Tko bi mu odolio?

 SHUTTERSTOCK
Zanimljiva metoda

Pripremite odrezak kao iz restorana: marinada je tako jednostavna, a oduševit će vas

Iako se priprema odreska može činiti lakom, potrebno je znati nekoliko važnih koraka

Priprema odreska može se činiti tako jednostavnom, kao da je dovoljno pripremiti roštilj ili vruću tavu. Međutim, potrebno je puno više pripreme nego što mislite.

Prvo morate odabrati pravi komad mesa, nakon toga trebate odlučiti kako ga želite ispeći, uz što želite da bude poslužen i koju razinu pečenosti želite postići. Još jedna važna odluka je marinada koju ćete odabrati, i to nije samo stavljanje mesa u neki umak.

- Mariniranje odreska radi se iz više razloga, ali dva glavna su okus i tekstura. Jednom kada marinada dođe u dodir s mesom, počinje razgrađivati tkivo, čineći meso mekanim - rekao je Stephen Bukoff, glavni kuhar u hotelu The Langham u Bostonu, za Eat This, Not That!.

image
SHUTTERSTOCK


Kako pripremiti marinadu?

Bukoff kaže da jedan od njegovih omiljenih recepata za marinadu kombinacija crvenog vinskog octa, sojinog umaka, maslinovog ulja, češnja svježeg češnjaka, ljutike, ružmarina, timijana, soli, papra i Worcester umaka.

- Tekuće sastojke pomiješajte u zdjeli, a zatim zdrobite režanj češnjaka i ljutiku nasjeckajte na trakice. Dodajte ih u zdjelu sa svježim začinskim biljem, soli i paprom - objasnio je Bukoff.

Nakon što se marinada pripremi, odrezak možete staviti u vrećicu i uliti marinadu. Potom vrećicu zatvorite i stavite u hladnjak na najviše dva sata, ali i jedan sat je dovoljan. Ako ga držite duže od dva sata, bit će previše zasićen okusom marinade, što će oduzeti prirodni okus odreska.

Svakako vas potičemo da ipak sami odlučite što želite osjetiti u svom odresku.

- Marinade su zabavan način igranja s okusima. Možete odabrati tropske okuse s voćem, umami sa sojom ili zeljaste sa svježim začinskim biljem i uljem. Općenito, možete postići dublji okus i nježnost kada ih koristite - kaže Bukoff.

Dodaje da nakon toga odrezak možete peći na koji god način želite.

- Možete ga pripremiti na bilo koji način, ali obično bih koristio roštilj jer volim visoku temperaturu i koricu od drvenog ugljena. Ali možete i pržiti i peći - zaključio je Bukoff.

Linker
26. travanj 2024 09:20