SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Imam nizak tlak uz često ubrzano lupanje srca. Je li to razlog za brigu?

Niže vrijednosti arterijskog tlaka dovode do kompenzatorne aktivacije simpatičkog živčanog sustava (kojem je cilj vratiti vrijednosti tlaka prema normali) sa simptomima ubrzanog rada srca, stoga je povišeni puls fiziološka reakcija na takvo stanje

Naginjem niskim vrijednostima krvnog tlaka koje mi ne stvaraju poteškoće, ali se ponekad iznenada javlja vrlo snažno i vrlo ubrzano lupanje srca. To je toliko snažno da moram prestati s aktivnošću i duboko disati, za kratko vrijeme to prestaje. Te senzacije se događaju jednom u 2-3 mjeseca ili rjeđe. Imam 64 godine, dobrog sam zdravlja, ne pijem nikakve lijekove. Bavim se umjereno jogom, hodam, redovito radim u vrtu. Ne primjećujem neke posljedice tako ubrzanog i snažnog kucanja srca iako nisam sigurna da je to bezazleno. Molim savjet!

Ana L., Ivanić Grad

Odgovara dr. Dubravka Šušnjar, internist-kardiolog:

image
ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX CROPIX

"S obzirom na niske vrijednosti tlaka to vas ne treba zabrinjavati. Bitno je da uzimate dovoljno tekućine tijekom ljetnih dana kad se organizam pojačano znoji tako da bi se vaš tlak mogao održavati na normalnim vrijednostima. Niže vrijednosti arterijskog tlaka dovode do kompenzatorne aktivacije simpatičkog živčanog sustava (kojem je cilj vratiti vrijednosti tlaka prema normali) sa simptomima ubrzanog rada srca, stoga je povišeni puls fiziološka reakcija na takvo stanje. Što se tiče fizičke aktivnosti koju navodite, to svakako ima pozitivan učinak te samo tako nastavite, upravo stoga kako bi se simptomi smanjivali ili potpuno nestali. No, ako vam to lupanje i preskakanje srca smanjuje kvalitetu života, preporučila bih napraviti osnovne laboratorijske pretrage: kompletnu krvnu sliku, biokemijske vrijednosti elektrolita, parametre metabolizma željeza, hormone štitnjače. Također je preporuka napraviti 24-satni holter EKG-a i kardiološki pregled."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
05. ožujak 2024 18:24