Kad očistite tu očitu prljavštinu, zaboravite li na ona skrivenu?

 Shutterstock
A trebali biste

Prljavija su nego što mislite! Ova mjesta redovito zaboravite očistiti tijekom generalke

Vrijeme je da očistite i neka mjesta koja su vam izvan vidokruga

Kad prolazimo kroz svoj dom, obično je lako uočavamo da neka mjesta treba očistiti. Možda je to prašina na policama za knjige, sudoper natrpan prljavim posuđem, mrlje na staklu i slično. Ali kad očistite očitu prljavštinu, zaboravite li na ona skrivenu? Ovo su mjesta koja zaboravljate očistiti tijekom svoje generalke:


Donja strana namještaja

Kad pogledate ispod kreveta ili kauča, obično se tu nađe malo prašine koju možete brzo ukloniti usisavačem ili krpom za prašinu. Međutim, jeste li odvojili vrijeme da pogledate donju stranu namještaja? Možda ćete biti šokirani onim što ćete pronaći na okvirima kreveta, sjedalima stolica i nosačima stolova. Kako biste se riješili paukove mreže, prašine i prljavštine na tim mjestima, najmanje dva puta godišnje iskoristite usisavač ili praško s teleskopskim nastavkom. Iznenadit ćete se koliko prljavštine ćete pokupiti.


Zidovi i lajsne

Prašina i prljavština mogu se uhvatiti za vertikalne površine jednako kao i za horizontalne. Razmaknite zavjese ili rolete i upalite sva svjetla pa pogledajte koliko su vaši zidovi puni prašine. Ako slučajno imate tapete s teksturom, prljavština će se još brže nakupiti.

Možda je vrijeme da prebrišete svoje zidove. Najbolje je krenuti od vrha prema dolje pomoću krpe za prašinu, a završiti čišćenjem zaostalih tragova prljavštine oko prekidača za svjetlo i kvaka. Možete još za kraj obratiti pažnju na lajsne jer se velika količina prašine može skupiti na tim sićušnim rubovima.


Vrhovi ormarića, vrata i okviri za slike

Ako postoji dio u našem domu koji često zanemarimo prilikom čišćenja, to su vrhovi ormara i ormarića. Nemojte se iznenaditi ako vidite više prljavštine nego što biste željeli. Naime, skloni smo ignorirati ono što je izvan našeg vidokruga. Prilikom sljedećeg čišćenja, popnite se na stolicu ili ljestve te vlažnom krpom za prašinu uklonite prljavštinu.

Isto tako, redovito čistite gornji dio okvira vrata, okvire za slike i kutove zidova. Dok ste na stolici, provjerite i očistite lustere. Praško s teleskopom vaš je najbolji alat za hvatanje prašine i paukove mreže na teže dostupnim površinama. Ako ga nemate, upotrijebite čistu krpu od mikrovlakana i gumicom je pričvrstite za dršku metle.


Podovi ormara

Lako primijetimo kad trebamo složiti ormar. Obično nam je odjeća natrpana, neispeglana i ne pronalazimo stvari koje su nam potrebne. No, kad ste zadnji put očistili unutrašnjost ormara uključujući pod? Na podovima ormara može se lako nakupiti prašina, a i prljavština pogotovo ako tamo držite cipele.

Svake sezone izvucite svu odjeću iz ormara i temeljito ga očistite. Također je to savršena prilika da izbacite i donirate sve one stvari koje vam zapravo nisu potrebne te ponovno organizirate odjeću i modne dodatke kako bi vam bili nadohvat ruke.


Usisavač i alat za čišćenje

Ovo je greška koju mnogi rade. Ako je vaš alat za čišćenje prljav, svaki put kad ga koristite samo ćete širiti prljavštinu uokolo. Kada ste zadnji put dobro pogledali svoj usisivač, krpu ili četku za ribanje? Vjerojatno izbacite vrećicu za jednokratnu upotrebu u svom usisavaču, ali trebate i temeljito oprati posudu u kojoj se vrećica nalazi i ostaviti ju da se osuši na zraku. Isto tako, nemojte zaboraviti filtere u usisavaču koje treba oprati ili promijeniti. Provjerite četku usisavača i uklonite zapetljane niti i kosu. Bolje ćete očistiti svoj dom.

Nadalje, sve krpe i četke za ribanje treba oprati, najbolja je kombinacija kipuće vode i sredstva za dezinfekciju nakon svake uporabe. Također je važno da su spužve osuše između korištenja.


Biljke

Bez obzira na to jesu li biljke u vašem domu umjetne ili žive, mogu nakupiti nevjerojatnu količinu prašine. Većini živih biljaka najviše će koristiti kratki odlazak pod tuš. Ako su preteške za pomicanje, upotrijebite krpu od mikrovlakana ili jednokratnu maramicu da obrišete svaki list.

Umjetne biljke možete obrisati krpom ili ih iznijeti na balkon i upotrijebiti sušilo za kosu postavljeno na hladno da biste otpuhali prašinu.

Linker
18. travanj 2024 10:11