FOTOGRAFIJE: Milan Popovic/unsplash
česta pojava

I to je moguće. Što učiniti kad ste u vezi, a osjećate se usamljeno...

Usamljenost je psihološko stanje koje može trajati prilično dugo

Moguće je osjećati se usamljeno i onda kad niste sami, moguće je osjećati se tako čak i u zdravoj vezi. Prezaposleni ste, pod stresom, ne viđate se s prijateljima... Usamljenost je psihološko stanje koje može trajati prilično dugo: danima, tjednima, ili čak mjesecima i godinama ako je osjećaj usamljenosti vrlo dubok.


Kako znati jeste li usamljeni iako ste u vezi

Usamljenost u vezi najčešće proizlazi iz rupa u komunikaciji i osjećaju da netko ne snosi ravnopravno teret odgovornosti, odnosno ne sudjeluje u kućanskim poslovima ili brizi o djeci, pomaganju da napišu zadaće i slično. Može proizaći i iz činjenice da previše energije ulažete u svoju ulogu roditelja zanemarujući svoju ulogu partnera. Znakovi usamljenosti uključuju:

  • izolaciju ili manjak želje da provodite vrijeme s drugima
  • promjene u prehrambenim navikama
  • ne izvršavanje dnevnih obaveza (kuhanje ručka, bavljenje s djecom itd.)
  • promjene u načinu komunikacije s drugima
  • promjene u higijeni (rjeđe pranje, brijanje i sl.)
  • promjene u aktivnostima na društvenim medijima
  • želja za većom fizičkom bliskošću s partnerom


Što poduzeti

Najučinkovitiji način da pronađete rješenje bio bi da potražite pomoć obiteljskog psihoterapeuta. Treća osoba može objektivno sagledati situaciju i dati vam alate, odnosno tehnike za rješavanje tog problema kao i pomoći vam da otkrijete što vam zapravo nedostaje ili zašto se tako osjećate. No, ako stručna pomoć nije opcija za vas, evo nekoliko drugih pristupa koji vam mogu pomoći:

  • Čitajte knjige o sreći i načinima kako imati zdravu i sretnu vezu
  • Otvoreno porazgovarajte sa svojim partnerom o tome i recite mu kako se osjećate
  • Vodite dnevnik o svojim mislima, osjećajima i ponašanjima
  • Njegujte prijateljstva i odnose s drugim ljudima
  • Recite partneru ako osjećate da nešto nije u redu u vašoj vezi

Ako ste primijetili da se osjećate distancirano od partnera i ne osjećate nikakvu bliskost s njim, važno je da mu to kažete, ali bez svaljivanja krivice za to na njega. Pokušajte otkriti koji je njegov ljubavni jezik, odnosno način da pokaže ljubav i objasnite mu koji je vaš. Pet uobičajenih ljubavnih jezika, koje je definirao dr. Gary Chapman u svojoj knjizi The Five Lve Languages: How to express Commitment to Your Mate su:

1. Afirmativne riječi

2. Kvalitetno vrijeme provedeno zajedno

3. Sitne usluge

4. Primanje poklona

5. Fizički dodiri

Primjer: ako je ljubavni jezik vašeg partnera kvalitetno vrijeme provedeno zajedno, možete ga povesti u večernju šetnju, u kino ili mu prirediti večeru uz svijeće u vlastitom domu. Isto tako, ako je vaš ljubavni jezik ili vašeg partnera, fizički dodir, zagrljaj će prilikom razgovora o toj osjetljivoj temi napraviti itekako veliku razliku.


Ako je potrebno, ispričajte se

Možda vam to nije palo napamet, ali jedan od najvećih potpirivača osjećaja usamljenosti jest osjećati se nevidljivo kad vas je vaš partner ili partnerica uzrujao i povrijedio nečim što je učinio (učinila) ili rekao (rekla). Isprika omogućuje da se takve situacije riješe i povrijeđeni osjećaji zacijele.


Kad usamljenost nema veze s partnerom...

Moguće je da ste sretni i ispunjeni u vezi, ali da se ipak osjećate usamljeno zbog nekih vanjskih faktora, poput stagnacije u karijeri ili nedostatka vremena da se pozabavite sobom. Možda ste u vezi toga zbunjeni ili čak niste niti sigurni kako se zapravo osjećate. U tom slučaju, trebali biste potražiti pomoć terapeuta koji će vam pomoći da otkrijete uzrok tog osjećaja i poduzmete potrebne korake da izađete iz tog stanja. I još jedan savjet: čak i ako ste sigurni da vaš osjećaj nema nikakve veze s vašim partnerom, trebali biste mu reći kako se osjećate. Na vama se to sigurno vidi, a ako mu ništa ne kažete, mogao bi donijeto neke krive zaključke.


Ograničite vrijeme provedeno na društvenim medijima, naročito kad se osjećate usamljeni

Nadamo se da ste dosad upamtili da društvene mreže nikada ne prikazuju potpunu istinu o tome što se događa u nečijem životu jer većina ljudi dijeli online samo one najbolje stvari i dijelove života. Zbog toga možete vrlo lako upasti u zamku uspoređivanja i postati fokusirani na ono što drugi imaju, a vi nemate. Najbolji način da izbjegnete takav osjećaj je da što manje vremena provodite na društvenim mrežama.

Linker
20. travanj 2024 13:08