Monika Baranić

 DARKO TOMAS CROPIX
Životna ispovijest

Čakovčanka Monika je sa samo 25 godina oboljela od raka debeloga crijeva: Rekli su mi da se pozdravim s obitelji

Monika Baranić (29) iz okolice Čakovca preboljela je rak debelog crijeva, nekoliko operacije i gubitak oba jajnika

Rak debelog i završnog crijeva najučestalija je zloćudna bolest u Hrvatskoj. Godišnje prosječno oboli oko 3600 osoba, od čega oko 60 posto muškaraca. Češći je kod osoba starije životne dobi, međutim skoro petina oboljelih je mlađa od 60 godina, piše HZJZ. Među oboljelima mlađe životne dobi bila je Monika Baranić (29) koja je od ove zloćudne bolesti oboljela sa samo 25 godina.


Borba za život

- Nisam imala nikakve simptome, ali sam liječila upalu mjehura. To je, čini mi se, zasmetalo tumoru i jedan dan mi je pozlilo. Otišla sam na hitnu, a ondje su liječnici otkrili da je došlo do zapetljaja crijeva. Poslali su me na CT i tada sam saznala da imam tumor pet i pol centimetara na debelom crijevu koji se proširio i na jetru - govori nam Monika, cvjećarka iz okolice Čakovca.

Prisjeća se kako su joj liječnici rekli da mora na hitnu operaciju te da se pozdravi s obitelji.

- Nisu bili sigurni hoću li uopće preživjeti jer se s takvim tumorom i komplikacijama nisu susreli. Roditelji su se rasplakali, a sin se nije htio pozdraviti sa mnom od šoka. Samo 20 minuta nakon što sam saznala ove vijesti, bila sam na operacijskom stolu - kaže Monika.

Srećom, operacija je bila uspješna, no trajala je oko deset sati i bila je visokorizična. Uklonjen je tumor, očišćena jetra i ugrađene su joj dvije stome.

- U bolnici sam nakon operacija provela 15-ak dana, a osim što sam se oporavljala od tumora, borila sam se s obavljanjem stolice. Tada sam shvatila da meni stolica izlazi u vrećicu na trbuhu. Trebalo mi je vremena da shvatim kako živjeti sa stomom, kako se hraniti, oblačiti, ali brzo sam se naviknula – govori nam.

Dva mjeseca nakon operacije započela je s kemoterapijom.

- Baš se sjećam da je bilo Silvestrovo, a liječnike je bilo straha jer sam tada imala 40-ak kilograma. Srećom, moje tijelo je izdržalo 18 doza kemoterapije i 24 ture pametnog lijeka u razdoblju od godinu dana - govori.

image

Monika Baranić ima dvije stome

ZELJKO HAJDINJAK CROPIX

Nefrostoma i uklanjanje jajnika

Nažalost, Monikina zdravstvena situacija se dodatno zakomplicirala tijekom kemoterapije jer joj je dijagnosticirana hidronefroza bubrega.

- Vjerojatno sam se zarazila nekom bakterijom jer se desni bubreg nije mogao prazniti i zbog toga je napukao. Liječnici su mi ugradili nefrostomu kako bi urin mogao izlaziti. To mi je bio najveći izazov tijekom cijele borbe s karcinomom, satima sam plakala zbog bolova - prisjeća se.

No, njezinim borbama tu nije bio kraj jer je po završetku kemoterapije ponovno bila na operacijskom stolu.

- Tijekom ginekološkog pregleda otkrivena mi je cista veličine 11 centimetra koja je zahvatila jedan jajnik pa su i drugi preventivno odstranili. Ne samo to, dogodio se i relaps karcinoma pa su mi tijekom operacije odstranili i metastaze s jetre i cijeli žučni mjehur. No, moram priznati da sam bila jako sretna nakon te operacije jer mi više nije trebala nefrostoma - otkrila nam je.

Nakon operacije još je išla i na zračenja koja su završila u svibnju 2021. godine i od tada je zdrava.

image
ZELJKO HAJDINJAK CROPIX

Prestala sam se živcirati oko gluposti

- Ni danas ne znam zašto mi se dogodio rak debelog crijeva, a još manje zašto tako mladoj. Vjerujem da je jedan od uzroka genetika, neki članovi moje šire obitelji su imali karcinome. Tu je i stres. Bila sam mlada kad sam postala samohrana majka, i to nije lako. Uz to, svi vodimo ubrzan život, što nikako nije dobro za naše zdravlje - rekla nam je Monika koja o ovoj zloćudnoj bolesti nije puno znala dok ju sama nije doživjela.

Iako je njezina borba s rakom bila izuzetno teška, naučila je mnoge životne lekcije.

- Kad sam se razboljela, puno tadašnjih prijatelja je otišlo iz mog života. Čak i ljudi za koje sam zaista mislila da će uvijek biti tu za mene. No, upoznala sam nove, prave prijatelje na koje zaista mogu računati - iskrena je.

Prestala se, kaže, živcirati i oko gluposti.

- Mislim da svatko od nas treba biti sretan što se probudio jer ne umire se samo od raka. Naučila sam da trebam biti sretna za svaki dobar nalaz i za svaki trenutak sa svojom obitelji - navodi. Dodaje da je otkrila i novu snagu u sebi za koju nije znala da postoji.

- Da mi je netko rekao što će mi se dogoditi, ne bih mu vjerovala. Život nam zaista zadaje udarce, ali i uči nas kako da budemo jaki i sretni. Mislim da sam tijekom ove bolesti najviše naučila da moram biti jaka i boriti se - rekla je. Isto poručuje i drugima koji prolaze situaciju sličnu njezinoj:

- Koliko god je teško i koliko god da boli, oboljeli trebaju znati da su jači od bolesti. Isplati se boriti jer pobjeda je tako slatka - zaključila je ova hrabra majka.

Sve o raku debelog crijeva pogledajte u videu.

Linker
01. studeni 2023 20:32