SHUTTERSTOCK
Prirodno rješenje

Za redovito pražnjenje pomoći će ovih šest sokova, ali neka stanja traže dodatan oprez

Dovoljno je popiti jednu čašu soka dnevno za optimalno zdravlje probavnog sustava

Ako ste skloni provesti dugo vremena sjedeći na zahodu bez ikakvog rezultata, vrijeme je da provjerite svoju prehranu, način života i zdravstveno stanje. Konzumacija odgovarajuće hrane i pića bogatih vlaknima pomoći će vam prirodno brže prazniti crijeva. Evo nekoliko sokova koji mogu pomoći u tome:

1. Sok od suhih šljiva

Suhe šljive ili suhe šljive mogu pomoći kod zatvora. Prema studiji objavljenoj u Alimentary Pharmacology & Therapeutics, suhe šljive treba smatrati takozvanom prvom pomoći u slučaju zatvora. Suhe šljive sadrže sorbitol koji je poznat kao prirodni laksativ. Za pripremu soka od suhih šljiva pomiješajte šest do osim suhih šljiva bez koštica sa šalicom vode.

2. Sok od jabuke i kruške

S visokim udjelom topivih vlakana, sok od jabuke i kruške pomaže probavi. Stavite dvije jabuke i krušku zajedno u sokovnik i izmiksajte.

3. Sok od limuna

Mnogi vole započeti dan čašom soka od limuna koji je bogat topivim vlaknima, što ga čini savršenim pićem za poticanje probave. Iscijedite sok od jednog limuna u čašu vode i popijte.

4. Sok od naranče

Sok od naranče sadrži enzime koji potiču rad crijeva. Možete koristiti dvije naranče za pripremu soka te piti svakodnevno.

5. Sok od špinata

Sok od špinata je bogat vlaknima i magnezijem, što ga čini jednim od najboljih napitaka za brzo pražnjenje. Uzmite nekoliko listova svježeg špinata i stavite ih u sokovnik.

6. Sok od aloe vere

Može pomoći u smirivanju probavnog trakta i potaknuti rad crijeva. Da biste napravili sok od aloe vere, pomiješajte dvije žlice gela aloe vere s šalicom vode.

Kada je najbolje piti sok za ubrzano pražnjenje crijeva?

Najbolje vrijeme za ispijanje sokova bogatih vlaknima je ujutro na prazan želudac. To omogućuje tijelu da učinkovitije apsorbira hranjive tvari i potiče rad crijeva, što pomaže u redovitosti tijekom dana. Dovoljno je popiti jednu čašu soka dnevno za optimalno zdravlje probavnog sustava.

Oprez

Ipak, trebali biste slušati svoje tijelo i prilagoditi se. Ipak, imajte na umu da ispijanje previše soka može dovesti do prekomjernog unosa šećera i moguće gastrointestinalne nelagode. Možete završiti s proljevom, nelagodom u trbuhu, nadutošću i plinovima. Sokovi mogu pomoći u povećanju učestalosti pražnjenja crijeva i sadržaja vode u tijelu, ali ljudi s određenim medicinskim stanjima, poput dijabetesa ili gastrointestinalnih poremećaja poput sindroma iritabilnog crijeva (IBS), trebaju biti oprezni.

Linker
18. travanj 2024 06:43