Što nam to organizam šapće...
 Getty Images/iStockphoto
a nije trudnoća

Slatko, slano ili kiselo! Što prevelika žudnja za određenom hranom govori o našem zdravlju

Žudnja za nekom hranom u većini slučajeva pokazuje da tijelu nedostaju neki minerali ili hranjive tvari.

Ako vam se odjednom jede određena hrana ili posebno neki okus, slatko, slano, kiselo, lako je moguće da vam tijelo daje signale da u vašem tijelu nedostaju neki vitamini ili se događaju neke druge promjene.


Jede vam se slano

Prevelika želja za slanom hranom alarmira na infekciju ili upalu negdje u tijelu, posebno ako se radi o upali urogenitalnog trakta. Posezanje za slanim namirnicama također je način na koji se tijelo pokušava nositi sa stresom.


Jede vam se slatko

Iscrpljeni ste i potrebna vam je brza doza energije - glukoze. Bolje uzmite med ili tamnu čokoladu i tako tijelo opskrbite zdravom energijom. Želja za slatkim može upućivati i na nedostatak aminokiselina ili rast gljivica u organizmu.Također, pojačana potreba za slatkišima odnosno šećerom može biti znak da su vašem tijelu potrebni ugljikohidrati kao energija za mozak i tijelo.


Jede vam se svježe povrće

Prevelika žudnja za ovom hranom može ukazivati na probleme s jetrom i gastritis. Svježe povrće će naime smiriti želudac.


Povećana želja za hranom iz mora

Ukazuje na nedostatak joda u organizmu.


Jede vam se kiselo

Vaš organizam treba hranu koja će potaknuti rad žučnog mjehura i jetre. Dodajte više limuna i brusnica vašoj prehrani.


Želite nešto gorko

Problem je u gastrointestinalnom traktu i vrijeme je za detoksikaciju.


Jede vam se nešto ljuto

Vjerojatno vam nedostaje cinka u organizmu. To stvara osjećaj umora i letargije, pa u tim trenucima imate veću potrebu za začinjenim zalogajima.

Linker
14. travanj 2024 13:32