Ovisnost o društvenim mrežama učestali je problem

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Mentalno zdravlje

Je li 21 dan dovoljan da se prekine opsjednutost društvenim mrežama? Jedna žena je to pokušala

Ovisnost o društvenim mrežama je sve učestaliji problem, a ovo je iskustvo iz prve ruke

Rozen Lalas je 31-godišnjakinja koja je pokušala drastično smanjiti vrijeme koje provodi pred ekranom. Ona je nezavisna R&B umjetnica i, priznaje, ovisna je o društvenim mrežama. Problem je to koji zahvaća sve veći broj ljudi.

- Osjećam se tako vezano za svoj mobitel. Ako ću biti potpuno iskrena, moj život postoji samo na Instagramu. Čak i dok sam na odmoru na nekom prekrasnom mjestu, ne mogu spustiti mobitel. Kao da uskočim u drugu dimenziju i tamo živim - iskreno je ispričala Rozen za portal Health.


Želim imati zdrav, sretan život

Lalas je željela okončati ovu opsesiju i zato je odlučila sudjelovati u izazovu koji traje 21 dan. Njezina misija: prekinuti fiksaciju društvenim mrežama i početi živjeti u stvarnosti.

- Stvarno želim ravnotežu. Želim imati zdrav, sretan život. Želim biti prisutna - kaže ona.

Ipak, postoji kvaka: Lalas mora provesti barem neko vrijeme na internetu, to je dio njezina posla (osim što je R&B umjetnica, ona je i samostalna kreatorica sadržaja).

- Svoj rad koristim kao izgovor. To je zapravo "dopuštenje" za otključavanje mobitela i gledanje društvenih mreža - rekla je .

Lalas je također utvrdila da je pokretački čimbenik njezine fiksacije na društvenim mrežama ono što osjeća prema sebi.

- Patim od niskog samopoštovanja, sumnjam u sebe, jednostavno se ne osjećam dobro po pitanju same sebe, stalno uspoređujem svoj uspjeh s uspjehom drugih ljudi - opisala je.

image

Rozen Lalas, R&B umjetnica

FOTOGRAFIJE: INSTAGRAM



21-dnevni izazov

Tijekom izazov Rozen je odlučila voditi dnevnik o korištenju društvenih mreža. Prvi dan je do 15 sati na računalu, čak nije ni psa prošetala na što ju partner upozorava.

Petog dana izazova, na društvenim mrežama je do 11 sati te odgovara na komentare jer je objavila svoj videospot. Priznaje da joj je teško spustiti mobitel i od njega se ne odmiče satima. Do 14 sati je već provela više od pet sati na društvenim mrežama i nije izašla iz doma, a partner je frustriran i izlazi bez nje.

Rozenina opsjednutost društvenim mrežama često izaziva trzavice u odnosu s njezinim partnerom Chrisom.

- Kad god imamo trzavice koje su uzrokovane mojom ovisnošću o društvenim mrežama, tužna sam - iskrena je.

Kako bi bila uspješnija u 21-dnevnom izazovu, Rozen je razgovarala s Matthiasom Barkerom, psihoterapeutom iz Washingtona. Zajedno su utvrdili da Lalas zapravo provede 121 dan u godini samo gledajući u mobitel. Kroz razgovor s njim otkriva kako joj je osjećaj važnosti koji joj društvene mreže pružaju ima bitno mjesto u njezinom životu.

Matthias joj je preporučio da nastavi svaki dan voditi dnevnik emocija i događaja, kao i da limitira neke aplikacije te da vrijeme provodi u onome u čemu uživa. Deseti dan započinje vođenjem dnevnika, afirmacijama, a aplikacije je limitirala na četiri sata i 15 minuta dnevno.

Jedanaesti dan uživa u vokalnim vježbama, šetnji sa psom, a koristi aplikacije 5 sati i 19 minuta u prosjeku. Sljedeće dane nastavlja s pozitivnim afirmacijama i uživanju s partnerom i psom.

- Moram se pohvaliti, smanjila sam korištenje za 45% - veselo govori Rozen. Dodaje kako je sretna, više se posvetila glazbi i zapravo uživa u životu. Dan završava razgovorom s nećakinjom i ističe kako je lijepo imati interakcije sa stvarnim ljudima.

No, 15. dan dolazi do pada, previše je vremena posvetila mobitelu, a priznaje da nije čak ni zastala da se pita zašto, no smatra da je razlog želja da na društvenim mrežama bude relevantna. Uz to dolazi i do svađe s partnerom koji je, otkriva, frustriran zbog njezine opsjednutosti društvenim mrežama.

16. dan ponovno razgovara sa svojim psihoterapeutom Matthiasom s kojim pokušava riješiti problem zašto su joj toliko važne društvene mreže i sadržaj koji dijeli. On je usmjerava navodeći kako je zapravo važno znati balans između toga da uživamo u dijeljenju sadržaja s drugima, a kada prelazi u ovisnost.

Do kraja izazova Rozen nastavlja koristiti savjete o većem fokusu na stvarni život pa uspješno smanjuje korištenje društvenih mreža, gradi samopouzdanje i poboljšava odnos s partnerom. Cilj izazova je tražiti osjeća smisla i sreće u stvarnom životu, a onda će prirodno doći i manja potreba za društvenim mrežama.

- Cijelo me ovo putovanje zaista naučilo ponovno cijeniti male stvari - zaključila je.

Linker
25. travanj 2024 16:05