SHUTTERSTOCK
Štetni savjeti

Oprez! Pretjerano namakanje stopala može biti posebno opasno kod onih s dijabetesom

Namakanje stopala korisno je samo u ova dva slučaja

Tražite brzo olakšanje za bolna stopala, gljivice na noktima, žuljeve na stopalu ili umorne noge? Na internetu ćete pronaći mnogo uradi sam načina koji preporučuju namakanje stopala u vodi s različitim dodacima, od octa i vodice za ispiranje usta do sode bikarbone i vodikova peroksida.

Ali budite oprezni, kaže Megan Grantham, podijatrica u timu za sportsko zdravlje Klinike Cleveland, jer za većinu savjeta nedostaju znanstveni dokazi i u nekim slučajevima su štetni jer mogu dovesti do gljivične infekcije, ali i pogoršati male rane, osobito ako imate dijabetes. - Ako se svakodnevno tuširate i perete stopala, vrlo je malo medicinskih razloga za namakanja stopala, a za većinu problema postoje bolji tretmani - kaže.

Ipak namakanje stopala može biti korisno u ova dva vrlo specifična stanja:

Urasli nokti na nogama

Ako imate manji urasli nokat, savjetuje se nekoliko dana namakati stopala dva puta dnevno po pet do sedam minuta, potom dobro osušiti te nanijeti mast prema savjetu ljekarnika i zamotati. U mlaku vodu možete dodati gorku sol ili blagi sapun. Ako ne vidite poboljšanje za tri do pet dana, obratite se liječniku.

Mišićno-koštane ozljede

Namakanje stopala može pomoći u smanjenju upale od ozljeda mekog tkiva, poput uganuća gležnja ili boli u peti, odnosno plantarnog fasciitisa. Toplo-hladna kupka mogla bi ubrzati proces ozdravljenja jer promjena temperature povećava protok krvi u tom području. Ako vam to ne pomogne, potražite savjet liječnika.

Linker
25. travanj 2024 15:38