SHUTTERSTOCK
iskoristite vikend

Izvucite NAJBOLJE od boravka u prirodi

Zdravstvene dobrobiti boravka u zelenilu ili plavetnilu pojavljuju se nakon dva sata

Poznato je da je boravak u prirodi koristan za tijelo i za psihu, a za učinak je važno koliko ćemo vremena provesti u šetnji šumom ili odmarajući se uz obalu jezera. Zdravstvene dobrobiti boravka u zelenilu ili plavetnilu pojavljuju se nakon dva sata, pokazala je studija provedena na gotovo 20.000 osoba, a plato se dostiže poslije pet sati.

Bez pritiska

Zanimljivo je da je pritom svejedno jesmo li to vrijeme proveli "u komadu" ili smo ga rasporedili tijekom tjedna - učinke imaju i kraći boravci na svježem zraku, ali ne kraći od deset minuta. Ugodnije je, naravno, odlaziti u prirodu ljeti, ali svako je godišnje doba idealno za to. Dobrobiti za mentalno zdravlje pružaju i zimski boravci vani, a upravo nam je u mračnije doba godine takva podrška i najpotrebnija. No, to mora biti bez pritiska - istraživanja pokazuju da se ljudi koji pate od depresije i tjeskobe osjećaju bolje kada provode vrijeme u prirodi, ali samo ako je to njihov izbor.

Osjećaju li društveni pritisak da odu u prirodu, bit će nesretniji i zabrinutiji zbog izleta. Zato je najbolje baviti se prirodom onako kako vam odgovara i bez prisiljavanja drugih na takve aktivnosti. Boravak u prirodi važan je i za djecu jer im poboljšava raspoloženje, podiže koncentraciju te pomaže u školskom uspjehu, smanjuje hiperaktivnost.

Igranje u parkovima može biti važno za sklapanje prijateljstava, a iskustva stečena u prirodi u djetinjstvu mogu potaknuti brigu o okolišu u odrasloj dobi.

Linker
21. travanj 2024 19:32