FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Zdravo i ukusno

Sedam vrsta namirnica koje mogu smanjiti veliku želju za slatkim

Potreba za slatkišima javlja se svima, ali protiv nje se možete izboriti

Možda se kod vas javlja u poslijepodnevnim satima ili je posljedica neprospavane noći, ali žudnja za slatkim javlja se svima. Što god bio razlog, sigurni smo da ju želite staviti pod kontrolu. U tome vam mogu pomoći namirnice koje preporučuju i nutricionisti. No, morate znati da nemaju sve namirnice isti učinak kad je žudnja za šećerom u pitanju.


Voće

Kao izvrstan izvor vlakana, voće može održati razinu šećera u krvi, objasnila je registrirana dijetetičarka Isabel Smith.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism 2021. godine osobe koje unose umjerene količine voća imaju 36% manji rizik od dijabetesa tipa 2. Rezultati su to do kojih su došli istraživači iz Australije proučavajući prehranu 3,518 sudionika tijekom 12 godina.

Šećer u voću naziva se fruktoza, a pokazalo se da ona ima mali učinak na razinu šećera u krvi kad se umjereno konzumira, stoji u istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Nutrition. Voće neće naglo povećati razinu šećera u krvi jer sadrži vlakna, a fruktoza će utažiti želju za šećerom.

Stručnjaci s Harvardske škole za javno zdravstvo ističu da slatka prerađena hrana može biti okidač za centar za nagradu u mozgu i uzrokovati žudnju, dok se s prirodnim šećerima u voću to rijetko događa.

Razmislite o konzumaciji bobičastog voća kao što su maline, kupine i borovnice. One mogu biti odličan izvor nutrijenata, a mogu se pobrinuti i za vašu želju za šećerom.


Proteini

Kombinacija voća i proteina u jednom obroku može održati razinu šećera u krvi.

Brojna istraživanja su pokazala da povećana konzumacija proteina smanjuje žudnju za bilo kojom vrstom hrane. Ne samo to, povećani unos proteina za 25% smanjio je žudnju za šećerom kod odraslih pretilih osoba, navodi studija objavljena u časopisu Obesity.

U časopisu Nutrition Journal objavljeno je istraživanje u kojem su sudionice, djevojke s pretilošću, konzumirale standardni proteinski doručak, koji sadrži 13 grama proteina, i s visokoproteinski doručak, koji sadrži 35 grama proteina. Visokoproteinski doručak je sudionicama bolje držao pod kontrolom žudnju za šećerom.


Voda

Ako ne unosite vodu redovito, može se javiti žudnja za slatkim, čak i ako niste gladni. Žeđ i dehidracija se često mogu zamijeniti s gladi i mogu voditi do žudnje za slatkim.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Physiology and Behavior pijenje većih količina vode povezano je s manjim žudnjama i osjećajem gladi.

To je i dokazano studijom koja je objavljena u časopisu Journal of Natural Science, Biology and Medicine. Naime, tijekom studije grupa pretilih ljudi pila je 1.5 litru vode više od preporučene dnevne doze i nakon nekog vremena izgubili su na težini, smanjila im se tjelesna masnoća i apetit.


Žvakača guma

Ovo je odlično rješenje za utaživanje žudnje za slatkim i slanim grickalicama, prema Mayo klinici. Naravno, važno je da žvakača guma bez šećera.

Istraživanje objavljeno u časopisu Appetite navodi da žvakača guma može smanjiti apetiti i želju za slatkima, ali i smanjiti potrebu za grickalicama.


Povrće

Često kad nam se pojave žudnje, želimo nešto hrskavo. Umjesto za napolitankama, posegnite za celerom s maslacem od kikirikija. Povrće pomaže u borbi protiv žudnji za slatkim jer sadrži puno vode.

Uz to, zeleno lisnato povrće kao što su špinat, brokula, kelj sadrže tilakoide koji dokazano smanjuju žudnju. U časopisu Appetite objavljena je studija koja navodi da unos tilakoida smanjuje potrebu za slanim grickalicama i slatkišima.


Sjemenke

Generalno, sjemenke su vlaknasta hrana, sadrže zdrave masti i proteine, pa mogu pomoći u rješavanju žudnji. Chia sjemenke su odličan izvor vlakana i omega-3 masnih kiselina, a uz to se povećaju kad ih se stavi u tekućinu. I što je najbolje - pružaju sitost.


Cimet

Prema istraživanju objavljenom u časopisu ​Proceedings of the Nutrition Society​, cimet može utjecati na osjetljivosti na inzulin i održati uravnoteženu razinu šećera u krvi. Međutim, ne postoji dovoljno studija koje se fokusiraju na utjecaj cimeta na potrebu za šećerom.

Iako je potrebno još istraživanja, mnogi stručnjaci ističu kako prirodni slatki okus kojeg ima cimet, može pomoći smanjiti žudnju za slatkim.


Dodatni savjeti za sprječavanje žudnji

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Nature Communications ljudi koji ne spavaju dovoljno češće imaju potrebu za slatkom hranom.

Isto tako, žudnje se mogu javiti zbog dosade ili stresa. Možemo pomisliti da nam se javila potreba za hranom, a u stvari moramo se nositi s nečim drugim. Ako pronađete druga rješenja za ove probleme, možda nećete trebati hranu.

Linker
25. travanj 2024 17:16