Chef David Skoko.Foto:BILJANA BLIVAJS CROPIX
DAVID SKOKO

Život nakon zatajenja srca: Vježbao sam i pazio na prehranu, ali to nije bilo dovoljno. Sad znam što sam radio krivo

David Skoko jedna je od osoba koja je unatoč zdravom načinu života s 40 godina doživjela probleme sa srcem


Iako je u Hrvatskoj smrtnost od ovog stanja u posljednje tri godine pala za čak 46 posto i dalje dnevno najmanje jedna osoba umre od zatajivanja srca, a u prosjeku ih čak 16 dnevno bude hospitalizirano. Iskustvo zatajenja srca 2016. doživio je i David Skoko (48), poznati hrvatski chef.

- Dogodilo se iznenada, bez upozorenja. Prije osam godina sam usred noći u hotelskoj osjetio snažan pritisak u grudima, kao da mi je netko sjeo na prsa. Svakim udahom ta težina na mojim prsima bila je sve teža. U osjećaju zbunjenosti prvo sam pomislio da me ulovio neki grč u prsima od treninga ili nekog glupog pokreta koji sam napravio. Da je posrijedi bio problem s ‘pumpom‘ mi nije bio ni na kraj pameti. Te sam 2016. bio u najboljoj životnoj formi. Trenirao sam pet puta tjedno. Bio sam si jak kao konj, najjači ikad - započinje svoju priču Skoko.

image
Privatni album

Ribarev sin, kako se David voli nazivati, jedna je od osoba koja je unatoč zdravom načinu života s 40 godina doživjela zatajenje srca, stanje do kojeg dolazi kad srce više ne može pumpati dovoljno krvi.

- Zatezalo me i u lijevom ramenu pa sam se i istezao na štok vrata. Opet, ne misleći da je problem srce. Čim sam malo došao k sebi, popio sam vode i brufen. Nakratko mi je bilo bolje pa sam opet legao spavati. Ujutro sam se jedva probudio, doručkovao i još sav u nekom bunilu sjeo na motor i takav jadan krenuo doma iz Zagreba za Pulu - prisjeća se David koji još uvijek nije posumnjao da je u pitanju nešto puno opasnije.

Tijekom vožnje osjećaji stiskanja i popuštanja oko područja prsa bili su prisutni u kontinuitetu. Ubrzo mu je, kaže, u glavi krenuo tok misli koji je upućivao na srce.

- Odjednom sam tijekom vožnje shvatio da ova bol koju osjećam ipak nije od treninga. U glavi mi je bubnjalo ‘Jbte...strefilo me srce!!‘ Grčio sam se kao glista i samo samo razmišljao kako moram doći doma i sve će biti u redu. Sam sam sebi mantrao: ‘Ne mogu sad umrijeti tu na cesti. Ne još...‘ Ceste se niti ne sjećam, znam samo da se nisam zaustavljao ni na naplatnim kućicama. Nisam bio siguran mogu li uopće spustiti noge s nogara. Samo sam prošao... Samo da dođem doma, to mi je u tim trenucima bilo jedino bitno - priča nam David koji je motorom direktno otišao u dom zdravlja kod svoje liječnice s molbom da mu daju nešto protiv bolova.

Odmah je bio spojen na EKG, a u drugom trenu bio je u hitnoj. Sljedeće čega se sjeća je, kaže, buđenje na stolu s cjevčicom provučenom kroz žilu. Napravljena mu je koronarografija. Naknadno doznaje da je dobio morfij i da su učinjene pretrage potvrdile da se radi o dijagnozi akutni perikarditis, odnosno upali srčane ovojnice.

Što je bio uzrok zatajenja srca?

Iako bismo pomislili da su uravnotežena, meditreranska prehrana i tjelesna aktivnost dobitna karta za dug i zdrav život u Skokovom se slučaju i to pokazalo nedovoljnim. Zanimalo nas je stoga što je doprinijelo njegovom slučaju zatajenja srca?

- Stres definitivno. Tada sam se jako stresirao, često sam pretjerivao s poslom, treninzima, a istovremeno sam premalo spavao. Zanemarivao sam sve znakove umora i prehodao sam svaku virozu koju su klinci donijeli u kuću - objašnjava nam.

I Skoko je, kako i mnogi, mislio ‘Ma meni se to ne može dogoditi‘.

- Još uvijek ne mogu vjerovati da mi se to dogodilo. Do tada su mi se odmor i san činili kao gubljenje vremena. Mislio sam da radim najbolje za sebe te uz vježbanje pet puta tjedno i zdravu prehranu, nula alkohola, dajem tijelu sve ono što mu je potrebno. No, bio sam potpuno u krivu. Trebalo mi je šest mjeseci da dođem k sebi. Išao sam kod psihologa na tjednoj bazi jer me zdrmala depra od nemoći. Morao sam odmoriti od svega - iskreno nam govori.

image
Chef David Skoko.Foto:BILJANA BLIVAJS CROPIX

Nove odluke

Od tog događaja, Skoko je promijenio način funkcioniranja. Iako je i dalje aktivan, a trenutno ga možemo pratiti kroz devet fantastičnih epizoda kulinarsko-putopisne avanture zvane Motor, loza, kuhača originalno snimljene za HTV, koje se prikazuje na kanalu 24Kitchen, ipak je usvojio mirniji način života.

- Usporio sam. Iako puno radim, odmor i slobodno vrijeme shvaćam jako ozbiljno. Jedem manje jer i vježbam manje pa ne trošim toliko kalorija. Jedem zdravu i svježe pripremljenu hranu, ali nemam neki poseban režim prehrane. I možda najvažnije od svega, naučio sam se manje stresirati - odaje nam svoj koktel zdravlja.

Budući da je sudionik i govornik mnogih skupova za kraj nas je zanimalo što misli o tome hranimo li se kao nacija kvaliteno?

- Hrvati se uglavnom loše hrane. To primjećujem već kod djece. Unatoč činjenici da se zdrava prehrana promovira na sve strane kao najbolja prevencija za većinu bolesti, često se zanemaruje s izlikom manjka vremena ili mogućnosti. Međutim, zdrava prehrana zapravo ne treba biti skupa, a i za pripremu zdravog obroka ne treba tko zna koliko vremena ni kuharskog znanja. Bitno je samo odlučiti se na to i držati se svoje odluke. Jer zdrava prehrana, fizička aktivnost, ali i kvalitetan odmor su pametne odluke koje su ključ za zdravi život - zaključuje naš sugovornik.

U Hrvatskoj se oko 80.000 ljudi susreće sa zatajivanjem srca

Na nedavno održanom stručnom skupu povodom Mjeseca zatajivanja srca okupljeni stručnjaci su se složili kako ovo stanje nije isključivo rezervirano za stariju populaciju. Biomarker nt proBNP koji potvrđuje dijagnozu nažalost se i dalje ne može obaviti na primarnoj razini, a time ni započeti liječenje dostupnim lijekovima. Stoga, akademik Davor Miličić je istaknuo nužnost uvođenja spomenute pretrage u laboratorijima primarne razine sustava. Procjenjuje se da u svijetu od zatajivanja srca boluje oko 70 milijuna ljudi, a u Hrvatskoj oko 80.000. Ovaj poremećaj rada srca uzrokuje nedostatak zraka sve do gušenja, kao i edeme nogu, nabreknuće vratnih vena, uvećanje jetre, nakupljanje tekućine u plućima i u trbušnoj šupljini.

Linker
08. svibanj 2024 13:50