Nika Turković

 FOTOGRAFIJE: Press
briga za zdravlje

Obilježava se Svjetski dana AIDS-a: Brojni poznati poslali su važnu poruku!

Cilj je potaknuti mlade, ali i ostale spolno aktivne osobe da se informirano i dosljedno brinu o svom spolnom i reproduktivnom zdravlju

Povodom obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a, Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) provodi kampanju #VolimZdravlje s ciljem podizanja svijesti javnosti, a posebno mladih, o važnosti prevencije spolno prenosivih bolesti te očuvanja spolnog i reproduktivnog zdravlja. U ovogodišnju kampanju uključili su se Slavko Sobin, Ida Prester, Zembo Latifa, Marko Bucić, Marko Vuletić, Nika Turković, Nika Ilčić, Mirna Škrgatić, Lana Biželj, Mateja Sučević, Barbara Vesanović i Karla Zelić kako bi ukazali svojim pratiteljima i ostaloj javnosti, posebice mladima, skrenuli pozornost na važnost izbjegavanja rizika povezanih sa spolnim ponašanjima koja mogu dovesti do neželjenih posljedica, kao i poznavanja načina zaštite zdravlja. Cilj je potaknuti mlade, ali i ostale spolno aktivne osobe da se informirano i dosljedno brinu o svom spolnom i reproduktivnom zdravlju.

image
FOTOGRAFIJE: PRESS


Zaštitu spolnog i reproduktivnog zdravlja

U sklopu kampanje izrađen je edukativan kalendar pod nazivom „Volim zdravlje“. Autorica fotografija je Andrea Mulder. Fotografije prate poruke o očuvanju spolnog i reproduktivnog zdravlja, važnosti redovitih zdravstvenih pregleda i smanjenja rizičnih spolnih ponašanja kao i testiranja u slučaju simptoma bolesti ili rizika za zarazu. Fotografiranjem za kalendar poznati glumci, pjevači te influenceri s društvenih mreža podržali su kampanju, a kalendar će od 1. prosinca biti moguće kupiti preko internetske trgovine knjižare Hoću knjigu. Prikupljena sredstva, udruga HUHIV uložit će u aktivnosti usmjerene na zaštitu spolnog i reproduktivnog zdravlja mladih, posebno na organizaciju i pružanje besplatnih, preventivnih i javnozdravstvenih usluga za mlade.

Uz kupnju kalendara udruga HUHIV poklanja edukativnu brošuru pod nazivom BRUTALKA – enciklopedija o spolnom zdravlju , koja na sveobuhvatan način obrađuje teme o zaštiti spolnog zdravlja za mlade i sadrži brutalno pravilne i edukativne, stručne i otvorene informacije o spolnom zdravlju.

image
FOTOGRAFIJE: PRESS

Brošuru je izradila udruga HUHIV u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i brojnim drugim stručnjacima. Sadrži velik broj tema o spolnom i reproduktivnom zdravlju poput spolnosti, rasta i sazrijevanja, anatomije spolnih organa, liječničkih pregleda i samopregleda spolnih organa, zaštite i komunikacije o temama spolnog zdravlja, s ciljem poboljšanja informiranosti i razumijevanja važnosti odgovornog spolnog ponašanja, zdravog stila života i zaštite od spolno prenosivih infekcija, a sve u cilju očuvanja i unapređenja zdravlja.


Visokorizično spoln ponašanje

Hrvatski zdravstveni sustav nudi niz zdravstvenih usluga koje pokrivaju različite potrebe mladih, ali važan dio usluga namijenjenih mladima nadopunjuju organizacije civilnog društva koje su puno bliže stvarnom životu i brigama mladih, ciljano se posvećuju njihovim potrebama (edukacije, savjetovanje, brzo testiranje, podrška). Kroz rad s mladima upoznati su s njihovim problemima vezanim uz spolno prenosive bolesti (SPB) i raspolažu kvalitetnim uvidom u stvarno stanje rasprostranjenosti ovih bolesti koje su često bez simptoma i neprepoznate. Stoga SPB mogu uzrokovati komplikacije i posljedice po zdravlje, a zaražena osoba ih može nesvjesno širiti. Zbog toga je prevencije SPB važan javnozdravstveni izazov. Iako se Hrvatska svrstava među zemlje s niskom učestalošću HIV infekcije, zajednica pridonosi da se HIV dijagnosticira puno ranije što omogućava uspješnije liječenje i smanjenje daljnjega prijenosa. Također, zabrinjava visok udio mladih visokorizičnog spolnog ponašanja koji se nisu testirali ili su se testirali tek jednom u životu, kao i značajna pojavnost ostalih SPB kao što su sifilis, klamidija, gonoreja, hepatitis C, koje, ako se pravodobno ne prepoznaju i ne liječe, također mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene komplikacije i posljedice.

Vizija Udruge HUHIV i njezina angažmana u području zdravlja je služiti kao most između zdravstvenog sustava i zajednice te unaprijediti edukaciju i suradnju među stručnjacima i javnosti, kao i doprinjeti stvaranju rješenja za najhitnije, nedovoljno obuhvaćene i ključne zdravstvene izazove.

Upravo iz toga razloga je osmišljena platforma pod nazivom Volim zdravlje - portal za edukaciju i informiranje zdravstvenih djelatnika, drugih stručnjaka kao i svih koji vole zdravlje o temama iz područja spolnog i reproduktivnog zdravlja. Platforma povezuje i druge sadržaje za mlade kao što je mobilna aplikacija Spolno zdravlje (spolnozdravlje.hr) te rad HUHIV-a kao društvene zajednice (huhiv.hr).

Platforma Volim zdravlje fokusirana je na spolno zdravlje kao područje u kojem je Udruga HUHIV već prepoznata u javnosti kao član društvene zajednice koji značajno doprinosi edukaciji o spolnosti i spolnom zdravlju te pruža različite oblike savjetovanja i pomoći korisnicima.

Sve aktivnosti i usluge promocije i zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja koje kampanja HUHIV-a komunicira podržavaju Grad Zagreb, Ministarstvo zdravstva, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ i brojne druge institucije, organizacije civilnog društva i stručnjaci.

Linker
25. travanj 2024 22:36