/Shutterstock
Istraživanje

Pacijent i liječnik moći će i službeno komunicirati emotikonima

Univerzalni leksikon šarenih i pametnih simbola namijenjenih zamjeni pisane i izgovorene riječi, mogao bi biti vrijedan alat u području medicine, omogućujući pacijentima da izraze simptome, brige i druge klinički relevantne informacije

Emotikoni postoje za gotovo svaku situaciju i često se koriste, a mogli biti koristan komunikacijski alat za pacijente koji ne mogu govoriti nakon moždanog udara ili onima na respiratoru.

- Emotikoni su svima privlačni. Njihova uporaba može zaobići razinu obrazovanja, jezika i dobi. Oni otvaraju most za komunikaciju – piše Kendrick A. Davisa, klinički profesor psihijatrije i neuroznanosti na Medicinskom fakultetu Kalifornijskog sveučilišta u Riversideu, u pozvanom komentaru "Tumačenje emotikona: jezik za poboljšanje komunikacije u zdravstvu", objavljenom u JAMA Network Open.

Priznati simboli

- Medicinska društva trebala bi se okupiti kako bi se dogovorila o sveobuhvatnom skupu simbola koji su univerzalno priznati i shvaćeni – kaže Davis i ističe da se emotikoni lako koriste u komunikaciji i osim slijepih i slabovidnih osoba svi ih mogu koristiti. Posljednje dvije godine dizajnira sustav mjerenja temeljen na emotikonima i vodi studiju koja koristi emotikone za mjerenje mentalnog zdravlja kod studenata.

U općoj bolnici Massachusetts slažu se s idejom da bi šareni simboli koji su dio mainstream dijaloga mogli bi pružiti pacijentima novi način komunikacije s liječnicima.

- Emotikoni bi mogli posebno poboljšati interakciju s malom djecom, osobama s invaliditetom i pacijentima. Postoji mogućnost da medicinska društva i liječnički odbori proaktivno oblikuju emotikone koji najbolje predstavljaju njihova područja, a zatim surađuju s tijelom za postavljanje standarda za emotikone kako bi ih odobrili i primijenili u praksi – navodi se u časopisu Journal of American Medical Association.

Globalni leksikon

Emotikoni su 2010. godine službeno uvedeni u globalni leksikon kao dio Unicodea, računalnih standarda kojih se pridržava većina svjetskih sustava za obradu teksta. Danas emotikoni zauzimaju isti status u Unicodeu kao i, primjerice, latinično slovo A, a procjenjuje se da se pet milijardi koristi svaki dan na Facebooku i samo u Facebook Messengeru. Oko 3.500 emotikona trenutno se nalazi u domeni konzorcija Unicode, koji mora odobriti svaki emotikon prije nego što se može digitalno koristiti, samo oko 45 emotikona može se smatrati relevantnim za medicinu. Prvi, uvedeni 2015. godine, bili su štrcaljka i pilula. Apple je 2017. dodao emotikon koji predstavlja osobe s invaliditetom, nakon čega su 2019. slijedili simboli stetoskopa, kosti, zuba i mikroba. Apple je sukreator anatomskog srca i emotikona pluća uvedenih globalno 2020. godine, a sada surađuje s širokim rasponom medicinskih društava i organizacija koji se zalažu za dodatnih 15 emotikona povezanih s medicinom.

Linker
03. svibanj 2024 21:32