SHUTTERSTOCK
Promjena prioriteta

Za jednom stvari umirući najviše žale: Čujem to stalno, učimo iz njihovih pogrešaka

Svjesno prihvaćanje činjenice da nećemo živjeti vječno stavlja naše vrijednosti u izoštreni fokus

Bronnie Ware je osam godina radila kao njegovateljica onih osoba koje su uglavnom bile u terminalnoj fazi svog života. Iako zahtjevno i teško iskustvo, za ovu je ženu značilo novu prekretnicu u životu koju je opisala u svojoj knjizi ‘Top pet žaljenja onih koji umiru‘. Naime, Bronnie je slušajući one koji umiru, shvatila kako im nije bila toliko potrebna fizička već emocionalna potpora. Mnogi od njezinih pacijenata rekli su kako bi voljeli da su za života imali više hrabrosti biti vjerniji sebe, a ne živjeti život prema očekivanjima okoline.

image
SHUTTERSTOCK

Zašto je vrijeme najvrjedniji resurs koji imamo?

- U žrvnju svakodnevice lako je ispasti iz ravnoteže ne posvećujući vrijeme onom što nam je najvažnije. Međutim, svijest o vlastitoj smrtnosti iz temelja mijenja ono što cijenimo i kako odlučujemo koristiti svoje vrijeme - rekao je psiholog Michael Gervais.

Jeste li se ikad zapitali je li reakcija na vašu objavu na društvenim mrežama doista važna? Je li važno koji auto vozite? Je li važno što vas grupa prijatelja izbacila iz zajedničkog društvenog kruga i ako vas ponovno uključe, jeste li se zapitali želite li doista provoditi svoje dragocjeno vrijeme s njima? Svjesno prihvaćanje činjenice da nećemo živjeti vječno stavlja naše vrijednosti u izoštreni fokus. Jednom kada shvatite da je vrijeme najdragocjeniji resurs, više neće biti razlike između izbora koji želite napraviti i koji stvarno napravite. Ne trebate čekati, kao mnogi pacijenti njegovateljice s početka te se na kraju života osvrtati sa žaljenjem zašto u nekim životnim okolnostima niste postupili drugačije. Ovaj psiholog savjetuje da napravite promijene već danas.

- Jednostavno se zapitajte za čim žalite u ovom trenutku. Ako želite biti prisutniji svojoj dvogodišnjoj kćeri, vjerojatno ćete imati isto žaljenje za četiri desetljeća - rekao je.

Velika razlika između sada i onda je u tome što imate mogućnost učiniti nešto po tom pitanju danas.

Vježba koja pomaže

Vježba koju psiholog Gervais često daje svojim pacijentima je sljedeća; kad se s nekim opraštate, recite to kao da ga možda više nikada nećete vidjeti. Recite zbogom tako da istinski pokažete zahvalnost koju imate za vrijeme provedeno u zajedništvu. Počnite s jednom osobom danas. Sutra, dvije i radite tako sve dok ne postane dio vaše svakodnevne rutine.

Linker
20. travanj 2024 10:44