VEDRAN PETEH CROPIX
sve na jednom mjestu

Otvorena najmodernija bolnica za ortopediju i traumatologiju! Profesor Hašpl: Imamo implantate najboljih svjetskih proizvođača

Pacijenti će u Akromionu dobiti sve usluge pregleda, dijagnostike, operacijskog liječenja i fizikalnih metoda

Inovativni medicinski centar koji kombinira najnoviju tehnologiju, napredne dijagnostičke metode i stručnost najboljih kirurga i medicinskog osoblja kako bi pacijentima pružio najbolju moguću njegu i podršku tijekom cijelog procesa liječenja - odsada je dostupan stanovnicima Zagreba, ali i svima iz drugih krajeva Hrvatske i šire. Naime, Specijalna bolnica za ortopediju i traumatologiju Akromion početkom listopada započela je s radom na novoj adresi. Bolnica je lokalizirana u Novom Zagrebu, kao prva bolnica u tom dijelu grada, u Ulici Savezne Republike Njemačke 5 u Dugavama te je u neposrednoj blizini zagrebačke obilaznice i u blizini aerodroma. Pacijenti će u ovoj specijaliziranoj ustanovi na jednom mjestu i vrlo brzo dobiti sve usluge pregleda, dijagnostike, operacijskog liječenja i fizikalnih metoda.

image
Osnivači Akromiona dr. sc. Denis Tršek, prof. dr. sc. Nikola Čičak, prof. dr. sc., Miroslav Hašpl, dr. sc. Hrvoje Klobučar FOTO: VEDRAN PETEH CROPIX

Povodom otvaranja razgovarali smo s prof. dr. sc. Miroslavom Hašplom, predsjednikom Upravnog vijeća Akromiona te jednim od osnivača.

- Naša nova bolnica je napravljena baš kako smo željeli, kako bi jedna moderna, specijalna bolnica za koštano-zglobnu kirurgiju trebala izgledati. Sve ono što je najbolje na svijetu pokušavamo prenijeti k nama, a sada imamo još više mogućnosti. Akromion je najveća bolnica u Hrvatskoj koja je specijalizirana za dijagnostiku i konzervativno i operacijsko liječenje bolesti i ozljeda koštano-zglobnog sustava. Upravo se po tome razlikuje od drugih.

image
VEDRAN PETEH CROPIX

U prizemlju su na raspolaganju pet ordinacija ortopeda, u nastavku dijagnostički centar s RTG-om, MR-om, CT-om i ultrazvukom. Na drugoj strani je prostor za fizikalne terapije za hospitalizirane ili za ambulantne pacijente. Na prvom katu nalaze se bolničke sobe, jednokrevetne i dvokrevetne, kao i apartman, s punim komforom. Na istom katu nalazi se operacijski blok s četiri suvremene i dobro opremljene operacijske dvorane. Na drugom katu nalazi se isto bolesnički odjel, predviđen za produženi boravak te restoran s kuhinjom za pokretne bolesnike, ali i za goste te za zaposlenike bolnice - dio je natkriven, a dio je na terasi. Ukupno raspolažemo s 52 kreveta. Na trećem katu nalaze se sobe liječnika i administracija, kao i velika predavaonica sa 120 sjedećih mjesta - pojasnio nam je prof. Hašpl. Dodaje kako rade od 2008. te su bili smješteni u prostorijama Specijalne bolnice za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Krapinske Toplice te da je broj operacija postepeno rastao. Sada rade oko 1300 operacija godišnje.

image
VEDRAN PETEH CROPIX

- Dosad smo raspolagali s 18 kreveta. Puno smo koristili tzv. „dnevnu kirurgiju“ te su kod manjih operacija bolesnici isti dan išli doma. Sada osjetno poboljšavamo komfor bolesnika i postoji mogućnost da nakon operacije ostanu na produženom boravku do vađenja šavova odnosno radi fizikalnih procedura. Vrlo brzo planiramo broj operacija povećati na 2000 godišnje, a vjerojatno će ih biti i više - govori nam.

image
PRESS

Najnovija postignuća u suvremenoj ortopediji

Danas je, govori doktor Hašpl, ortopedija većim dijelom kirurška struka. Puno rade mini invazivnu artroskopsku kirurgiju svih zglobova, zglob se u pravilu više ne otvara, osim kod ugradnje umjetnog zgloba.

