Sjemenke suncokreta možete grickati bilo kada, bilo gdje!
 Foto: iStock
Esencijalni prirodni lunch-paketići

Sjemenke pune zdravlja

Gotovo uvijek ih bacamo u smeće zajedno s korom i drugim otpadom umjesto da ih koristimo za začinjanje jela.

Riječ je o sjemenkama koje, osim što su jestive i vrlo aromatične, sadrže i tvari dragocjene za srce i krvožilni sustav, za borbu protiv stresa, ali i starenja. Uz to, korisne su i za liječenje brojnih svakodnevnih tegoba, od lijenih crijeva do sindroma nadraženog kolona. Koja to sve pozitivna svojstva posjeduju sjemenke, od onih suncokreta i anisa do sjemenki raznih drugih biljaka.

Uljne

Suncokret: obnavlja zalihe energije i minerala

Sjemenke suncokreta imaju visok postotak masti (45,6%), posebno onih višestruko nezasićenih (poput linolne kiseline) koje pospješuju procese koagulacije krvi. Zahvaljujući prisustvu lecitina održavaju pod kontrolom razinu kolesterola u krvi. Odličan su izvor minerala te stoga vrlo preporučljive u periodima pojačanog fizičkog ili psihičkog stresa. Sadrže visok postotak proteina (20,2%), ugljikohidrata (26%) te vitamina skupine B, te D i E vitamina. Ukusne su kao dodatak salatama i kruhu, ali i za grickanje između obroka.

Bundeva: jača kosu

Sjemenke bundeve nisu samo ukusan međuobrok već i vrlo zdrava namirnica: sadrže puno željeza, a 50 g sjemenki dnevno dovoljno je da pokrije trećinu potrebe organizma za cinkom koji je ključan element za imunološki sustav te za zdravlje kože i kose. Uz to, sadrže i odličnu mješavinu antioksidalnih tvari. U njima ima proteina (18,7%), ugljikohidrata (24%) i masnoća (50,5%), posebno esencijalnih masnih kiselina omega 3. Možete ih grickati oko šaku dnevno ili ih dodavati u predjela, juhe, umake i salate s rikulom.

Foto: iStock
Vaša koža i kosa posebno će se razveseliti sjemenkama bundeve - pravoj poslastici!

Lan: potiče probavu

Sjemenke ove biljke sadrže visoku količinu esencijalnih masnih kiselina neophodnih za zdravlje srca i krvožilnog sustava, ali i živčanog sustava te općenito obrambenog sustava organizma. Zahvaljujući prisustvu biljnih sluzi koje u kontaktu s vodom povećavaju volumen odlične su i za regulaciju probave, imaju blago laksativno djelovanje te ublažavaju osjećaj gladi. Možete ih dodati u vrhnje, jogurt, juhe, žitne pahuljice ili ih upotrijebiti za pripremu ukusnog čaja.

Mak: pomaže u opuštanju

Ove male tamne sjemenke imaju blago sedativno djelovanje te pospješuju opuštanje. Blago su aromatične i odlično se okusom slažu s kruhom i pekarskim proizvodima ili kao nadjev za kekse i kolače. Ukusne su i samljevene te posute po sladoledu, slatkom vrhnju ili voćnim salatama. Mogu se dodati i kao začin jelima od riže, povrća i raznim umacima koji se služe uz mesna i riblja jela, a kako biste pojačali njihovu aromu, najbolje je da ih prije upotrebe popržite.

Sezam: jača kosti

Sjemenke sezama su vrlo aromatične i predstavljaju pravi koncentrat minerala, posebno kalcija koji je koristan za zdravlje kostiju, a čiju asimilaciju pospješuje prisustvo magnezija. Stoga jedna šaka dnevno ovih sjemenki predstavlja odličnu prevenciju za osteoporozu te pomaže u periodima povećanih napora i stresa. Zahvaljujući sezaminu pomažu u smanjenju apsorpcije kolesterola, a korisne su i protiv kiseline u želucu. Odličan su dodatak kruhu i pecivu, ali i keksima i kolačima.

Foto: iStock
Za zdravlje kostiju, smanjenje kolesterola i kiseline u želucu tu je naš stari i ukusni znanac - sezam.

