SHUTTERSTOCK
korisno

Savjeti kako se riješiti neugodnog zadaha - i mrkva vam može pomoći

Hrskavo povrće poput mrkve potiče proizvodnju sline, učinkovito neutralizirajući nusproizvode bakterija

Više od 50 posto opće populacije ima problem s lošim zadahom. Neugodan, pomalo i psihološki problem pojedinca, halitoza termin je koji koristimo za često ili trajno postojanje zadaha iz usta. Da je doista riječ o psihološkom trenutku, najčešće možemo primijetiti kada se pojedinac osjeća nelagodno u neposrednom razgovoru s okolinom pritom prikrivajući usta rukom. Ipak, pojava neugodnog zadaha iz usta može nastati i iz drugih okolnosti. Primjerice ujutro, nakon buđenja, loš zadah se događa zbog smanjenog lučenja sline tijekom noći. Neugodan miris mogu uzrokovati i namirnice poput češnjaka i luka. Stoga, nije neobično da netom nakon pojedenog obroka posegnemo za žvakaćom gumom. Međutim, postoji prirodniji način uz pomoć kojeg se možemo riješiti lošeg zadaha.Rješenje se naime nalazi u mrkvi!

Što uzrokuje neugodan zadah?

Osim već nabrojenih, loš zadah mogu uzrokovati:

  • metaboličke bolesti
  • pušenje i konzumacija alkohola
  • loša oralna higijena
  • parodontna bolest
  • nečiste proteze
  • infekcije grla i drugo

Kako jedenje mrkve pomaže u borbi protiv lošeg zadaha?

- Hrskavo povrće poput mrkve potiče proizvodnju sline, učinkovito neutralizirajući nusproizvode bakterija - rekla je doktorica Rupkatha Sen.

Mrkva je poznata po tome što je dobra za zdravlje očiju, no može učinkovito djelovati na zdravlje naše usne šupljine na sljedeće načine:

1. Prirodna četkica za zube

Mrkva djeluje kao prirodna četkica za zube. Budući da je bogata vlaknima, može pomoći u razbijanju naslaga i kamenca na zubima.

2. Doprinosi zdravlju desni

Ovo je povrće izvor raznih vitamina poput A, K i biotina, koji su važni za jačanje koštane cakline i poboljšanje zdravlja desni.

3. Jača zube

Mrkva sadrži kalcij i fosfor koji pomažu u jačanju zuba. Redovito žvakanje mrkve također može pomoći u jačanju čeljusne kosti.

Savjeti kako se riješiti lošeg zadaha

Osim mrkve u borbi protiv lošeg zadaha može pomoći i jogurt jer sadrži probiotike koji mogu nadjačati bakterije neugodnog mirisa te pomoći u smanjenju lošeg zadaha. Bobičasto voće, naranče i dinje obiluju vitaminom C i stoga su korisni u kontroli bakterija.

Ostali savjeti uključuju:

  • Pridržavanje pravila oralne higijene kao što je pranje zuba dva puta dnevno.
  • Čišćenje koncem jer smanjuje vjerojatnost stvaranja biofilma, što u konačnici sprječava loš zadah.
  • Redovitu hidrataciju kako bi se osigurala kontinuirana proizvodnja dovoljne količine sline, što pomaže u sprječavanju suhih usta i povezanog lošeg zadaha.
  • Korištenje tekućina za ispiranje usta može učinkovito smanjiti količinu bakterija u ustima, prikrivajući loš zadah.
  • Odlazak stomatologu. Ako je nakupljanje plaka uzrok lošeg zadaha, stomatolog će savjetovati čišćenje zuba. U slučaju parodontne bolesti može biti potrebno dubinsko čišćenje zuba.
Linker
20. travanj 2024 00:02