Iskoristite proljeće i obogatite koprivom svoj jelovnik.
 Foto: iStock
Nemojte je zaobilaziti

Malo pecka, ali je zato vrlo ukusna i smanjuje glad

21. ožujak 2017.
Osim u kulinarstvu, kopriva je svoju primjenu našla i u eko poljoprivredi. Dokazano je učinkovita protiv lisnih ušiju.

Ne bude li iznenađenja, ovaj će vikend biti pravi proljetni; kao stvoren za boravak u prirodi. Šteta je ostati kući. Zašto ne pobjeći iz gradske vreve u prirodu na čisti zrak? Boravak u prirodi smiruje, liječi i obnavlja. Šetajte, trčite, uživajte. Osvrnite se malo oko sebe. Vjerojatno ćete uz poljske putove i rubove šuma zapaziti koprivu. Uberite je. Eto izvrsnog eko ručka bez i malo muke i truda. 'Niti sadili, niti kopali', što bi se reklo.

Iskreno, svima nam je dosadilo zimsko povrće, i jedva smo dočekali mladi špinat, potočarku, i matovilac. Kao djeca se veselimo rotkvicama i omletu sa šparogama.

Vjerojatno ste čuli o izvrsnoj kombinaciji kuhane koprive i špinata ili blitve s krumpirom. Ako već niste, pripremite ovo jednostavno jelo. Poznatog je, a opet drugačijeg okusa.

Vrhovi koprive se beru dok je još mlada; prije nego procvjeta. Sada je vrijeme iskoristiti njezinu ljekovitost i gastronomsku podatnost.

Kopriva za zdravlje

Proljeće je, priroda se budi, no nažalost, mnogi ljudi u ovo doba godine pate od peludne hunjavice. Uključite koprivu u svoj jelovnik. Rezultati znanstvenih studija daju naznake kako ona može biti od koristi kod alergije na pelud.

Kopriva je namirnica siromašna na energiji, a bogata na vitaminima i mineralnim tvarima. U svoj bi je jelovnik mogla uvrstiti cijela obitelj. Posebno je od koristi ljudima koji moraju smršaviti. Osim što je namirnica male energetske vrijednosti, kada se pojede zauzima popriličan dio želuca, pa tako smanjuje glad.

Kopriva je dobrodošla i kod povišenog šećera u krvi. Pomaže njegovu normalizaciju, a time sprječava pojavu šećerne bolesti tipa II. Ranije se ova bolest vezala uz starije osobe, a danas, nažalost, sve više pogađa mlade, pa čak i djecu. Ova biljka sudjeluje i u snižavanju visokog krvnog tlaka još jedne tegobe vezane uz tjelesnu neaktivnost i loše prehrambene navike.

Nije zanemarivo znati kako ova samonikla biljka pozitivno utječe na jetru. Potiče lučenje njezinih enzima i sprječava nastajanje masne jetre. Osim listova, ljekovita svojstva ima i korijen koprive. Posebno je od koristi muškarcima jer štiti zdravlje prostate sprječavajući pojavu raka.

Foto: iStock
Nije zanemarivo znati kako ova samonikla biljka pozitivno utječe na jetru.

Kako koprivu uključiti u prehranu?

  • Iskoristite proljeće i obogatite koprivom svoj jelovnik.
  • Skuhajte koprivu lešo s krumpirom i blitvom ili špinatom.
  • Kuhanu koprivu dodajte nadjevu za pitu zeljanicu.
  • Dodajte koprivu juhi od brokule ili špinata.
  • Sitno isjeckanom koprivom obogatite povrtna variva.
  • Kopriva je kvalitetan sastojak vegetarijanskih popečaka.
  • Kuhana usitnjena kopriva izvrstan je dodatak omletu s polutvrdim sirom i jajima.
  • Dodajte koprivu povrtnom rižotu.
  • Kopriva je zanimljiv sastojak zljevanke od kukuruznog brašna i svježeg sira.

Prirodno sredstvo protiv lisnih ušiju

Osim u kulinarstvu, kopriva je svoju primjenu našla i u eko poljoprivredi. Dokazano je učinkovita protiv lisnih ušiju.

Pripravak od koprive za zaštitu biljaka pripremite tako da u 10 litara kišnice potopite 1 kg svježih usitnjenih listova koprive. Ostavite pokriveno tkaninom 24 sata. Nakon toga procijedite. Dobivenom tekućinom svako treći dan prskajte biljke koje su napale lisne uši. Ovaj pripravak koristi i zdravim biljkama.

Kako bi vaše biljke i nakon proljeća imale koristi od koprive, za pripremu ovog zaštitnog sredstva koristite suhu koprivu. Na 10 litara kišnice ide 200 g osušene koprive.

Teme
Linker
26. listopad 2021 20:12