Young adult woman hand fingers holding dry blue soft microfiber rag and wiping water drops from glass and white window plastic frame. Closeup. Room humidity problem.

 SHUTTERSTOCK
zaista djeluje

Otkrila najjeftiniji trik za rješavanje vlage u stanu, potrebna su vam samo dva sastojka

Kondenzacija može postati ozbiljan problem tijekom zime i hladnijih mjeseci, no ovaj jednostavan trik pomoći će vam da riješite taj problem kao od šale

Prilično je frustrirajuće kad se zimi probudite i uočite kondenzaciju u svom domu. Može biti teško spriječiti da se vlaga nakuplja s unutrašnje strane stakla kad se vanjske temperature spuste, no postoji jednostavna i jeftina metoda da riješite taj čest problem.

Iako se radi o uobičajenom problemu u većini kućanstava, mnogi ljudi ne znaju što dovodi do kondenzacije niti kako da je se riješe. Do kondenzacije dolazi kad topli zrak iznutra dođe u dodir s hladnom površinom i, ako se taj problem ne riješi, kondenzacija se vrlo brzo može pretvoriti u plijesan koja predstavlja prijetnju za zdravlje. Srećom, jedna korisnica TikToka objasnila je kako se možete riješiti vlage na površinama prozorskih stakala s dva obična, jeftina sastojka. Na svom TikTok profilu @fenrahalesari je objavila video u kojem dijeli trikove kojima ju je naučila majka, a koji uključuju sol i pijesak za mačke.


Može i u auto

U prvom videu Fenrah je pokazala da će kuhinjska sol, ako je stavite u plastičnu posudu, apsorbirati vlagu. Isto tako, napunite li stare čarape ili tajice pijeskom za mačke i rasporedite po kući, to će djelovati kao da imate odvlaživač zraka. Zatim je Fenrah objavila drugi dio videa pokazujući što će se dogoditi nakon nekog vremena. Pokazala je kutiju sa solju kako izgleda nakon četiri do pet tjedana i objasnila:

- Ovako izgleda sol nakon što upije višak vlage u stanu. Jasno možete vidjeti da tu ima tekućine. Ako sol izgleda vlažno i mokro, to znači da je vrijeme da je uskoro promijenite. Možete povremeno kutiju sa solju malo protresti kako biste je osvježili, primijetila sam da je to vrlo korisno. Nakon tjedan dana trebali biste provjeriti pijesak za mačke tako da stisnete čarapu u kojoj se nalazi. Primijetite li da je pun vlage, trebate ga promijeniti - kaže Farah dodajući da je važno samo da svako toliko provjeravate sol i pijesak i bit ćete mirni što se tiče vlage u stanu.

Njezini su se pratitelji oduševili i pohvalili njezin trik. Jedna je osoba rekla da je ideja odlična i pitala je mijenja li sol svakih pet tjedana, na što je Farah odgovorila da redovito provjerava sol i da to kada će je zamijeniti novom ovisi o tome koliko je vlažno područje u kojem se nalazi. Naime, na nekim ju je mjestima potrebno češće promijeniti nego na nekim drugim. Jedan je rekao da je primijenio taj trik u svom automobilu i otkrio da sol stvarno djeluje.

Linker
31. siječanj 2024 16:13