SHUTTERSTOCK
supernamirnica

Jedinstvena u svakom pogledu: čisti jetru, smanjuje kiselost organizma te uspješno snižava visoki tlak i šećer

Može se jesti sirova, naribana za salatu, no ipak se najčešće kuha

Cikla i sok od cikle povezuju se s brojnim zdravstvenim dobrobitima, uključujući snižavanje tlaka, bolju cirkulaciju i povećanje sposobnosti krvi da prenosi kisik, zaštitu od bolesti srca i krvnih žila, pomoć kod slabokrvnosti, čišćenje jetre, uz to pozitivno djeluju na kožu, imaju protuupalno djelovanje, smanjuju kiselost organizma, a smatra se da betacijanin, pigment zaslužan za jedinstvenu duboko crvenu boju cikle, može pomoći u prevenciji i liječenju nekih oblika raka.

Važan dio zdrave prehrane

Ovo je povrće odličan izvor brojnih vitamina i minerala pa ga mnogi nazivaju supernamirnicom. Vitamini B9 i B12 važni su za funkcioniranje stanica i normalan rast tkiva, a pomažu i kod slabokrvnosti, željezo je nužno za prijenos kisika do svih stanica u tijelu, kalij pridonosi snižavanju tlaka i srčanom zdravlju, vitamin C je antioksidans koji podržava rad imunosnog sustava i zdravlje kože, mangan je važan za kosti, mozak, regulaciju šećera u krvi, aminokiselina betain povoljno djeluje na jetru i ima antikancerogena svojstva...

Tu su, naravno, i vlakna koja su važan dio zdrave prehrane. Uz sve navedeno, cikla je bogata anorganskim oblikom nitrata koji se u organizmu pretvara u dušikov oksid, spoj koji potiče opuštanje krvnih žila što dovodi do snižavanja krvnog tlaka. Osim najpoznatije crvene varijante, cikla može biti bijela, žuta i ružičasta.

Može se jesti sirova, naribana za salatu, no ipak se najčešće kuha, i to u kori. Prije kuhanja nemojte joj odrezati korijen, a stapke joj skratite na nekoliko centimetara kako bi zadržala boju i zdrave sastojke

image
SHUTTERSTOCK

Tko treba biti oprezan

Cikla može stvarati probleme osobama koje su sklone bubrežnim kamencima, jer ima visoke razine oksalata koji mogu pridonijeti stvaranju kamenaca. Oni imaju i antinutritivna svojstva, što znači da mogu ometati apsorpciju mikronutrijenata. Ima ih znatno više u listovima nego u korijenu, no i korijen se smatra bogatim oksalatima. Cikla sadrži i fruktane, kratkolančane ugljikohidrate koje neki ljudi ne mogu probaviti, pa im izazivaju probavne smetnje.

Linker
11. travanj 2024 18:27