SHUTTERSTOCK
Izvor vlakna

Stručnjaci tvrde - ovo voće je šampion u procesu mršavljenja, a pomaže i kod sala oko struka

Sjemenke šipka možete dodati u salate, koristiti umjesto bobičastog voća u jogurtu i zobenim pahuljicama ili ih posuti po tostu s avokadom

Nesporna je činjenica da je voće zdravo zbog svog prirodnog sadržaja vitamina, minerala i antioksidansa. Osim toga, sjajna je opcija zdravog međuobroka, a neki dijetetičari sugeriraju da je voće dobar saveznik u procesu mršavljenja. Stoga, bilo koju opciju odabrali, znajte da sigurno nećete pogriješiti ako već pri sljedećoj kupnji umjesto vrećice čipsa u košaru ubacite voće.

Umjerenost i moć voća u procesu mršavljenja

Konzumiranjem razumne porcije i kombiniranjem voća s izvorom masti i proteina, možete stvoriti cjelovit obrok idealan za mršavljenje. Voće, a posebno neko u sebi sadrži vlakna, hranjivu tvar koja može usporiti otpuštanje šećera u krvotok, a neposredno poboljšati gubitak težine. Vlakna također omogućuju osjećaj sitosti nakon obroka što također pomaže u ciljevima mršavljenja. Neke vrste vlakana služe kao izvor hrane za zdrave bakterije u crijevima, koje se nazivaju probiotici. Neka istraživanja pokazuju da probiotici poboljšavaju cjelovitost crijeva i mogu smanjiti vjerojatnost pretilosti. Na kraju, voće ima relativno malo kalorija u usporedbi s drugim skupinama namirnica zbog čega se može smatrati važnom komponentom dijete za mršavljenje.

image
SHUTTERSTOCK

Voće broj jedan za mršavljenje

Najbolje voće za mršavljenje je šipak. Jedenje sjemenki i konzumacija soka od nara izvor su mnogih važnih nutrijenata. Još je nekoliko činjenica zbog kojeg je ovo voće broj jedan u procesu mršavljenja:

1. Prepuno je vlakana

175 grama sjemenki nara sadrži sedam grama zasitnih vlakana. Iako će sve voće osigurati vlakna, količina koju dobijete u porciji nara će prednjačiti. Prehrana bogata vlaknima može poboljšati sitost, smanjiti prejedanje i poboljšati zdravlje crijeva, što su sve čimbenici koji mogu pospješiti gubitak težine.

2. Malo kalorija

Ista količina šipka, oko 175 grama sadrži oko 120 kalorija. Jedna porcija ovog voća stoga može poslužiti kao baza zasitnog međuobroka ili dati volumen obroku. Uključivanje bogate, niskokalorične hrane u plan obroka odlično je za mršavljenje jer može poboljšati sitost.

3. Pospješuje gubitak masti

Nar je najpoznatiji po svojim antioksidativnim svojstvima, a istraživanja sugeriraju da bi mogao pozitivno utjecati i na smanjenje masnoće, a pogotovo oko struka. Dok se velik dio dostupnih istraživanja usredotočuje na ekstrakt nara, koncentrirani izvor voća, čini se da postoje i prednosti gubitka masnoće od konzumiranja cijelog voća. Iako je potrebno provesti više istraživanja kako bi se razumjeli mehanizmi gubitka masnoće nara, podaci se čine dovoljno obećavajućima da potaknu svakodnevnu konzumaciju nara i njegovih ekstrakata.

Idealni obroci

Šipak može biti savršen dodatak međuobroku i jelu. Nećete pogriješiti ako ga jedete i samostalno ili uparite s orašastim plodovima ili sirom kako biste stvorili nutritivno uravnoteženiji međuobrok. Također, sjemenke nara možete dodati u salatu za dašak slatkoće, koristiti umjesto bobičastog voća u jogurtu i zobenim pahuljicama ili ih posuti po tostu s avokadom. Nar se može pomiješati s kuhanim žitaricama, poput kvinoje, sok se može posuti i po mesu s roštilja. Mogućnosti su doista, nebrojene.

Linker
26. travanj 2024 23:48