Brzo na posao!

 SHUTTERSTOCK
Učinkovito

Gosti vam dolaze za 20 minuta? Ne morate raditi generalku, samo očistite ova mjesta koja će odmah primijetiti

Prilikom određivanja prioriteta koje prostore očistiti prije dolaska gostiju, moglo bi biti korisno znati koji nered gosti najviše uočavaju

Prijatelji su nazvali da su u blizini vas i navratili bi na kavu za 20 minuta. Što ćete prvo učiniti? Naravno, očistiti svoj dom. Brzo usisavate, čistite toalet ili perete posuđe. Ne brinite, niste jedini, svi to radimo. Prilikom određivanja prioriteta koje prostore očistiti prije dolaska gostiju, moglo bi biti korisno znati kakav nered gosti najviše uočavaju.


Male hrpe nereda

Profesionalna organizatorica Meredith Goforth kaže da svatko od nas lako zanemari male hrpe nereda tijekom spremanja doma, ali gosti će ih brzo uočiti.

- Navikli smo se na nered u određenim dijelovima doma, kao što hrpe cipela pokraj vrata, pošta na pultu ili dlake kućnih ljubimaca koje se zadržavaju na kauču - navodi Goforth za The Spruce.

Ona upozorava da su točni ti neredi oni koje bismo prvo trebali riješiti. To je ono što će gosti prvo uočiti kad ulaze u vaš dom.


Kupaonice trebaju malo više pažnje

Ako ćemo biti iskreni, svi imamo one ormariće i ladice u koje sakrijemo nered prije dolaska gostiju. Međutim, Goforth kaže da postoji jedna prostorija u kući koja zahtijeva dublje čišćenja, a to je kupaonica. Gosti će zasigurno primijetiti prljavu kupaonicu.

- Kad ju dodatno želim srediti, volim organizirati i kupaonske ormariće sa svime što gost može tražiti, poput lijekova protiv bolova, vodice za ispiranje usta ili ženskih higijenskih proizvoda - objasnila je organizatorica.


Hodnik

Kao što i vi možete ostaviti prvi dojam, to mogu učiniti i vaš vanjski ulaz i hodnik. Stoga je važno održavati ih urednima i svježima.

- Dodajte sezonski dekor i čisti otirač te uklonite sve dječje igračke ili mrtve biljke - kaže Goforth. Ona predlažete i da pomete stepenice (ako ih imate) na ulazu kako bi prvi dojam bio što bolji.

Imane Fiocchi iz tvrtke Neon Lace se slaže, napominjući da postoje dva glavna krivca zbog koji vaš ulaz u dom može djelovati neuredno, a to su: cipele i paketi.

- Uvijek imam milijun pari cipela na ulazu pa ih uvijek pospremim prije dolaska gostiju. Isto tako, poštu trebate skloniti izvan vidokruga, a to uključuje kutije i pošiljke - objašnjava Fiocchi.


Pretrpani ormari

Ako vam gosti dolaze, sigurno će ostaviti svoju jaknu ili kaput na nekom mjestu. To može biti ormar ili neka prostorija. Što god odaberete, treba biti uredno. Goforth ističe kako je taj prostor nešto što će gosti svakako primijetiti i vjerojatno će ga posjećivati više nego što mislite. Ljudi će otvarati i zatvarati vrata te prostorije ili ormara pa želite da bude reprezentativno.


Nered nakon pripreme hrane

Kada je u pitanju čišćenje kuhinje za goste, Goforth kaže da je to jedno područje koje je nijansirano. Iako ističe da je lijepo dočekati goste sa svježe očišćenim hladnjakom, praznom perilicom posuđa i čistim kantama za smeće, ako poslužujete hranu, nepraktično je očekivati blistavu kuhinju.

- Neki znakovi pripreme hrane i pića mogu biti sasvim prihvatljivi pa čak mogu stvoriti i pristupačnije okruženje. Mali zadaci u tijeku, poput rezanja limuna za koktele ili aranžiranja predjela, mogu stvoriti atmosferu opuštenosti - objašnjava Goforth.

Međutim, to nije izgovor za veliki nered.

Fiocchi pak ima sjajan trik za stvaranje dojma čiste i uredne kuhinje: pospremite kuhinjske uređaje.

- Jednostavno mi se čini urednije kad su mi uređaji skriveni, a pult prazan - kaže ona.

Koji je zaključak? Kad vam dolaze gosti, očistite prostore koje će oni vidjeti.

Linker
26. travanj 2024 18:00