Aromatične

Njihova najvažnija karakteristika jest da pospješuju pravilan rad crijeva. Pomažu održavanju ravnoteže crijevne mikroflore te na taj način sprečavaju fermentacije uzrokovane unesenom hranom, kao i stvaranje crijevnih plinova. A time i preveniraju pojavu nadutosti i grčeva u trbuhu. Dragocjeni su saveznici za ublažavanje stresa jer ulja koja im daju posebnu aromu imaju opuštajući učinak. Osim toga, ti aromatični spojevi čine dah ugodnim i olakšavaju probavu hrane. Koriste se za pripravu čajeva ili kao dodatak kruhu i pekarskim proizvodima, slatkišima, mesnim i suhomesnatim jelima.

Kopar

Osvježavajuće su i aromatične, sprečavaju fermentaciju i potiču stvaranje mlijeka kod rodilja te pomažu u zaustavljanju štucanja. Sjemenke kopra se mogu žvakati za osvježavanje daha ili pak upotrijebiti za začinjanje ribe i juha, svježih i odležanih sireva ili za pripremu čaja.

Anis

Njegove sjemenke sadrže biljne sluzi (korisne za probavu), flavonoide (koji imaju antioksidalno i protuupalno djelovanje) i esencijalno ulje bogato anetolom – tvari koja im daje karakterističnu aromu. Potiču tek i probavu, olakšavaju oslobađanje crijevnih plinova, ublažavaju bolove uzrokovane kolikama i smiruju kašalj, a odlična su pomoć i protiv nesanice i stresa. Čaj od sjemenki je preporučljiv za poboljšanje probave i opuštanje. Mogu se dodati u umake, krem juhe, kruh i pekarske proizvode te kombinirati s maslinama, suhim smokvama, kuhanim voćem, slatkišima i alkoholnim pićima.

Foto: iStock
Anis će uspješno ublažiti manje probleme s probavom.

Korijandar

Sjemenke korjandra, tipičan su mediteranski začin, ali i odlične za probavu i sprečavanje fermentacije. Preporučuju se osobama koje pate od sindroma nadraženog kolona uslijed stresa. Koriste se za pripremu čaja, u kombinaciji s komoračem i anisom te kao začin ribljim jelima.

Komorač

Tradicionalan začin mediteranske kuhinje koji je bogat kalijem nužnim za pravilan rad mišića i dijurezu. Uz to, potičući izlučivanje tekućine, ove su sjemenke odličan saveznik u borbi protiv celulita. Osim esencijalnog ulja kojem duguju karakterističnu aromu, sadrže i proteine, ugljikohidrate te antioksidanse. Korisne su kod probavnih tegoba, aerofagije (gutanje zraka), bolova i nadutosti u trbuhu, a imaju i laksativno djelovanje. Koriste se za pripremu čaja, u salatama, za začinjanje mesnih jela i slatkiša.

Kvinoja: održava kožu elastičnom

Njezine sjemenke imaju blag i ugodan okus, a sadrže visokokvalitetne proteine te sve esencijalne kiseline. Posebno je važno to što sadrže lizin koji je važan jer potiče stvaranje kolagena u koži. Odličan su izvor fosfora, kalija i magnezija, a ne sadrže gluten pa ih mogu konzumirati i oboljeli od celijakije. Prije upotrebe treba ih staviti da se namaču u hladnoj vodi, a zatim ih kuhati oko 15 minuta. Kuhane sjemenke se mogu koristiti kao začin juhama, salatama i mesnim jelima.

Foto: iStock
Budući da ne sadrži gluten, kvinoja se preporučuje svima s glutenskom intolerancijom, odnosno osobama koje boluju od celijakije.

Kumin

Ove sjemenke intenzivne arome sadrže proteine (17,8%), ugljikohidrate (33,7%), ali prvenstveno flavonoide koji imaju protuupalno i antioksidalno djelovanje te biljne sluzi koje su korisne za zdravlje crijeva. Pomažu kod probavnih smetnji, proljeva i neugodnih crijevnih plinova te ublažavaju bolove u trbuhu. Koriste se u raznim mješavinama začina te kao dodatak umacima, jelima na bazi cuscusa, povrća i mesa, a njihov je čaj odličan protiv neugodnog daha i plinova u crijevima.

Gorščica: pospješuje probavu

Ove pikantne sjemenke su odlična pomoć za osobe koje pate od bolesti jetre jer potiču stvaranje žuči, no ne smije se pretjerati s njihovom konzumacijom jer u tom slučaju mogu izazvati nadraženost probavnog sustava te pojavu hemoroida. Osnovan su sastojak za pripremu senfa i raznih umaka na bazi senfa, posebno u kombinaciji s octom, solju i vodom. Odlične su za aromatiziranje salata i kuhanog povrća, a okus im se dobro slaže i sa žitaricama i svježim sirevima.

Linker
24. travanj 2024 11:47