FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
nema odustajanja

Smije li se na redukcijskoj dijeti jesti nakon 18 sati i ostale važne stvari koje bismo trebali znati

Kada ogladnite izvan svoga doma, umjesto slatkiša kupite bananu, klementinu ili neko drugo voće koje se lako guli.

DOBRO JE ZNATI

• Nabavljajte namirnice u što izvornijem obliku. One su dio raznolike i uravnotežene prehrane.

• Kuhajte za svoju obitelj. Osim što imate uvid u kvalitetu i vrstu namirnica koje koristite, pripremanje obroka zahtijeva potrošnju energije.

• Količinu alkohola ograničite na primjerenu jer on potiče apetit. To znači da žene dnevno mogu popiti 1, a muškarci 2 dl vina.

• Dok ste na programu mršavljenja, u pripremi jela koristite malu količinu ulja.

Dnevno pijte barem litru vode. Osim čiste vode pijte nezaslađenu limunadu i čajeve, a svježe skuhani kompoti (nezaslađeni) mogu biti užina. Tijekom mršavljenja gubi se masno tkivo. Iz njega se izlučuju nakupljene otrovne tvari koje se prevode u manje štetne, topljive u vodi, te se izlučuju mokrenjem. Voda pomaže ovaj proces detoksikacije.

• Jedite u ugodnoj atmosferi. Dok jedete, sjedite i temeljito sažvačite hranu. Manje ćete pojesti.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK


ŠTO JESTI KADA NISTE KOD KUĆE?

• Kada ogladnite izvan svoga doma, umjesto slatkiša kupite bananu, klementinu ili neko drugo voće koje se lako guli.

• Malo pecivo s kriškom polutvrdog sira dobro će doći umjesto pizze.

• Planirajte što ćete jesti na poslu. Ručajte u menzi ili naručite jelo iz restorana. Ako su porcije velike, podijelite ih s kolegom ili kolegicom. Ili naručite samo povrtno varivo. Uz krišku kruha održat će vas sitima do ručka ili večere koju ćete pojesti kod kuće.


SMIJE LI SE JESTI NAKON 18 SATI?

Poželjno je jesti u približno isto doba dana. Doručkovati bi trebalo do 9, ručati između 12 i 14, a večerati do 20 sati. Poznata je engleska poslovica “Doručkuj kao kralj, ručak podijeli s prijateljem, a večeru daj neprijatelju”. Doručak je važan, no ne očekuje se da bude najobilniji obrok. Glavni obrok neka je ručak. Kvalitetna večera je cjelovit, lakše probavljiv obrok. Nerijetko se čuje kako se ne bi smjelo jesti nakon 18 sati. To je dobar savjet za ljude koji idu spavati u 20 sati. S obzirom na to da bi na počinak trebalo ići do 23 sata, prihvatljivije je večerati u 19.30 i do jutra ne jesti ništa nego večerati u 17.30, a potom od 20 do 23 sata gledajući TV program pojesti brdo grickalica, što se nikako ne uklapa u plan mršavljenja.

Linker
26. travanj 2024 06:49