SHUTTERSTOCK
može sve

Tri uskrsna kolača s kojima ne možete pogriješiti

Prave poslastice kojima nitko neće moći odoljeti

Za ove blagdane ispecite poseban kolač koji ćete s užitkom jesti uz poslijepodnevnu kavu i obiteljsko druženje. S ova tri recepta nećete pogriješiti

Uskrsni brownies

image
SHUTTERSTOCK

Ovaj šareni, veseli i ukusan kolač odlično će izgledati na stolu i bit će pravo veselje za klince

Sastojci:

  • 185 g maslaca narezanog na manje komadiće (i još malo maslaca za mazanje kalupa)
  • 185 g tamne čokolade razlomljene na komadiće
  • 3 velika jaja
  • 275 g šećera
  • 85 g brašna
  • 40 g kokosa u prahu
  • 5 čokoladnih jaja punjenih kremom
  • 150 g mini čokoladnih jaja

- nekoliko malih figurica pilića za ukrašavanje (po želji)

Priprema:

  1. U vatrostalnu zdjelu postavljenu iznad lonca s uzavrelom vodom stavite maslac i čokoladu te povremeno miješajte dok se ne rastope (možete ih rastopiti i u mikrovalnoj pećnici). Ostavite da se smjesa ohladi na sobnoj temperaturi.
  2. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Četvrtasti lim stranica dužine 20 cm premažite maslacem te obložite papirom za pečenje.
  3. U veliku zdjelu razbijte jaja te dodajte šećer. Miješajte električnim mikserom na najvećoj brzini 5 do 8 minuta, odnosno dok jaja ne postanu gusta i kremasta te udvostruče veličinu.
  4. Ohlađenu čokoladnu smjesu prelijte preko smjese s jajima i lagano miješajte da se povežu.
  5. Dodajte brašno i kokos u prahu te nastavite lagano miješati špatulom dok se sastojci ne povežu.
  6. Pripremljenu smjesu uspite u lim za pečenje i poravnajte špatulom površinu. Pecite 20 minuta.
  7. Nakon 20 minuta izvadite kolač iz pećnice i pobacajte po površini i polovicu mini čokoladnih jaja, a zatim vratite kolač u pećnicu na još 5 minuta.
  8. Kad je kolač pečen, na vrh stavite preostala mini jaja i ostavite ga da se potpuno ohladi, a zatim preselite u hladnjak i ostavite da stoji 1 sat kako bi se stvrdnuo. Izvadite kolač iz lima i razrežite na kocke. Prije posluživanja ukrasite malim figuricama pilića, ako želite.

Uskrsni muffini

image
SHUTTERSTOCK

Prava poslastica kojoj nitko neće odoljeti izgleda vrlo dekorativno u šarenim košaricama na blagdanskom stolu.

Sastojci:

  • 100 g omekšalog maslaca
  • 100 g šećera
  • 2 velika umućena jaja
  • 175 g brašna za dizana tijesta (ili običnog brašna, ali u tom slučaju dodajte pola praška za pecivo)
  • 5 jušnih žlica mlijeka
  • 1/2 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • 2 jušne žlice kokosa u prahu
  • 100 g višanja razrezanih na četvrtine

Za ukrašavanje:

  • 85 g pekmeza od malina
  • 50 g višanja razrezanih na četvrtine
  • 2 jušne žlice poprženog kokosa u prahu

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i premažite maslacem lim za pečenje muffina s 9 odjeljaka za muffine. U veliku zdjelu stavite maslac i šećer te miješajte električnim mikserom dok smjesa ne poprimi svjetliju boju i postane pjenasta. Dodajte jaja i miješajte dok smjesa ne postane kremasta. Drvenom kuhačom umiješajte brašno, mlijeko, ekstrakt vanilije i kokos. Na kraju umiješajte polovice višanja.
  2. Razdijelite smjesu u odjeljke i pecite 20 minuta dok ne muffini ne narastu i poprime zlatnu boju. Izvadite ih iz lima i ostavite da se malo ohlade.
  3. Za ukrašavanje, u malu tavu stavite pekmez i lagano zagrijte te miješajte dok se ne rastopi. Obilno premažite vrhove još toplih muffina pekmezom, na njega nalijepite četvrtine višanja i pospite poprženim kokosom u prahu. Poslužite odmah.

Čokoladni kolač

image
SHUTTERSTOCK

Ovaj bogati i sočan čokoladni kolač omamit će vas okusom, a najbolji je kad se posluži dobro ohlađen

Sastojci:

  • 140 g maslaca
  • 100 ml biljnog ulja
  • 140 g mlaćenice
  • 100 ml kave pripremljene od 1 čajne žličice espresso kave u prahu
  • 2 velika jaja na sobnoj temperaturi
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 250 g smeđeg šećera
  • 250 g brašna
  • 1 čajna žličica sode bikarbone
  • 2 čajne žličice praška za pecivo
  • 50 g kokosa u prahu

Za nadjev i premaz:

  • 250 g šećera
  • 500 ml punomasnog mlijeka
  • 140 g čokolade razlomljene na kockice
  • 50 g škrobnog brašna (gustina)
  • 2 čajne žličice espresso kave u prahu
  • 2 čajne žličice ekstrakta vanilije

Priprema:

  1. Prvo pripremite nadjev jer se treba dobro ohladiti. U veliki lonac stavite sve sastojke osim vanilije i kuhajte dok ne zavriju, neprekidno miješajući, te dok se čokolada ne rastopi. Trebat će oko 5 do 7 minuta. Umiješajte ekstrakt vanilije i obilan prstohvat soli, zatim preselite nadjev u zdjelu, pokrijte prianjajućom folijom i stavite u hladnjak na najmanje 3 sata.
  2. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, namastite dva okrugla lima promjera 20 cm. U tavi rastopite maslac, sklonite s vatre i umiješajte ulje, mlaćenicu, kavu i jaja. U velikoj posudi miješajte suhe sastojke uz dodatak 1/4 čajne žličice soli. Zatim ih umiješajte u mokre sastojke i miješajte dok smjesa ne postane glatka.
  3. Razdijelite smjesu u dva lima i pecite 25 do 30 minuta, dok se ne digne i dok čačkalica ne izađe suha iz tijesta. Hladite 10 minuta, a zatim preselite na pladanj i ostavite da se ohladi do kraja.
  4. Uklonite papir za pečenje ako ste ga koristili, a zatim svaki komad prerežite horizontalno po sredini nazubljenim nožem. Onaj sloj koji vam se ne čini uredan izmiksajte i pretvorite u mrvice. Stavite ih u zdjelu.
  5. Jedan sloj stavite na pladanj za posluživanje te premažite četvrtinom pripremljenog nadjeva. Na njega stavite sljedeći sloj te premažite još četvrtinom nadjeva. Poklopite zadnjim slojem biskvitnog tijesta te premažite cijelu tortu preostalim nadjevom. Stavite u hladnjak na 15 minuta da se nadjev opet stvrdne.
  6. Mrvice od tijesta pospite po cijeloj torti i lagano ih utisnite u nju. Hladite tortu barem 2 sata ili duže prije posluživanja i jedite hladnu. Ova se torta može napraviti i dva dana unaprijed, a što duže stoji postaje sve sočnija i raskošnijeg okusa.
Linker
29. ožujak 2024 12:03