Close up of the beautifully decorated dragon performing its traditional Chinese New Year dragon dance in Liverpool seen in January 2023.

 SHUTTERSTOCK
Kineska nova godina

Ulazimo u godinu zmaja: Ova boja će biti hit, kažu da donosi bogatstvo i sreću

Kineska tradicija prepuna je simbola pa tako veliko značenje ima i ulazak u Novu godinu

Dva su različita slavlja koja označavaju početak nove godine, takozvana zapadna odnosno gregorijanska Nova godina koju obilježavamo 1. siječnja i lunarna ili kineska Nova godina koja se slavi prema lunisolarnom kalendaru i općenito pada između 21. siječnja i 20. veljače.

Proslava lunarne 2024. godine

Ove godine taj datum pada 10. veljače kada će zemlje i regije pod kineskim utjecajem obilježiti ulazak u takozvanu godinu zmaja velikim festivalima i zabavama. Također Lunarna nova godina ima duboke kulturne i tradicionalne korijene kroz koje okupljene obitelji odaju počast svojim precima i pozdravljaju dolazak proljeća. Tada se temeljito čiste domovi, a iza te radnje se krije simbol brisanja loše sreće iz prethodne godine i pripremanje domova za dobru sreću.

image

A wooden dragon head of dragon boat, chinese festival. Close up.

SHUTTERSTOCK

Zašto godina drvenog zmaja?

Budući da je kineska kultura izrazito bogata simbolima u tome nisu izostali ni znakovi koji obilježavaju početak nove godine, a njihovo značenje je objasnio profesor s kineskih studija, Xiaohuan Zhao.

- Kineski zodijak je 12-godišnji ciklus koji povezuje svaku godinu sa životinjskim znakom. 12 životinjskih znakova su štakor, bik, tigar, zec, zmaj, zmija, konj, ovca, majmun, pijetao, pas i svinja. Redoslijed životinjskih znakova je fiksan, a zmaj je peti u ciklusu, stoga je budući da je prošla godina bila godina zeca, 2024. godina, godina zmaja - objašnjava profesor.

Uz životinjski znak, svaka godina također odgovara jednom od pet osnovnih elemenata u kineskoj kozmologiji. To su metal, drvo, voda, vatra i zemlja.

-Vjeruje se da je svemir sastavljen od pet elemenata koji međusobno djeluju na ciklički način. Ovih pet elemenata temeljni su građevni blokovi svega oko nas. 60-godišnji ciklus je kombinacija 12 životinjskih znakova i pet elemenata. Razumijevanje i primjena pet elemenata bitan je aspekt kineske astrologije, kozmologije, medicine, filozofije, a posebno feng shuija - rekao je Zhao.

Tako će 2024. godina uz zmaja biti povezana s elementom drveta.

Rođeni u godini zmaja

Za osobe rođene u godini zmaja (1952., 1964., 1976., 1988., 2000., 2012., 2024.), prema kineskom zodijaku, vjeruje se da posjeduju određene karakteristike i osobine povezane sa zmajem. Obično su ambiciozni, samouvjereni i karizmatični. Posjeduju obilje energije i entuzijazma dok također pokazuju iznimnu inteligenciju i moć. Oni su prirodno sretni i nadareni, često ostvarujući svoje napore s iznimnim standardima izvrsnosti. Međutim, postoje i negativne karakteristike ovog znaka poput arogancije, netrpeljivosti, dominacije, razdražljivost i subjektivnost, zbog čega mogu nevoljko prihvatiti poraz.

Što izbjegavati u ovoj godini

Ova istočna tradicija također je povezana s raznim tabuima pa tako se primjerice savjetuje da se u godini zmaja izbjegava:

  • postavljati krevet u sjeverozapadni kut spavaće sobe jer se vjeruje da sjeverozapad pripada zemaljskoj grani koja je povezana sa zodijačkom životinjom psom u kineskoj astrologiji
  • nošenje bilo kakvog nakita u obliku psa
  • suradnja ili brak s onima koji su rođeni u godini psa (1958., 1970., 1982., 1994., 2006., 2018.)
image
SHUTTERSTOCK

Koje su boje prihvatljive

Osim spomenutih izbjegavanja, u ovoj tradiciji postoji i ono što je poželjno, a odnosi se na boje. Pa se tako savjetuje da u godini zmaja nosite žutu i plavu boju. Nošenje žute odjeće ili modnih dodataka može povećati nečiju sreću. Žuta je povezana s bogatstvom i novcem i jedna je od povoljnih boja za zmaja. Plava pak boja predstavlja mladost, svježinu, vitalnost i mudrost. Smatra se živahnom i energičnom bojom i također je jedna od povoljnih boja za zmaja.

Linker
25. travanj 2024 16:57