Testirate li se na HIV?

 SHUTTERSTOCK
HZJZ
HZJZ
Nema maženja bez paženja

Europski tjedan testiranja na HIV: Što trebate znati i gdje se možete besplatno i anonimno testirati?

17. studeni 2022.
Služba za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u sklopu projekta Živjeti zdravo, čija je voditeljica prof.dr.sc. Sanjom Musić Milanović, pridružuje se Europskom tjednu testiranja na HIV provođenjem besplatnog i anonimnog testiranja brzim testovima

Svake se godine krajem studenog, ususret 1. prosincu, Svjetskom danu borbe protiv AIDS-a, obilježava Europski tjedan testiranja (engl. European testing week, ETW) na HIV. Tijekom ETW-a, europske zemlje pozivaju se da svojim aktivnostima doprinesu informiranju građana o važnosti testiranja, ranog otkrivanja infekcije HIV-a te pravovremenog liječenja.

- Hrvatski zavod za javno zdravstvo, u sklopu projekta Živjeti zdravo, i ove se godine pod sloganom „Nema maženja bez paženja“ pridružuje ETW-u provođenjem besplatnog i anonimnog testiranja na HIV brzim testom, putem kojeg korisnici svoj HIV status saznaju za svega par minuta. Pouzdanost brzog testa za otkrivanje HIV infekcije koji se koristi u Savjetovalištu za promicanje spolnog zdravlja HZJZ-a je 99,8 posto - objasnila je Lana Kasumović, voditeljica Odsjeka za promicanje spolnog zdravlja sa savjetovalištem Službe za promicanje zdravlja.


Gdje i kako možete saznati svoj HIV status?

Testiranja će se provoditi radnim danima, od 21. do 25. studenog u Zagrebu, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, na adresi Rockefellerova 12 (prizemlje), od 15 – 19 sati.

- Postupak testiranja sastoji se od kratkog razgovora sa savjetnikom/icom. Zatim se iz prsta uzima nekoliko kapljica krvi te je HIV status osobe koja se testira vrlo brzo poznat. U slučaju pozitivnog testa, osobama se na licu mjesta pruža prva psihološka pomoć i upućuje ih se na daljnju obradu i liječenje u Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević - kazala je Ivona Ćudina, liječnica iz Službe za promicanje zdravlja.

Testirati se mogu punoljetne osobe, dok se maloljetnici mogu testirati samo uz pratnju i suglasnost svojih roditelja, skrbnika ili zakonskih zastupnika. Savjete i informacije o spolnom zdravlju i HIV-u mogu dobiti svi građani Republike Hrvatske bez obzira na dob. Prvih 50 osoba koje u Savjetovalištu prilikom testiranja izgovore „magičnu“ rečenicu „Nema maženja bez paženja“ čeka poklon iznenađenja za ohrabrenje.


Što je važno znati o HIV-u?

Ako je osoba zaražena, virus HIV-a će se nalaziti u tjelesnim tekućinama (krv, sjemena tekućina, vaginalni iscjedak). Glavni put prijenosa HIV-a je putem spolnog odnosa i kontaktom sa zaraženom krvi.

- Osobe pod povećanim rizikom su one koje imaju rizične obrasce spolnog ponašanja. To podrazumijeva često mijenjanje partnera, nekorištenje zaštite, prvenstveno kondoma, upuštanje u spolne odnose pod utjecajem alkohola i droga i nepoznavanje seksualne prošlosti partnera - pojasnila je Dora Bukal, dr. med. specijalist epidemiolog.

Prijenos nije moguć uobičajenim socijalnim kontaktima (rukovanje, grljenje, pričanje sa zaraženom osobom…). Virus napada obrambeni sustav organizma, a razdoblje bez simptoma bolesti može potrajati i do 10 godina. Osobe koje su zaražene virusom HIV-a, a nemaju simptome, virus mogu prenijeti na druge osobe. Pojava simptoma znači razvoj bolesti (AIDS), što uključuje umor, noćno znojenje, smanjenje tjelesne mase, promjene na koži i sluznicama, povećanje limfnih čvorova, proljev, kašalj i veću mogućnost obolijevanja od drugih bolesti. Bolest se ne može izliječiti, ali se napredovanje bolesti i pogoršanje simptoma može spriječiti antiretrovirusnim lijekovima. Što se ranije otkrije infekcija HIV-om, to je liječenje uspješnije.

Aktivnosti projekta pratite na Facebooku, Instagramu i YouTubeu.

Teme
Linker
04. ožujak 2023 15:31