SHUTTERSTOCK
Da smo prije znali

Trik kako da poširana jaja uvijek ispadnu savršeno. Treba vam samo kalup za muffine

Prije same izrade poširanih jaja imajte nekoliko stvari na umu s kojima će postupak izrade i rezultat biti još bolji

Poželite li gledajući kako kuhari kulinarskih tv emisija s lakoćom pripremaju razna jela i sami postati takav majstor i usput očarati ostale? Zvuči kao dobar izazov i zato, evo jednog takvog. Zove se - savršeno poširano jaje.

Tehnika poširanja

Da, zvuči jednostavno, no tehnika dobivanja pravog poširanog jajeta zapravo nije nimalo laka. Podrijetlo poširanja dolazi iz Francuske, a riječ La Poche, izraz je torbu, omotač. U prevedenom značenju ovaj se izraz naziv je za zgusnutu opnu jajeta koja štiti žumanjak prije konačnog zgušnjavanja. Poširanjem se štiti okus i daje konzistencija namirnici. No, kako izvesti ovu kompliciranu majstoriju na jednostavniji način? Imamo trik.

image
SHUTTERSTOCK

Kalup za muffine

Sve što vam treba za puno lakši način pripreme poširanih jaja je kalup za muffine i malo vode. Za poširanje desetak jaja odjednom, jednostavno dodajte žlicu vode u svaki utor za muffine i razbijte jaja ravno po vrhu. Malo posolite i pecite u pećnici na 180 stupnjeva oko osam do 10 minuta i to je to. Ovom metodom kalupa za muffine postići ćete idealnu teksturu, mekani, ali čvrsti bjelanjak bez pjenastog jajeta koji obavija savršeno kuhani žumanjak.

Dodatni savjeti

Prije same izrade poširanih jaja imajte nekoliko stvari na umu s kojima će postupak izrade i rezultat biti još bolji.

  • Poširajte svježe kupljena jaja - imaju čvršći, stabilniji bjelanjak što je idealna tekstura za poširanje.
  • Ostavite jaja da se zagriju na sobnoj temperaturi za bolje rezultate. Nemojte koristiti ona direktno izvađena iz hladnjaka.
Linker
18. travanj 2024 14:09