FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
100 posto prirodno
100 posto prirodno
ubrzava metabolizam

Jabučni ocat vodi do smanjenja masnih naslaga na trbuhu i gubitka kilograma, a evo koliko je žlica dovoljno uzimati

10. studeni 2021.
Od davnina se upotrebljava kod različitih boljki, a danas najviše kao pomoć pri gubljenju kilograma


Smatra se da jabučni ocat potiče metabolizam te time onemogućava zadržavanje masnoća i toksina u organizmu. Više studija provedenih na ljudima pokazuje da jabučni ocat može pomoći kod mršavljenja, jer može pojačati osjećaj sitosti, čime se smanjuje kalorijski unos. Primjerice, prema jednoj studiji, nakon što su uzeli jabučni ocat uz obrok s ugljikohidratima, sudionici su bili sitiji te su u ostatku dana unosili od 200 do 275 kalorija manje nego inače. Studija na 175 pretilih osoba pokazala je da konzumacija jabučnog octa vodi do smanjenja masnih naslaga na trbuhu i gubitka kilograma.

Oni koji su tijekom tri mjeseca uzimali jednu jušnu žlicu (15 ml) octa na dan izgubili su 1,2 kilograma, a oni koji su uzimali dvije jušne žlice izgubili su 1,7 kilograma. Učinak možda nije senzacionalan, ali teško je očekivati da bi se samo dodavanjem ili oduzimanjem pojedinačnog sastojka moglo primjetno utjecati na težinu, za to je ipak potrebno osmisliti prikladan plan prehrane i promijeniti životni stil. No, činjenica je da jabučni ocat može pomoći u gubitku prekomjernih kilograma jer pojačava osjećaj sitosti i uravnotežuje šećer u krvi, a ima samo tri kalorije po jušnoj žlici.

Kod prekomjerno teških i pretilih osoba doza je jedna do dvije jušne žlice (15 do 30 ml) svaki dan tijekom nekoliko mjeseci. Općenito je dobro početi s malim dozama i nikada ne uzimati velike količine, jer mogu imati neželjene učinke. Najbolje bi bilo uzimati organski, nepročišćeni jabučni ocat.


Ostale zdravstvene prednosti jabučnog octa

Jabučni ocat može imati i druge zdravstvene koristi osim gubitka težine. Međutim, dosadašnja istraživanja o njegovim učincima na zdravlje bile su mala i ograničena.

Neke od mogućih prednosti jabučnog octa uključuju:

  • Smanjenje razine inzulina nakon jela
  • Smanjene razine šećera u krvi
  • Niži kolesterol
  • Poboljšanje kod sindroma policističnih jajnika
  • Smanjenje strija


Neželjeni učinci

U malim količinama jabučni ocat smatra se dobrim za zdravlje i sigurnim, no može prouzročiti i neke neželjene efekte, osobito u većim dozama. Moguće su žgaravica i mučnina, pogotovo ako se uzima na prazan želudac. Nadalje, jabučni ocat može odgoditi pražnjenje želuca. S obzirom na to da sprečava skokove šećera u krvi reducirajući brzinu kojom hrana prelazi iz želuca u crijeva i usporavajući apsorpciju u krvotok, može pogoršati simptome gastropareze kod oboljelih od dijabetesa tipa 1. To je stanje kod kojeg živci u želucu ne rade ispravno pa hrana u njemu ostaje predugo. Posljedice su žgaravica, napuhnutost, mučnina. Ocat, pa i jabučni, može oštetiti zubnu caklinu.

U jednom laboratorijskom istraživanju caklina umnjaka bila je uronjena u različite vrste octa čiji je pH bio u rasponu od 2,7 do 3,95. Tijekom četiri sata propalo je jedan do 20 posto minerala iz zuba. U zbilji slina pomaže u neutraliziranju kiselosti, no činjenica je da ocat može oštetiti zubnu caklinu. Stoga se preporučuje popiti ga što brže, kroz slamku, kako bi što manje dolazio u doticaj sa zubima i nikada ga ne mućkati u ustima. Sve to vrijedi i kada je razrijeđen. Moguće je da (jabučni) ocat opeče grlo ili kožu. Zabilježen je malen broj takvih slučajeva, u prvom redu kod djece i na koži s infekcijom. Jabučni ocat može ući u interakciju s određenim lijekovima. Kod osoba koje uzimaju jabučni ocat i inzulin ili lijekove koji stimuliraju inzulin moguć je pad razina šećera ili kalija u krvi na opasno niske vrijednosti. Istodobno uzimanje jabučnog octa i digoksina (lijek za usporavanje srčanog ritma) može previše sniziti razine kalija u krvi, kao i istodobno uzimanje s nekim diureticima.

Teme
Linker
19. siječanj 2022 15:32