funkciju.

Mogu smanjiti ‘loš‘ kolesterol

Jedan od načina kako borovnice smanjuju rizik od bolest je smanjenje razina LDL ("lošeg") kolesterola u krvi. To je vrsta kolesterola koja se nakuplja u arterijama ako ga je previše u krvotoku. Istraživanje objavljeno u časopisu The Journal of Nutrition pokazalo je da su sudionici koji su jeli borovnice imali 27 posto nižu razinu LDL kolesterola u samo osam tjedan, smanjujući rizik od metaboličkog sindroma i drugih rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Pospješuju zdravlje mozga

Studije su otkrile da antioksidansi u borovnicama mogu utjecati na područja mozga koja su ključna za inteligenciju. Jedna studija na više od 16. 000 ljudi otkrila je da su borovnice i jagode povezane s odgađanjem mentalnog starenja do dvije i pol godine.

image
SHUTTERSTOCK

Dobre su za mršavljenje

Borovnice pomažu poboljšati sportske performanse i sagorjeti masnoću, tvrde američki istraživači koji su otkrili da svakodnevno konzumiranje 25 grama smrznutih borovnica ili šalice svježih borovnica potiče tijelo da sagorijeva više masti tijekom vježbanja. Povrh toga što nas čine mršavijima, borovnice bi također mogle pomoći mišićima da zadrže glikogen - glavni izvor energije u tijelu, što pridonosi da duže vježbamo i imamo bolju izvedbu.

Za niži tlak

Čini se da borovnice mogu pomoći i u snižavanju krvnog tlaka jer ne sadrže natrij, a niska razina natrija ključna je za održavanje optimalnih vrijednosti krvnog tlaka. Uz to, sadrže kalij, kalcij i magnezij, a smatra se da odgovarajući unos tih minerala može pomoći u snižavanju krvnog tlaka. Istraživanja su pokazala i da osobe s dijabetesom tipa 1 koje imaju prehranu bogatu vlaknima (a šalica borovnica sadrži čak 3,6 g vlakana) imaju nisku razinu šećera u krvi, dok osobe s dijabetesom tipa 2 koje imaju istu takvu prehranu mogu imati poboljšane vrijednosti šećera u krvi, lipida i inzulina.

Borovnice na sto načina

Borovnice se mogu jesti svježe, zamrznute, osušene, u obliku pekmeza ili sirupa. Koristite li zamrznute ili osušene borovnice, provjerite deklaraciju proizvoda kako ne bi sadržavao dodane šećere. Kad birate džem ili pekmez od borovnica, dajte prednost proizvodima koji ne sadrže sladila, sokove ili druge aditive. Borovnice inače u kuhinji možete koristiti na bezbroj načina. Možete ih posuti po jutarnjoj zobenoj kaši, nadjenuti njima palačinke, dodati ih u jogurt ili jutarnju zdjelicu kukuruznih pahuljica. Možete ih upotrijebiti i za pripremu zdravog smoothieja s mlijekom ili jogurtom, ali i u kombinaciji s drugim voćem. Svježe ili osušene borovnice možete dodati u salate, u kojima se odlično slažu s orasima i feta sirom. Možete ih dodati u kolače ili muffine ili ih samljeti u blenderu s malo vode kako biste dobili ukusan preljev za kolače.

Tko mora biti oprezan

Osobe koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi, poput varfarina, ne bi smjele naglo povećati unos borovnica ili nekog drugog važnog izvora vitamina K, koji ima ključnu ulogu u zgrušavanju krvi i može utjecati na djelovanje lijeka protiv zgrušavanja krvi.

Linker
17. travanj 2024 14:58