SHUTTERSTOCK
kao novi

Bolje od svih kemikalija zajedno! S ovim prirodnim sredstvom vratit ćete sjaj parketima

Osim što na ovaj način dodatno štedite novac, zaštitit ćete i svoj dišni sustav, ali i razgibati tijelo

Postoji neka posebna povezanost s drvenim kućama, namještajem ili pak podovima. Možda nas podsjeća na doticaj s prirodom, osjećajem prozračnosti ili topline. Koja god dosjetka bila, ona će uglavnom ostaviti dojam ugode. No, kao i za sve ostalo, drvo također zahtjeva pravilnu njegu pa će primjerice drveni podovi u dnevnom boravku dodatno sjajem osvojiti goste, ali i nama samima pružiti osjećaj svježine kroz sljedećih nekoliko trikova.

image
SHUTTERSTOCK

DIY projektom do sjajnog poda

Dobra vijest je da potrebne predmete za čišćenje drvenog poda vjerojatno već posjedujete doma stoga ćete uštedjeti novac i nećete koristiti nikakve kemikalije. Uz to, dobro ćete se razgibati i tako učiniti dvostruku korist svom tijelu. Za početak uklonite bilo kakav namještaj iz prostorije u kojoj se nalazi drveni pod te prijeđite usisavačem po ovoj površini. Ako vam je draže, možete i mesti, no pritom svakako koristite onu metlu koja neće oštetiti odnosno izgrebati podove. Nakon što se pokupi sva prljavština, možete prijeći na glavni korak, glancanje poda.

Sjajan pod uz ove prirodne sastojke

  • Limunov sok pomiješan s vodom: Limunov sok je savršen za čišćenje. Razrijedite ga s malo vode, a zatim nanesite na pod te prebrišite površinu krpom. Osim što će prostorija poprimiti ugodan miris limuna, vaši dišni putevi će biti dodatno zahvalni jer niste upotrijebili loše kemikalije.
  • Maslinovo ulje, bijeli ocat i voda: Pomiješajte sva tri sastojka u jedinstvenu mješavinu koja će vratiti prirodan sjaj drvenim podovima.
  • Čaj: Svestrane vrećice čaja pokazale su se i korisne i kada su podovi u pitanju. Naime, kiselost čaja može pomoći u uklanjanju prljavštine koja se nerijetko zadržava u sitnim utorima drvenog poda.
  • Biljno ulje i bijeli ocat: Pomiješajte jednake dijelove biljnog ulja i bijelog octa kako biste napravili učinkovito sredstvo za čišćenje drvenog poda. Ocat je prirodno sredstvo za poliranje, a njegova kiselost pomoći će u razgradnji neželjene prljavštine i mrlja.

Poliranje

Koju god od navedenih mješavina odlučili koristiti, možete je staviti na spužvu ili krpu te krenuti s poliranjem vaših podova. Krenite od ugla pa prema izlazu iz prostorije kako biste dali dovoljno vremena tretiranoj površini da se osuši.

Linker
23. travanj 2024 16:23