Osim vitaminima B skupine, ova je namirnica bogata i važnim mineralima.
 Jonathan Borba/unsplash
TOTALNI HIT

Neki je nikad nisu probali, a preporučuje se kod gotovo svih kroničnih bolesti i posebno ženama

01. srpanj 2019.
Ima veću hranjivu vrijednost od bijele ili rafinirane riže: obilje vlakana, vitamina B1 i B2, željeza i kalcija. Uzima se u obliku raznih pripravaka i sve je popularnija pa je s razlogom možemo smatrati i hranom i dodatkom prehrani.

Piše: Ivana Krnić


Riža je vrlo česta namirnica u našoj kuhinji, bilo da je pripremamo kao prilog, od nje radimo rižoto, dodajemo u punjenu papriku... Mada je poznato oko 40.000 vrsta riže i mada se smeđa smatra zdravijom, uglavnom koristimo bijelu. No, koliko nas je probalo crvenu rižu? Što je crvena riža? Kao smeđa i bijela, i crvena riža ima nevjerojatne zdravstvene prednosti. Osim što je privlačne boje, ima mnogo veće hranjive vrijednosti od drugih vrsta riže, a to bogatstvo skriva se upravo u crvenoj ljusci.

Crvena riža nastaje podvrgavanjem djelovanju crvenog kvasca (Monascus purpureus). Ova vrsta kvasca svojim fermentacijskim djelovanjem stvara tvari kemijski slične statinima pa se koristi u alternativnoj terapiji za snižavanje povišenog kolesterola.

Uz porast zdravstvene svijesti crvena riža postaje sve popularnija zbog svog utjecaja na očuvanje zdravlja.

Dakle, crvena riža ima veću hranjivu vrijednost od bijele ili rafinirane. Kuha se nešto dulje nego bijela, ali ima bolji okus. Obiluje vlaknima, vitaminima B1 i B2, željezom i kalcijem. Preporučuje se srčanim bolesnicima i dijabetičarima, a fitness stručnjaci tvrde da visoki sadržaj vlakana pomaže u mršavljenju. Razloga zbog kojih biste ovu namirnicu trebali uvesti u prehranu je bezbroj. Primjerice, bogata je željezom i manganom. A upravo manjak željeza dovodi do umora, pada imuniteta, do anemije koja je česta kod trudnica, žena u menopauzi, ali i kod djece. Što se mangana tiče, njegov manjak manifestira se visokim krvnim tlakom, problemima sa srcem, nepravilnim kontrakcijama mišića, malformacijama kostiju, visokim kolesterolom, slabljenjem vida, problemima sa sluhom i pamćenjem.


Odličan izvor vlakana

Uz to, crvena riža pomaže da zadovoljimo dnevne potrebe za vlaknima. Četvrtina šalice crvene riže ima oko 2 grama vlakana i zadovoljava osam posto dnevnih potreba za vlaknima. Vlakna su nam, naime, potrebna jer sprečavaju i ublažavaju zatvor te poboljšavaju funkciju crijeva.

Odlučimo li umjesto bijele jesti crvenu rižu, unijet ćemo manje ugljikohidrata, povećati energiju i bolje se osjećati.

Crvena riža bogata je i cinkom, mineralom koji ubrzava zacjeljivanje rana te je odličan antioksidans. Samo jedna porcija crvene riže može zadovoljiti 23 posto dnevnih potreba za vitaminom B6, koji je nužan za uravnoteženje lučenja serotonina i stvaranje crvenih krvnih stanica. Ipak, crvena se riža najviše spominje u kontekstu snižavanja kolesterola. Naime, većina ljudi danas ima problema s njegovim održavanjem u propisanim granicama. Do tog saznanja došlo se još u prošlom stoljeću, točnije 1970. godine, kada su studije pokazale odlično djelovanje crvene riže na smanjenje razine ukupnog kolesterola u krvi. Aktivna komponenta u crvenoj riži je monakolin K. Veće količine lipoproteina niske gustoće ili LDL kolesterola u krvi uzrokuju nakupljanje plaka u stijenkama arterija. Tako dolazi do njihova sužavanja, što pak može blokirati koronarnu arteriju i uzrokovati srčani udar. Smanjenje razine LDL kolesterola smanjuje rizik za bolesti srca.

