SHUTTERSTOCK
dežurna ordinacija

Dižu li orašasti plodovi kolesterol?

Ti plodovi imaju biljne masnoće i vlakna pa ih se miješanih (orasi, bademi, lješnjaci) može uzeti do 30 grama dnevno

Mome ocu nedavno su dijagnosticirani visoki kolesterol i trigliceridi. Ima 52 godine i normalne je težine. Ne puši i ne pije alkohol. Nalazi su pokazali kolesterol 9,5, a trigliceride 9,7. Šećer mu je normalan - 6,5. Liječnik mu je uz prijedlog lijeka odredio i dijetu koje se treba pridržavati. Međutim, u njoj mu je strogo zabranjeno konzumiranje orašastih plodova, a informirajući se preko interneta, naišli smo na bezbroj slučajeva u kojima se oni preporučuju kod povišenog kolesterola i triglicerida. Molimo vaš savjet - kako se dalje ponašati i smije li otac jesti orašaste plodove.

  • Mirjana O., Bjelovar


Odgovara mr. dr. Ante Petrušić, internist-kardiolog, dijabetolog i endokrinolog:

Vaš otac ima izrazito povećane vrijednosti kolesterola i triglicerida, a i glukoza u krvi je lagano povećana (normalna vrijednost natašte je od 4,4 do 6,4 mmol/L), a on ima 6,5 mmol/L. Zato, da se vidi radi li se i o šećernoj bolesti, treba napraviti OGTT (oralni glukoza tolerans test ili test opterećenja glukozom) sa 75 grama glukoze. Analizira se vrijednost glukoze u krvi natašte i dva sata nakon oralnog unosa 75 grama glukoze rastopljene u vodi. Između dvije analize glukoze u krvi ne smije biti unosa hrane ni ikakvog fizičkog opterećenja kako se unosom hrane ne bi dobio lažno pozitivan nalaz u smislu šećerne bolesti, odnosno da se fizičkim naporom ne bi unesena glukoza potrošila i dobio lažno normalan nalaz.

Uz to je potrebno analizirati i glikirani hemoglobin iz krvi, koji će nam otkriti kakva je regulacija glukoze u krvi bila u prethodna 2-3 mjeseca. Kada riješimo to pitanje, treba riješiti pitanje povišenog kolesterola i triglicerida u krvi. Dobro je što otac nema prekomjernu tjelesnu težinu i ne konzumira alkohol. Sigurno će trebati prilagoditi prehranu, odnosno što manje konzumirati namirnice bogate kolesterolom i trigliceridima. Ne zaboravite, sav višak ugljikohidrata koje ne potrošimo u fizičkoj aktivnosti (kruh i krumpir, primjerice) pretvara se u masti. To je najekonomičnije skladištenje energije.

Dotaknimo se i orašastih plodova. Ti plodovi imaju biljne masnoće i vlakna pa ih se miješanih (orasi, bademi, lješnjaci) može uzeti do 30 grama dnevno. Nemojmo se zaboraviti i grickajući uz TV pojesti znatno više. I, konačno, vrijednosti kolesterola i triglicerida uz normalnu tjelesnu težinu i dijetu možete skinuti do 25 posto. Ostalo je genetika. I zato teško da ćete bez medikamenata normalizirati masnoće u krvi, ma koliko se opirali toj terapiji.


Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
17. travanj 2024 23:57