SHUTTERSTOCK
dokazano

Samopouzdanje ovisi i o onom što jedemo

Ukratko, kada jedemo bolje, osjećamo se bolje

Samopouzdanje se može izgraditi na mnogo načina - vježbanjem, brigom o sebi, ljubaznošću prema sebi, a nova istraživanja pokazuju da i određene namirnice imaju znatan utjecaj na njegovu razinu. Naime, određene hranjive tvari utječu na naš mozak tako da potiču osjećaj samopoštovanja nakon čega slijedi niz pozitivnih utjecaja na naše emocije.

Hormoni sreće

Nedavno istraživanje s Universidad Europea de Valencia u Španjolskoj otkrilo je da su dodaci vitamina D i dobro uravnotežena prehrana poput mediteranske poboljšali cjelokupno mentalno zdravlje sudionika. Poljski istraživači također su otkrili da nam određena hrana može služiti za zaštitu psihičkog zdravlja. Njihova studija pokazala je da su probiotici kao što su Lactobacillus helveticus (koji se nalaze u siru i mlijeku) i Bifidobacterium (ima ga kefiru, kruhu od kiselog tijesta i kiselom kupusu) snažni reduktori stresa te da poboljšavaju raspoloženje.

Ukratko, kada jedemo bolje, osjećamo se bolje, što pomaže da se osjećamo bolje i u vlastitoj koži. Hormoni odgovorni za dobro raspoloženje su dopamin, oksitocin, serotonin i endorfini, katkad i skraćeno nazvani DOSE.

Kako bi se poboljšalo raspoloženje, treba posegnuti za hranom koja sadrži određene hranjive tvari potrebne za pokretanje proizvodnje ovih hormona, a neke od njih su omega-3 masne kiseline, magnezij, vitamin C, tiamin (B1), folat (B6) i selen.

Linker
20. travanj 2024 00:18