- Radimo rekonstruktivnu kirurgiju koštano zglobnog sustava u smislu uspostave normalnog odnosa zglobnih tijela, probranu traumu kosti i mekih česti te sve više ugradnju djelomičnih i potpunih umjetnih zglobova, kao i ponovnu ugradnju revizijskih umjetnih zglobova u slučaju razlabavljena. Napominjem da pokrivano kompletan koštano-zglobni sustav s posebno educiranim timovima liječnika za pojedine regije - kaže profesor Hašpl.

Dotaknuo se i posljedica sjedilačkog načina života.

- Poznato je da se ljudi kod nas premalo kreću, mi sve više postajemo „sjedilačka populacija“. Naš organizam je građen za pokret. Kontrakcija mišića je neophodna za pravilnu cirkulaciju krvi te za rad kardiovaskularnog i respiratornog sustava. Za očuvanje hrskavice važan je pokret, ona se hrani difuzijom iz sinovijalne tekućine i ako nema pokreta brže dolazi do oštećenja, odnosno do ranijeg razvoja artrotskih promjena. Ako muskulatura nije dovoljno snažna i dobro izbalansirana i ozljede su češće. Zato je važan rekreativni spor prilagođen svakoj životnoj dobi - govori nam. Dodaje da u ambulantama stalno ponavljaju da dnevno treba napraviti od pet do 10 tisuća koraka te biciklirati, plivati, ići na grupne sportove, u teretanu...

image
VEDRAN PETEH CROPIX

Sportske ozljede

Vrhunski sport je, govori nam doktor Hašpl, često nezdrav, za razliku od rekreativnog.

- Dolaze nam mnogi sportaši te se ponekad sve svodi na konzervativno liječenje, razne ortoze, korekcija treninga, fizikalne procedure. No dosta često treba i operirati. Najčešće su to iščašenja zglobova s posljedičnim nestabilnostima, oštećenje ligamenata, tetiva, mišića. Česte su artroskopske stabilizacije ramena, rekonstrukcije rotatorne manšete ramena, puknuće tetive bicepsa, ozljede tetiva i kostiju šake, ozljede labruma na kuku. Vrlo su česte i ozljede na koljenu kao što je ozljeda meniska, prednje ukrižene sveze, ozljede hrskavice, na stopalu to je često oštećenje ligamenata gležnja, oštećenje hrskavice i kosti samog gležanjskog zgloba - objašnjava nam.

image
VEDRAN PETEH CROPIX

Kakve su danas endoproteze kuka i koljena? Koliko traju? Ostavljaju li manje ograničenja nego klasični koji su se nekada ugrađivali

- Zahvaljujući industriji, dizajn umjetnih zglobova i današnji materijali koji se upotrebljavaju daleko su bolji nego ranije. Na raspolaganju imamo implantate najboljih svjetskih proizvođača. Postoje razni tipovi proteza koji se biraju prema obliku zgloba bolesnika, a u odnosu na njegovu životnu dob i tjelesnu aktivnost. Rutinski se radi prijeoperacijsko planiranje na digitalnoj RTG snimci. Bolesnici se u pravilu vrlo brzo vraćaju u punu tjelesnu aktivnost - dozvoljava se i lakši sport, kao planinarenje, biciklizam, tenis, golf, pa i skijanje. Ne preporučuje se skok. A koliko traju? Najčešće do kraja života. Gleda se da se proteze ugrade nakon 50., a još bolje nakon 60. godine. Danas imamo na raspolaganju odlične revizijske umjetne zglobove, tako da u slučaju labavljenja ili neke druge komplikacije, uvijek možemo riješiti problem - govori prof. dr. sc. Miroslav Hašpl.

image
VEDRAN PETEH CROPIX

Postoperativni oporavak pacijenata

Kod većih operacija, kao što je ugradnja umjetnog zgloba, objašnjava nam prof. Hašpl, pacijent u Akromionu ostaje nekoliko dana dok ne savlada hod sa štakama i ne osamostali se.

- Rehabilitacija nakon većih zahvata traje tri do četiri tjedna pa i duže. Pacijent cijelo to vrijeme može ostati kod nas u vrhunskom i udobnom smještaju te provoditi ciljane fizikalne terapije, uključujući i hidroterapiju - kaže prof. Hašpl.


Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji sa Specijalnom bolnicom za ortopediju i traumatologiju Akromion

Linker
11. travanj 2024 08:58