SHUTTERSTOCK
Nutricionisti savjetuju

Spriječite dehidraciju - najbolje voće tijekom toplinskog vala

Ako vam se čini pretjeranim popiti dvije do tri litre tekućine na dan, nje ima i u voću kojim ovo doba godine obiluje

Mnogi se raduju toplijem vremenu koje nam donosi uživanje na otvorenom, ali s prvim ovogodišnjim toplinskim valom i opasnost od dehidracije i toplinskog udara, stanja šoka za naše tijelo, koje može rezultirati oštećenjem mišića, zatajenjem bubrega pa čak i smrtnim ishodom.

Dehidracija se može prepoznati po osjećaju žeđi, tamnožutoj boji urina, rmanjom potrebom za mokrenjem, vrtoglavicom i umorom. Kako bi se spriječila dehidracija, osim izbjegavanja boravka na suncu u najtoplijem dijelu dana, nužno je i piti dovoljno vode. No, ako vam se čini pretjeranim popiti dvije do tri litre tekućine na dan, nje ima i u voću kojim ovo doba godine obiluje. Evo koje voće nutricionisti savjetuju jesti jer sadrži najveće količine vode.

image
SHUTTERSTOCK

Lubenica

Uskoro počinje sezona domaćih lubenica, a one iz uvoza već su na tržnicama i u trgovinama. Lubenica sadrži oko 92 posto vode što je čini izvrsnim izborom za održavanje hidratacije našeg organizma. Osim toga jedna šalica lubenice sadrži likopena kao i rajčica, što je čini hranjivom namirnicom koja štiti zdravlje srca, a uz beta karotene i vitamin A pruža snažnu antioksidativnu zaštitu. Sadrži i vitamin B1 koji je zaslužan za energiju. Lubenica ujedno ima i malo kalorija pa je idealna namirnica za one koji žele smršavjeti.

Jagode

Jagode sadrže najveću količinu vode od sveg bobičastog voća, oko 92 posto (borovnice sadrže 85 posto, a maline 87 posto). Odličan su međuobrok, ali se mogu dodati ljetnim salatama, žitaricama za doručak ili smoothiejima s biljnim mlijekom. Izvrstan su izvor vitamina C i fitonutrijenata koji štite srce i krvne žile, mozak i zglobove, djeluju antioksidativno i protuupalno. Sadrže i vitamin K, magnezij, mangan i bakar koji su važni za zdravlje kostiju, omega-3, vlakna folnu kiselinu, kalij i vitamin B6 za zdravlje srca, jod koji sudjeluje u proizvodnji hormona štitnjače i vitamine B2 i B5 koji sudjeluju u proizvodnji energije. I jagode imaju malo kalorija pa su idealna namirnica za održavanje zdrave tjelesne mase.

Breskve

Još jedna nutritivna kraljica ljeta koja zahvaljujući snažnim antioksidansima vitaminima C i E potiče zdravlje cijelog organizma i pri vrhu je voća koje sadrži najviše vode. Najzastupljeniji vitamini u breskvi su A, C, E, K i B3. Od minerala tu su kalij, bakar, mangan, magnezij, željezo, kalcij, fosfor i selen. Vlakna prisutna u kori pospješuju detoksikaciju organizma, čuvaju zdravlje srca i krvnih žila, pomažu u regulaciji razine šećera u krvi te pridonose zdravoj probavi. Klorogena kiselina, jedan od glavnih antioksidanasa u breskvi, smanjuje efekte starenja i nastanak kroničnih bolesti.

Linker
19. travanj 2024 10:39