SHUTTERSTOCK
jeste li znali

Koliko dugo možete čuvati piletinu u zamrzivaču? Ne baš tako dugo kao što mislite

Smrzavanje definitivno može produžiti život prehrambenih proizvoda koje želite sačuvati prije nego što se pokvare, ali ne neograničeno

Iako se ponekad čini da smrznuta hrana može trajati zauvijek, stvarnost je da sve ima svoj rok trajanja pa tako i smrznute namirnice. Smrzavanje definitivno može produžiti život prehrambenih proizvoda koje želite sačuvati prije nego što se pokvare, ali ne neograničeno. I tako kad navečer, nakon napornog radnog dana, poželite na brzu nešto pripremiti od sastojaka koje imate doma, lako je moguće da ćete početi kopati po zamrzivaču u potrazi za nekim komadom smrznute piletine za koji vam se čini da ste ga ubacili unutra prošli mjesec...ili je to možda bila prošla godina?

Inflacija koja utječe na povećanje cijena hrane samo će nas još više natjerati da kopamo po zamrzivačima tražeći neke već zaboravljene komade mesa. Prema nekim podacima, cijena piletine porasla je za gotovo 30 posto posljednjih godina i naravno da ćete i zbog toga poželjeti iskoristiti sve ono što možda već imate u zamrzivaču. I naravno da očekujete da vaša piletina, kad je pripremite, bude u tip-top stanju za konzumiranje. No, hoće li biti? I znate li uopće koliko dugo ona može stajati u zamrzivaču prije nego što se pokvari?

Na internetu uvijek možete pronaći smjernice o tome koliko dugo koja vrsta hrane može biti u hladnjaku prije nego što se njezina tekstura, okus i općenito kvaliteta počnu mijenjati. I to ne nabolje. Ti podaci mogu biti korisni da imate grubu ideju o tome koliko dugo je sigurno čuvati piletinu u zamrzivaču, no možda neće biti zgoreg da se još malo dublje uputite u tematiku uz pomoć korisnih savjeta i objašnjenja kulinarskih stručnjaka.


Koliko dugo piletina traje u zamrzivaču

Iako prema podacima koje američko Ministarstvo zdravstva objavljuje na svojoj stranici FoodSafety.gov, komade piletine (krila, prsa, zabatke...) možete sigurno čuvati u standardnom zamrzivaču do otprilike 9 mjeseci, a cijelo pile do godinu dana, kvaliteta i okus vašeg mesa mogu opadati mnogo brže nego što očekujete.

- Pile može biti smrznuto do dva mjeseca prije nego što počnu nastajati promjene u teksturi i okusu mesa - kaže Thomas Tilaka Kalb, glavni kuhar Agnes Restaurant&Cheesery.

- Tehnički, sirova piletina - pod uvjetom da je na odgovarajući način umotana i pravilno pohranjena- može se gotovo zauvijek čuvati bez da se pokvari. No, zapravo ne želite držati u zamrzivaču ništa duže od dva mjeseca jer nakon toga dolazi do značajnijeg propadanja u smislu teksture i okusa - pojašnjava Kalb.

S tim se slaže i dr. Bryan Quoc Le, znanstvenik koji se bavi hranom i autor knjige „150 Food Science Questions Answered”.

- Tako dugo dok piletina nije kontaminirana i s njom se pravilno rukuje prije zamrzavanja, piletina je neograničeno dugo sigurna za konzumiranje nakon zamrzavanja ako je prije upotrebe bila cijelo vrijeme smrznuta - kaže dr. Bryan Quoc Le dodajući da će sirova piletina trajati do godinu dana u zamrzivaču prije nego što njezina kvaliteta značajnije opadne. Drugim riječima, vaša smrznuta perad bit će na vrhuncu svježine tijekom prva dva ili tri mjeseca od dana kad ste je zamrznuli. Nakon toga, budite spremni na malo manje savršenu večeru s piletinom. A nakon što prođe devet mjeseci, radije je uopće nemojte pripremati, već otiđite po svježe meso u trgovinu.


Savjeti za smrzavanje piletine

- Smrzavajte samo svježe meso jer zamrzavanje neće zaustaviti razvoj štetnih bakterija. Pazite da piletinu omotate čvrsto i stavite u hermetički zatvorenu posudu ili vrećicu - savjetuje šef Kalb. Maggie Turansky, programerka recepata i voditeljica No Frills Kitchen opisuje kako ona zamrzava piletinu.

- Prvo je čvrsto zamotam u plastičnu foliju, a nakon toga stavim sloj aluminijske folije kako bih spriječila opekline u zamrzivaču. Nakon toga volim meso staviti u vrećicu za zamrzavanje koja se također može zatvoriti i provjerim je li uklonjen sav zrak prije nego što označim i datiram meso - objašnjava.


Kako možete znati je li piletina još dobra

- Kao i kod svake provjere mesa, morate se osloniti na svoja osjetila. Dobro pogledajte proizvod i uvjerite se da nije promijenio boju, a zatim pomirišite nakon što se odmrzne. Ako nema zabrinjavajućih mirisa, opipajte cijelo meso kako biste bili sigurni da niti jedan rub nije čvrst ili osušen zbog opeklina od zamrzivača - savjetuje chef Kalb.

- Ako piletina izgleda i miriše normalno nakon odmrzavanja, vjerojatno je sigurna za jelo. No, ako odmrznuta piletina izgleda ili miriši „sumnjivo”, najsigurnije je da je bacite - dodaje Jessica Randhawa, glavna kuharica i vlasnica restorana The Forked Spoon.

Dr. Quoc Le ima više znanstveni pristup.

- Patogeni mikroorganizmi se ne razmnožavaju na temperaturama smrzavanja, no bilo koji mikroorganizam koji je već bio prisutan na piletini prije smrzavanja, ostat će živ nakon odmrzavanja. Piletina koja pokazuje znakove da je „spaljena” hladnoćom, poput suhoće ili mekanih sivih dijelova, ima značajno narušen okus, aromu i kvalitetu. Drugim riječima, dobit ćete ono što ste stavili u zamrzivač. Ako se piletina već počela kvariti ili propadati u kvaliteti prije nego što ste je zamrznuli, ne očekujte njezino čudesno obnavljanje kad je izvadite tri mjeseca kasnije - kaže.


Koji je najbolji način da izbjegnete opekline od zamrzivača na piletini

- Opekline od zamrzivača, uzrokovane dehidracijom i oksidacijom površine piletine, mogu utjecati na teksturu i njezin okus. Mogu nastati oko 9 i više mjeseci nakon što ste je pravilno zamrznuli i pohranili. Iako opekline od zamrzivača ne čine piletinu nesigurnom za jelo, one utječu na njezinu teksturu i kvalitetu - objašnjava Randhawa.

Najbolje je da ju čvrsto umotate u jedan sloj plastične folije, drugi sloj aluminijske folije i potom spremite u vrećicu za zamrzavanje s patentnim zatvaračem. Glavni kuhar Kalb kaže da je najbolji način da izbjegnete stvaranje opeklina taj da dobro provjerite da na nema nikakvih oštećenja na omotu u koji ste upakirali meso, kao ni mjehurića zraka.

- Ako imate stroj za vakuumiranje, najbolje je da ga upotrijebite – dodaje, dok dr. Quoc Le kaže da što je manje prisutno kisika koji može oksidirati površinu piletine, to će biti manji rizik za nastanak opeklina od zamrzivača na mesu.

Linker
05. ožujak 2024 18:38