Godine 2009. provedena je opsežna studija na kojoj su radili David Becker i Ram Gordon, kardiolozi iz bolnice Chestnut Hill. Njihov je zaključak da se razina LDL kolesterola smanjila kod ispitanika koji su jeli crveni rižu, za razliku od onih koji je nisu uzimali. Crvena riža korisna je i za dijabetičare. Naime, nekontrolirana razina glukoze u krvi kod dijabetičara može dovesti do velikih problema s očima, bubrezima i srcem. Kontrola razine šećera i njegovo držanje u prihvatljivim granicama smanjuje te opasnosti.


Stvara osjećaj sitosti

Ako pak imate neutaživu potrebu za jelom, crvena riža će vam pomoći, jer daje osjećaj sitosti. Uz to organizmu daje energiju i pomaže probavi. Studije su pokazale i da oni koji svakodnevno jedu crvenu rižu imaju manji rizik za pretilost. Crvena riža, naime, ne sadrži nimalo masti pa ako želite izgubiti koji kilogram, posegnite za ovom namirnicom.

Budući da je crvena riža značajan izvor magnezija, pomaže u disanju, a redovito konzumiranje crvene riže pomoći će vam da izbjegnete probleme s astmom.

Ipak, za svaki slučaj, ako patite od astme, razgovarajte sa svojim liječnikom i provjerite smijete li uzimati crvenu rižu. Magnezij je ključan i za izgradnju zdravih kostiju, a nedostatak ove mineralne tvari može dovesti do osteoporoze i niske gustoće kostiju kasnije u životu. Potvrđeno je da redovita konzumacija crvene riže pomaže u izbjegavanju i ublažavanju problema sa zglobovima. U crvenoj riži je mnoštvo učinkovitih antioksidansa koji su izuzetno blagotvorni za kožu. Često konzumiranje crvene riže može pomoći da izbjegnete pojavu sitnih linija i bora na koži. Uz to, može pomoći u učvršćivanju kože i smanjivanju štete izazvane UV zrakama. Osim kao namirnica za pripremu raznih jela, crvena riža uzima se i obliku raznih pripravaka. Kod nas je takva čak i popularnija. Možete je kupiti na bio odjelima dućana, a njezine pripravke naći ćete gotovo svagdje.


Kako je koristiti

Ljekarnici kažu da sve više kliničkih i znanstvenih studija potvrđuje djelotvornost crvene riže kao dodatka prehrani. Njezina djelatna tvar je lovastatin, koji se inače koristi i u lijekovima protiv povišene razine masnoća u krvi. U dodacima prehrani te su razine puno manje (3-5 mg) nego u lijeku (10, 20, 40 mg). Kako je djelatna tvar ista, nuspojave koje uzrokuju lijekovi iz skupine statina mogu se pojaviti i kod uzimanja pripravaka crvene riže. To su najčešće hepatotoksičnost i miopatija. Neki bolesnici mogu pokazati osjetljivost na tu skupinu lijekova i u najmanjoj dozi, a to se može odnositi i na količine lovastatina u preparatima crvene riže. Ako se osjeti bol ili slabost u mišićima, potrebno se javiti liječniku.

Doziranje mora biti precizno: odraslima se preporučuje 1200 mg praha crvene riže do dva puta na dan. Mlađima od 18 godina ne preporučuje se uzimanje ovih preparata, kao ni trudnicama, dojiljama te osobama koje imaju problema s jetrom. Alergijske reakcije nisu zabilježene. Prijavljivane su glavobolje i probavni problemi. Što se tiče interakcija, pri konzumiranju preparata crvene riže treba izbjegavati alkohol i druge lijekove koji oštećuju jetru, lijekove protiv upale i za snižavanje krvnog tlaka.

Također, ne preporučuje se istodobno uzimanje soka od grejpa, koenzima Q10, astaksantina i cinka, ginka, češnjaka i preparata sabal palme, a osobe koje uzimaju statine ne smiju koristiti preparate crvene riže jer se povećava vjerojatnost nastanka nuspojava.


ČITAJTE I:

Teme
Linker
13. studeni 2022 23:30