Ana Kolar

 Privatni album
oprezno

Obratili ste se stručnjaku za mršavljenje? Ako vas ovo nije pitao, vjerujte mi - prevareni ste!

Svatko na ovome svijetu može dobiti jelovnik i trening koji je po njegovom guštu i zadovoljava njegove potrebe i ciljeve, ali ne može ga svatko napraviti/napisati iako govori i prezentira suprotno


Piše: Ana Kolar, autorica bloga Blogledalo


„Što mislite koliko imam kila?“ pitala sam nedavno svoje dvije bliske prijateljice i to nakon što smo se nakon nekoliko tjedana vidjele. Nije da je razlika u tih par tjedana drastična ili ikakva, ali da ne bi bilo da tražim odgovor samo na temelju recentnih fotki u zajedničkim porukama ili na društvenim mrežama (jer to je lako lažirati pozom i kutem snimanja). Kao iz topa obje su mi dale 5-6 kila manje nego što sam stvarno teška. Znala sam da će to tako biti, i to ne zato što mi povlađuju jer nismo takve prijateljice (brutalno smo iskrene jedna prema drugoj) nego zato što znam koliko ljudi ne znaju procijeniti tako nešto. Nije im bilo jasno otkud mi toliko kila (65, op.a.).


To nije zdravo mršavljenje

Jednostavno je. Za početak, mišić je teži od sala/masnoće, a manjeg je obujma. Davnih dana sam to naučila, još kao dijete čitajući razne časopise, a i kasnije u školi na biologiji i sličnim predmetima koji su mi bili bitni kako bih upisala Medicinu koju sam jako željela. Na kraju je ipak nisam upisala, ali sam završila kao fitness instruktorica te se i dalje bavim i tijelom i ljudima. I tako već više od 15 godina. Postala sam to nekako spletom okolnosti, najviše zbog interesa i win-win situacije gdje radim ono što volim i radim inače, a za to bivam plaćena. U tih 15 godina vidjela sam i čula raznih savjeta i iskustava, ali i isprobala čuda svega. Od raznih pristupa običnom čučnju (čučanj je sve samo ne „obična“ vježba, također op.a.) do dijeta, posta, mjerenja, zamjena za obroke… Rekla bih da u moru svega ima više onog lošeg nego onog dobrog. Situacija „od šume ne vidiš drvo“, a društvene mreže i njihov razvoj doprinijele su popularizaciji „šuma“, više nego pojedinim „stablima“.

Nedavno sam razgovarajući s klijenticom ponovno naišla na situaciju kad osoba u najboljoj namjeri plati savjet nekog razvikanog stručnjaka (u ovom slučaju je zbilja i razvikan, ali i obrazovan) da bi dobila jelovnik koji će joj pomoći da smršavi. Prošlo je od tada i par godina, ali povremeno se i dalje drži tog jelovnika od puno premalo kalorija za njenu visinu i težinu. Objasnila sam joj da izgladnjivanjem može smršaviti, ali da to nije zdravo mršavljenje te da se u takvoj situaciji uz mršavljenje mogu nakalemiti i brojni drugi problemi. Spomenuh joj nešto što se zove bazalni metabolizam (postoje kalkulatori na internetu gdje lijepo izračunate koji je vaš otprilike) te da njega uvijek i zauvijek mora ispoštovati kako bi tijelo radilo i, najjasnije rečeno, preživjelo.

Dakle, bazalni metabolizam je količina energije (kalorija) koji je našem tijelu potreban da ono održava sve svoje funkcije, od disanja, probave, izmjene tlakova/tekućine, održavanja temperature, treptanja oka, otkucaja srca i krvotoka. To je količina energije koju moramo zadovoljiti kako bismo bili zdravi i živi. E sad, naravno da u danu, osim ako ne ležimo i šutke gledamo u strop i čak ne odemo ni do kupaonice, potrošimo više energije od toga. Matematički gledano, ako smo taj dan prehodali 5 kilometara, odradili kraći trening, bili u stresu zbog posla ili nečeg trećeg, morali u nabavku i kuhali/pospremali, sve to je iznad našeg bazalnog metabolizma, tj. to su ekstra potrošene kalorije. Ako želimo smršavjeti, najjednostavnije je biti u minusu, dakle, unijeti manje nego potrošimo, ali da pritom bazalni metabolizam bude nahranjen i da nam tijelo ima neko gorivo za izvesti sve što nam treba u tom danu.


Individualan pristup

Kako prepoznati osobu koja vas vara i samo želi izraditi za novac i slavu? Jednostavno, tako da vam nije izračunala bazalni metabolizam, tako da vas nije pitala kakav vam je ciklus, imate li ga uopće, dojite li u ovom trenutku, kad ste rodili (ako jeste), imate li kakvu ozljedu ili bolest, uzimate li kakve lijekove… Pitanja je jako, ali jako puno, a kako biste dobili onaj INDIVIDUALNI pristup kojim se svi velebni nutricionisti i treneri diče, trebaju vas sve to, a i puno više, pitati. I vi im na to trebate odgovoriti, u povjerenju, svaki detalj koji mislite da je bitan. A bitno je jeste li zaštitar u banci ili radnik u pekari, radite li s djecom (vrtićke bolesti i imunitet idu ruku pod ruku) ili radite u rasadniku. Bitno je da vaš trener/nutricionist zna jeste li već jeli neku namirnicu s popisa i stvara vam muku kako biste to zamijenili jer svaka, ali svaka namirnica (kao i vježba) ima svoju barem jednu alternativu.

Drvljenje trenera i nutricionista da vi morate jesti zobenu kašu ili raditi baš takav sklek iako vi to zbilja, iz n razloga, ne možete znači da individualnog pristupa nema i da ste dobili i platili šprancu kao i svi njegovi ili njeni klijenti do sad.

Svatko na ovome svijetu može dobiti jelovnik i trening koji je po njegovom guštu i zadovoljava njegove potrebe i ciljeve, ali ne može ga svatko napraviti/napisati iako govori i prezentira suprotno. Uzmite u obzir i da za individualni pristup vi od osobe koju ste angažirali uzimate dovoljan komad vremena tako da vam odmah mora zvoniti alarm ako ta osoba taj mjesec ima 15-20 ili više individualnih klijenata.

Svi želimo izgledati lijepo, utegnuto, imati svoju idealnu težinu i biti zadovoljni sobom kako iznutra tako i izvana. No ono što moramo znati i prihvatiti jest da ako smo se debljali i zanemarivali mjesecima i/ili godinama ne možemo i nije realno očekivati da će se sve promijeniti u par tjedana. Potrebni su mjeseci rada čak i za skidanje 4-5 kilograma i stavljanje ostalih kila na pravo mjesto. Da, možete u dva mjeseca napraviti vidljiv rezultat, ali samo ako to radite pametno i uz stručno vodstvo koje vas neće izraditi, prodati vam vlastitu čvrstu guzicu i/ili shake koji zamjenjuje čitav obrok. Nikakav prah ne može nadomjestiti konkretan i zdrav obrok kao što nikakav prah, tableta ili masaža ne može zamijeniti konkretan pokret sa ili bez težine.

Do idućeg puta, ne dajte se navući na brza i laka rješenja jer kako brzo dođu, tako i prođu, a za sobom nerijetko ostavljaju negativne posljedice.

Zagrljaj,

A.


Anu možete pratiti i na Facebooku i Instagramu.

Linker
22. travanj 2024 15:06