Moj savjet oboljelima je da nađu svoj unutarnji mir i da vole svoje tijelo bez obzira na to koliko bilo bolesno.

 FOTOGRAFIJE: ROBERT FAJT/CROPIX
Maja Liković, studentica:

Multipla skleroza teška je i podmukla, ali iz svakog pogoršanja izvlačim najbolje što mogu

To je nešto s čime živim iz dana u dan, od 16. godine. Borba je velika, prije svega same sa sobom. Ali kad prihvatiš da je bolest s tobom svaki dan i da živiš s njom, ona postaje životna suputnica

Procjenjuje se da s multiplom sklerozom u Hrvatskoj živi gotovo 7000 osoba. Mnogi od njih imaju ograničen pristup podršci pa Savez društava multiple skleroze Hrvatske organizira niz akcija, programa i projekata kako bi se poboljšala kvaliteta života oboljelih i kako bi se pomoglo njima i njihovim obiteljima, ali i kako bi se javnost informirala o ovoj kroničnoj autoimunoj bolesti. Kampanji "Ja sam više od MS-a!" ove se godine pridružio velik broj oboljelih, a jedna od njih je i Maja Liković, studentica socijalnog rada.
- Volim reći za svoju multiplu da je nema, bilo bi dosadno jer koliko padanja, toliko i još više stvaranja. Imam aktivnu multiplu sklerozu koja me je dosad, uz nekoliko slabijih relapsa, nekoliko puta motorički oduzela do vrata. Iz svakog pogoršanja izvlačim najbolje što mogu. Multipla skleroza jaka je, nepredvidljiva, podmukla i to je nešto s čime živim iz dana u dan, od 16. godine. Borba je velika, prije svega same sa sobom. Ali kad prihvatiš da je bolest s tobom svaki dan i da živiš s njom, ona postaje životna suputnica - kaže Maja.

I neke dobre stvari

Kad joj je, kaže, multipla pokazala što može, odlučila je i ona pokazati što može - biti stabilna i ne dati bolesti da je ograničava.
Bolest je kod Maje počela u ljeto prije deset godina, bolnom tvorbom na leđima, a mjesec dana kasnije počele su joj trnuti ruke i noge, potom su počele nesvjestice. Magnetna rezonancija i lumbalna punkcija potvrdile su dijagnozu multiple skleroze. Teška dijagnoza za jednu srednjoškolku, no uslijedilo je mirno razdoblje. Maja je pohađala srednju medicinsku školu, ali onda ju je najednom multipla zaskočila svom svojom snagom - motorička oduzetost do vrata. Nakon nekoliko tjedana se oporavila, osnažila i osvijestila da mora ustrajati jer će s ovom autoimunom bolesti živjeti stalno. Maja kaže da joj je kronična bolest donijela i puno dobrih stvari.

Bolest me ojačala

- Pozitivne stvari su prije svega svakodnevne sitnice na kojima postaneš zahvalan nakon što doživiš da nešto ne možeš. Multipla mi je donijela i nova poznanstva, prijateljstva, ljude s jednakom dijagnozom koji se međusobno dobro razumiju - kaže Maja. Završila je srednju školu s odličnim uspjehom, ali i upisala studij socijalnog rada. Najviše zbog uloženog truda i učenja, ali i zbog multiple koja ju je, kaže, ojačala i pokazala da zaista može sve i kada joj se čini da ne može.

Multipla je tu svaki dan i rijetki su dani da ne osjetim ni jedan simptom. Neke dane muči me kronični umor koji ne nestaje sa spavanjem i odmorom, neke dane ruke mi tako trnu da se ne mogu primiriti koliko bole ti trnci, nekada teško hodam, a nekad letim poput ptice na sve strane ne osvrćući se na išta što mi se nađe na putu. No, sve je to nepredvidljivo i neizvjesno, samo je važno slušati sebe. Voljela bih da zbog bolesti nisam prestala plesati folklor, to mi najviše nedostaje od života prije dijagnoze, ali podrhtavanja i poskakivanja jednostavno mi smetaju. Nastojim vježbati pilates i istezati se. Mislim da je to izuzetno važno, a to i osjetim, pogotovo u danima kada mnogo vremena provedem sjedeći zbog učenja - kaže Maja.

Njezin je savjet oboljelima da nastave sa svojim životom koliko god je to moguće, da osluškuju svoje tijelo koliko može izdržati. Da nađu svoje trenutke i načine opuštanja, svoj unutarnji mir i da vole svoje tijelo bez obzira na to koliko bilo bolesno. Najvažnije je razgovarati - s liječnicima, obitelji, prijateljima...

Priče o životu s multiplom sklerozom čitajte u novom DOKTORU U KUĆI, u prodaji je od četvrtka, 1. srpnja.

Linker
05. travanj 2024 04:32