A kako izgleda vaš doručak?
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
struk neće biti tanji

Sabotiramo li svoje mršavljenje već od jutra? Šest pogrešaka koje (pre)često radimo za doručkom

Čak i ako se ne možete rastati od omiljenog doručka, neke male izmjene mogle bi znatno pomoći u mršavljenju i održavanju zdrave tjelesne težine

Ako osjećate glad, nadutost i umor već nekoliko sati od doručka, možda je vrijeme da zamijenite svoj prvi obrok u danu. Čak i ako se ne možete rastati od omiljenog doručka, neke male izmjene mogle bi znatno pomoći u mršavljenju i održavanju zdrave tjelesne težine.

Stručnjaci savjetuju da izbjegnete ove najčešće pogreške dok doručkujete:


1. Previše šećera

Kroasani i pekarski proizvodi mogu biti ukusni, ali neće pomoći da struk bude tanji.

Sadrže mnogo šećera, koji povisuje rizik za debljanjem i nastankom dijabetesa. Jedenjem šećera njegova razina u našem tijelu naglo raste i potom se naglo spušta što nas tjera da potražimo slatku hranu koja će nas ponovno podići. U ovakvim proizvodima zna mnogo skrivenih šećera, kojih ljudi nisu svjesni sve dok ne pročitaju deklaraciju na proizvodu. Sjajan izbor za doručka su jednostavne integralne žitarice u koje ćete dodati svježe voće i malomasni jogurt.


2. Previše kalorija

Dr. Mayur Ranchordas, sportski nutricionist u Sheffield Hallamu, kaže da je važno paziti na kalorije koje se zbrajaju.

- Ako ste popili punomasnu kavu ili cappuccino s muffinom, možda biste pomislili "Jeo sam samo kavu i muffin za doručak". Ali zapravo to je puno kalorija, koje su bez nutritivne vrijednosti. Zdravija opcija je kriška integralnog tosta, poširana jaja, dimljeni losos i avokado. To je 700-800 kalorija za doručak. Ako, uz to, za ručak pojedete sendvič od piletine i slanine, mogli biste premašiti dnevni unos kalorija već prije večere - rekao je dr. Ranchordas za britanski. The Sun.


3. Nedovoljno proteina ili masti

Ključ zdravog doručka je osigurati da ima malo svega - proteina, masti i ugljikohidrata. To su tri glavne skupine hrane i svaka je potrebna u prehrani. Mnogi u doručak ne uključuje sve tri, ili uključe previše ugljikohidrata što može dovesti do gladi ili žudnje u roku od nekoliko sati nakon doručka. Nemojte samo razmišljati o kalorijama, već i o kvaliteti hrane.

Opće je pravilo za doručak - pruža li vam zdrave masti, dobre proteine, minerale i vitamine te umjerene ugljikohidrate? Jogurt s cijelim voćem i zobenim pahuljicama s malo orašastih plodova ili omlet s crnom kavom dobar su izbor doručka. Komad voća ili povrća dat će potrebne vitamine, a proteini u jogurtu ili jaju duže će održavati sitost.


4. Masno i prženo

Slanina, kobasice i još mnogo toga su božanstveni ako imate mamurluk i ako povremeno pojedete manje količine, neće se odraziti na zdravlje. Međutim, masna i pržena hrana puna je zasićenih masti, kalorična i dovodi do toga da se osjećate tromo već od jutra. Osim toga, istraživanja su otkrila povezanost prerađenog crvenog mesa i rizika za nastanak raka crijeva.


5. Jedenje u pokretu

Mnogi će jesti doručak dok žure na posao ili istovremeno dok pregledavaju e-mail ili surfaju internetom. Tada se povećava šansa da pojedemo više i u žurbi što može potaknuti probavne smetnje. Radije sjednite za stol i usredotočite se koliko i što ste pojeli. Svi imamo desetak minuta da sjednemo i jedemo.


6. Čekanje dok ne umrete od gladi

Trebate li jesti ujutro ili preskočiti doručak ovisi o vama. U danu imate količinu energije koju dobivate iz hrane i nije važno kada je jedete, sve dok je dijelite. Ipak, savjetuje se nikada ne čekati da pregladnite jer ćete tada sigurno posegnuti za nezdravom i brzom hranom, grickalicama ili nečim slatkim. Radije se organizirajte tako da u danu imate tri obroka i međuobrok tijekom kojeg jedite malo orašastih plodova ili svježe voće i povrće.

Linker
27. travanj 2024 07:11