Kada je u pitanju vaš imunološki sustav, svakako je važno ono što jedete

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Očuvajte zdravlje

Popis 10 najzdravijih namirnica koje mogu spriječiti brojne bolesti: Jedne namirnice sada ima u izobilju!

Imunitet je ključan u borbi protiv bolesti, a da biste ga ojačali važno je kakvu hranu jedete

Ako vodite brigu o svom imunološkom sustavu, važno je ono što jedete.

Prvi korak u jačanju vašeg imunološkog sustava je održavanje zdrave, uravnotežene prehrane bogate cjelovitim žitaricama, voćem i povrćem, zdravim mastima, prebioticima i probioticima i visokokvalitetnim proteinima.

Međutim, postoje određene namirnice koje biste trebali jesti što je češće moguće. Treba imati na umu da ne postoji namirnica koja će instantno djelovati na imunitet, sve dobre sastojke potrebno je konzumirati redovito da bi tijelo osjetilo njihov učinak.


Šparoge

Unos prebiotika je važan faktor zdrave prehrane, a upravo su šparoge prehrambeni prebiotik, vrsta neprobavljivog vlakna koja se naziva oligosaharid. Prebiotici djeluju tako što poboljšavaju vaš imunološki sustav, povećavaju protuupalne citokine dok smanjuju proupalne citokine (citokini su glikoproteini). Drugi dobri izvori prebiotika uključuju voće, povrće, grah i cjelovite žitarice poput pšenice, zobi i ječma.Budite oprezni ako naglo uvedete ove prebiotike, oni mogu povećati plinove i nadutost.


Mlijeko

Mlijeko dobar izvor selena i značajan izvor cinka. Jedna šalica obranog milijeka osigurava 11% preporučene dnevne količine selena, odnosno 7% cinka. Selen poboljšava funkciju mnogih imunoloških stanica, a nedostatak cinka oštećuje funkciju imunološkog sustava za koju se pokazalo da se poboljšava s povećanjem unosa cinka.


Shiitake gljive

Ove ljekovite gljive imaju brojne prednosti koje ne želite zaobići. Mogu podržati imunološku obranu tijela od infekcija djelujući na različite elemente imunološkog sustava i povećavaju imunološki odgovor T stanica. Shiitake gljive možete pirjate na maslinovom ulju kao jednostavan prilog ili ih dodati omletima, jelima od riže, juhama i salatama.


Brokula

Da, mama je u pravu, trebate jesti brokulu, i to što više i što češće ako želite održati svoje zdravlje. Brokula sadrži polifenole koji djeluju antioksidativno, a koji su važni za imunološki sustav. Kada je brokula u pitanju, što više to bolje, i sirove i kuhane. Brokula se često spominje kao povrće najbogatije raznovrsnim moćnim sastojcima važnim za ljudsko zdravlje, uz to odlično uravnoteženima. Mnogi od njih važni su upravo za snažan i ispravan rad imunosnog sustava. Jedna šalica brokule dat će vam više vitamina C od jedne veće naranče, a ovo je povrće bogato i beta-karotenom, kalijem, magnezijem, cinkom i željezom, kao i dijelom vitamina B skupine (B1, B2, B3 i B6). Kombinacija navedenih vitamina i minerala pomaže imunitetu da bude u vrhunskoj formi, a ne treba zaboraviti ni glutation, antioksidans izuzetno važan za rad svih stanica u tijelu.


Pileća juha

Iako ne postoje kontrolirane studije koje bi proučavale učinak pileće juhe na liječenje prehlade, znanstvenici tvrde da pileće juhe pomažu u rješavanju prehlade.


Đumbir

Neke namirnice, poput đumira, su odlične jer osim što se mogu konzumirati same ili uz druge namirnice što može samo dodatno ojačati naš imunološki sustav. Antioksidansi iz đumbirova korijena imaju moćna protuupalna i imunopodržavajuća svojstva. Zašto je to važno? Zato što metabolički procesi u tijelu, toksini koji uđu u organizam, različite infekcije, izlaganje UV zrakama... pridonose prevelikoj produkciji slobodnih radikala čija aktivnost rezultira oksidativnim stresom - metaboličkim stanjem u kojem dolazi do oštećenja stanica. Namirnice poput đumbira sadrže antioksidanse koji suzbijaju prekobrojne slobodne radikale i time pomažu u zaštiti organizma od bolesti kao što su artritis, tumori, neurodegenerativni poremećaji i mnoge druge. Dokazana su i antibakterijska i antivirusna svojstva đumbira - nije bez razloga jedan od najjačih kućnih lijekova protiv prehlade i gripe. Naribajte malo svježeg đumbira i dodajte ga raznim jelima ili od njega pripremite čaj.


Češnjak

Već tisućljećima ljudi znaju da im češnjak može pomoći u zaštiti od bolesti ili u ozdravljenju, a njegove antibakterijske, protuvirusne, protugljivične i imunopodržavajuće karakteristike potvrdila su i znanstvena istraživanja.


Jogurt

Prehrambene preporuke navode da bi odrasle osobe trebale jesti tri porcije mliječnih proizvoda na dan. Dobar izbor je jogurt s malim udjelom masnoća, jer u 2,5 dl osigurava 11 grama proteina i gotovo 400 mg kalcija, a samo 250 kalorija. Sadrži i vitamine D, B2 i B12. Istaknuti treba da je jogurt bogat probioticima, mikroorganizmima važnim za naše zdravlje, među kojima su Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei i Bifidus. To su bakterijski sojevi koji podržavaju imunosnu funkciju i mogu pomoći u ublažavanju simptoma i skraćivanju trajanja prehlade. Takva korisna crijevna flora potrebna nam je za pravilno odvijanje probavnih procesa, čišćenje organizma i za normalno funkcioniranje imuniteta.


Citrusno voće

Naranče, limuni, mandarine kojih sada ima u izobilju najpoznatiji su nam po visokom sadržaju vitamina C, moćnog antioksidansa koji potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica, a upravo su one važan segment imunosnog sustava u obrani od različitih infektivnih bolesti. Ako nemamo dovoljno vitamina C, a trebali bismo redovito unositi 60 do 75 miligrama na dan, izlažemo se riziku od slabljenja imuniteta i povećanoj sklonosti obolijevanju. Preporučenu dnevnu dozu dobit ćemo već iz jedne naranče srednje veličine, pa je ova voćka, ili njezin svježi sok, idealan odabir za prvi jutarnji obrok. Ako je cilj prevencija dišnih infekcija, trebalo bi uzimati 100 do 200 mg vitamina C na dan.


Cvjetača

Čuva zdravlje srca, bogata je vlaknima pa je idealan detoksikacijski obrok. Sprečava oštećenje organizma uslijed djelovanja slobodnih radikala jer sadrži moćne antioksidanse. Sadrži alicin, koji povoljno djeluje na zdravlje srca i smanjuje rizik za srčani i moždani udar. Bogata je vitaminom C, sadrži folnu kiselinu, mangan, kalij.

Linker
25. travanj 2024 14:33