SHUTTERSTOCK
Skriveni aktivatori

Nutricionistice otkrivaju namirnice zbog kojih nam apetit divlja - najbolje da smanjite njihov unos

Osim što će uzrokovati disbalans glukoze u tijelu, određena hrana će doprinijeti žudnji za dodatnom dozom konzumacije nečeg slatkog i slanog

Koliko ste se puta uhvatili da ste nakon tek dovršenog obroka, željeli još nešto pojesti? Zapravo, koliko je puta određena hrana stvorila efekt pojačane gladi? Ne umišljate si. Sve je ovo istina. Naime, postoje određene namirnice koje još više otvaraju apetit i čine nas gladnijim. Uglavnom riječ je o rafiniranim ugljikohidratima koji su puni šećera te istovremeno, siromašni proteinima i vlaknima. Osim što će ovakva hrana uzrokovati disbalans glukoze u tijelu, doprinijet će i nevjerojatnoj ovisnosti, odnosno žudnji za dodatnom dozom konzumacije nečeg slatkog i slanog. Koje namirnice unutar sebe imaju skriven ‘hoćemo još‘ znak, otkrile su nutricionistice Destini Moody i Lena Bakovic.

1. Pekarski proizvodi

Ljubitelji slastica, prepoznajete li se? Slatkasta peciva za doručak jedna su od najgorih stvari s kojom možete započeti dan.

- Slatki pekarski proizvodi izvrsni su za zadovoljavanje nepca, no ne i za tijelo jer su obično bogati jednostavnim ugljikohidratima. Bez dovoljno proteina ili vlakana, ove poslastice će prvo povisiti šećer u krvi, a ubrzo nakon, dovesti do pada. Kad vam šećer u krvi padne, osjećate se gladnima i umornima - objašnjava nutricionistica Destini Moody te dodaje da za idealan početak dana ovim pecivima dodate malo proteina poput kuhanih jaja ili grčkog jogurta.

2. Voćni jogurti

Iako je jogurt kao namirnica zdrav, ponajviše zato što je dobar izvor kalcija, ipak, važna je vrsta. Primjerice, voćni jogurti i oni s niskim udjelom masti često su izvor dodanih šećera i samim time su loš odabir obroka. Za razliku od njih, obični grčki jogurt ili skyr sadrži prirodno više proteina i znatno manje šećera iz laktoze.

- Veći udio bjelančevina u grčkom jogurtu može nam pomoći da se duže osjećamo sitima. Za osjećaj sitosti, dodajte malo svježeg voća, orašastih plodova i sjemenki kao izvor dodatnih vlakana i zdrave masti - objašnjava nutricionistica Bakovic koja kaže da je grčki jogurt također odlična opcija za međuobrok.

image
SHUTTERSTOCK

3. Čips i štapići

Ako ste pomislili da su samo ljubitelji slatkog na udaru, u krivu ste. Oni kojima je prvi izbor nešto slano, također su na udaru od ‘hoćemo još hrane.‘

- Ako pojedemo šaku čipsa ili štapića, lako nas može dovesti do želje za još. Ovu žudnju možete pripisati soli koja čini jelo ukusnijim i aktivira slinjenje - kaže Moody koja objašnjava kako više sline znači aktivnije receptore na okusnim pupoljcima, što znači veću dubinu okusa.

Postoji još jedan razlog zbog kojeg žudimo za slanom hranom, znanstvenici pretpostavljaju da ljudi žude za soli zbog mogućnosti da ona potiče oslobađanje dopamina, hormona koji nam omogućuje osjećaj zadovoljstva.

- To može stvoriti začarani krug budući da su slani zalogaji poput čipsa i štapića obično puni rafiniranih ugljikohidrata i gotovo nimalo vlakana koja usporavaju probavu. To vas s početka čini gladnima, zbog čega posežete za dodatnom dozom ovih slanih grickalica i tako u krug - objašnjava Moody.

image
SHUTTERSTOCK

4. Bijela riža

Ako imate mogućnost birati bijelu ili smeđu rižu, uvijek odaberite ovu drugu. Ono što rižu čini bijelom je način obrade. Naime, sva bijela riža počinje kao smeđa riža, koja se zatim rafinira i polira kako bi se uklonio vanjski, smeđi omotač koji se naziva mekinje. To je ono što bijeloj riži daje bisernu boju s mekom teksturom.

- Problem s takvim procesom je što se gotovo sva vlakna i vitamini B u riži nalaze u mekinjama. Vitamin B1, također poznat kao tiamin, otkriven je nakon što je japanska carska mornarica iskusila rašireni nedostatak B1 nakon što su svoju prehranu prebacili sa smeđe riže na bijelu rižu. Nakon što su mnogi muškarci umrli od beri-berija, bolesti koja se pojavila kao nedostatak ovog vitamina, ponovno su se svi vratili na smeđu rižu - rekla je Moody.

Uz mekinje, vlakna imaju važnu ulogu u kontroli gladi. Stoga, jedenje porcije bijele riže ubrzat će odgovor tijela kroz povećanu dozu inzulina, međutim, jednako tako će nas učiniti brže gladnima.

5. Voćni sokovi

Samo zato što je napravljen od voća, ne znači da zdrav. Baš suprotno. Konzumiranje voćnih sokova, pa i onih koji na sebi imaju etiketu ‘bez dodanih šećera‘, rade disbalans u tijelu i to ponajviše jer se rijetko kad zadržimo samo na jednoj čaši.

- Sok sadrži veliku količinu šećera i malo ili nimalo vlakana što je idealna kombinacija koja brzo podiže razinu šećera u krvi i zatim dovodi do kasnijih padova. Te brze fluktuacije šećera u krvi pridonose gladi i nedostatku sitosti - objašnjava Bakovic.

Ako žudite za nečim što je obilnije od vode, pokušajte pomiješati voće i povrće koje ste planirali cijediti, na taj ćete način dobiti više zasitnih vlakana u mješavini.

image
SHUTTERSTOCK

6. Alkohol

Alkohol također može ozbiljno potaknuti glad.

- Kako tijelo prerađuje alkohol, oslobađanje glukoze u jetri je usporeno, a to može uzrokovati nisku razinu šećera u krvi. Ponekad šećeri u krvi mogu brzo porasti, a zatim pasti nakon što se unese alkohol - kaže Baković.

Brzi porast i pad razine šećera u krvi također može otvoriti apetit te izazvati želju za posezanjem svih dostupnih grickalica i pekarskih proizvoda.

Linker
21. travanj 2024 07:35