Ako ste dobro raspodijelili kalorije, jesti možete i kasno navečer!
 Foto: iStock
Skidanje kila ne mora biti mučenje

Najveći mitovi i istine o mršavljenju

Kod mršavljenja sve se svodi na jednostavnu matematiku: kako biste po tjednu mršavjeli oko pola kilograma, trebate dnevno potrošiti dodatnih 500 kalorija.

Mnogo je savjeta o tome koji je najbolji način za mršavljenje, no budete li se pridržavali onih pogrešnih, moglo bi se dogoditi da nabacite kilograme umjesto da ih se riješite. Vrijeme je da razlučite mitove od činjenica kako biste konačno vidjeli rezultate svog truda.

Mit: Ne jedi poslije 20 sati

Istina: nije važno kada jedete, nego ukupan dnevni unos kalorija

Unatoč uvriježenom vjerovanju, hrana koju jedete u večernjim i kasnim noćnim satima ne pohranjuje se automatski u obliku masnoća u vašem organizmu. Dakle, to što ćete prestati jesti nakon 17 sati ne znači da ćete smršavjeti. Najbolji način da smršavite jest da pazite na unos kalorija tijekom cijelog dana ne prekoračujući količinu koja je za vas optimalna. No, treba reći i to da su istraživanja pokazala da žene polovicu ukupnog dnevnog unosa kalorija "obave" za večerom ili nakon večere, a takvo stresno jedenje ima značajnu ulogu u debljanju. Imajte na umu da konzumiranje visokokalorične hrane u kasnim satima utječe na probavu, a i na kvalitetu sna. A neispavanost, pak, može biti uzrokom prejedanja idući dan. To je razlog zašto mnogi stručnjaci preporučuju da se veći dio kalorija unese u organizam u prvom dijelu dana te da večernji obrok bude što laganiji. No, ako volite kasno jesti, onda preskočite neke kalorije tijekom dana i "sačuvajte" ih za svoj omiljeni obrok.

Mit: Bolje su light namirnice

Istina: light namirnice možda imaju manje kalorija ili masnoća, ali zato imaju povećan udio natrija, šećera i kemijskih aditiva ili umjetnih sladila

Kad uspoređujete standardni krem sir s light verzijom, možda ćete uštedjeti 15-ak kalorija, ali ćete u organizam unijeti 11 mg natrija. To vam se možda ne čini mnogo, ali ne zaboravite da je prekomjeran unos natrija jedan od glavnih uzroka nadimanja. Osim toga, kad ljudi neku hranu doživljavaju kao "laganu", skloni su je pojesti u većoj količini te tako na kraju opet u organizam unesu jednak broj kalorija, ako ne i veći, kao da su pojeli jelo u izvornom obliku. Stoga je najbolje izbjegavati namirnice s oznakom "light" ili "s malim udjelom masnoća", poput sireva, čipsa, sladoleda ili sokova te odabrati standardne varijante, ali u manjoj količini. Što su sastojci prirodniji, to bolje za vas.

Foto: iStock
Postoje ugljikohidrati i ugljikohidrati! Dakle, ne treba ih izbjegavati, ali ih treba mudro birati.

Mit: Vježbaj, pa možeš jesti što hoćeš

Istina: vaša tjelesna aktivnost vjerojatno ne troši onoliko kalorija koliko mislite

Pola sata trčanja umjerenim tempom troši nešto manje od 300 kalorija. A ako pretjerujete s cheeseburgerima, prženom hranom i pivom, takav obrok ima i puno više od 700 kalorija. Kod mršavljenja sve se svodi na jednostavnu matematiku: da biste mršavjeli oko pola kilograma tjedno, trebate dnevno potrošiti dodatnih 500 kalorija ili za toliko smanjiti dnevni unos. U prijevodu, i uz 30 minuta trčanja, još uvijek biste trebali unijeti 200 kalorija manje po danu želite li vidjeti neke rezultate na liniji. Vježbanje bi svakako trebalo biti važan dio plana mršavljenja, ali i kontrola unosa kalorija. Jedno bez drugoga ne ide.

Mit: Preskakanje obroka ubrzava mršavljenje

Istina: dulji periodi bez hrane usporavaju metabolizam, a time i mršavljenje

Kako biste održali metabolizam što bržim, obavezno doručkujte i nastavite tijekom dana jesti svakih nekoliko sati. Osim što usporava metabolizam, preskakanje obroka čini vas mrzovoljnima i stalno gladnima, a to će dovesti do prejedanja u drugom dijelu dana.

Mit: Ne smiješ jesti ugljikohidrate, čak ni voće

Istina: možda ćete na taj način u početku i mršavjeti, ali čim se vratite uobičajenom režimu prehrane, vratit će se i kilogrami

Ugljikohidrati zapravo pospješuju mršavljenje, ali treba znati odabrati pravu vrstu. Izbacite iz jelovnika rafinirane ugljikohidrate i dajte prednost cjelovitim, kao što su integralne žitarice i voće. Takva hrana sadrži vlakna koja će vam dulje pružati osjećaj sitosti, a opskrbit će vas i dovoljnom količinom energije pa ćete izbjeći napade gladi i nervoze. Sve to olakšat će vaš plan da tijekom dana unosite manje kalorija. Uz to, vlakna održavaju redovitu probavu pa tako izbjegavate i problem nadimanja.


Magičnog rješenja za gubitak kilograma nema, trik je u broju unesenih kalorija i njihovoj potrošnji.


Mit: Možeš jesti sve što želiš ako je zdravo

Istina: zdrave namirnice također sadrže kalorije, šećer, natrij i masnoće
Integralni kruh i tjestenina, orašasti plodovi i maslac od orašastih plodova, avokado, suho voće, zobeno brašno, svježe cijeđeni sokovi - sve su te namirnice zdrave, ali nisu bez kalorija. Ustvari, one su prilično kalorične: polovica avokada sadrži 161 kaloriju, a 18 indijskih oraščića ima 163 kalorije. To znači da ne možete bez razmišljanja zagrabiti žlicom u staklenku maslaca od kikirikija samo zato što je dobar za zdravlje. Samo jednom žličicom ovog maslaca u organizam ćete unijeti 105 kalorija. Brojanje kalorija i razmišljanje o veličini porcija važno je i kad jedete zdravu hranu.

Mit: Jedi salate, gubi kilograme

Istina: povrće ima malo kalorija, ali ne i preljevi
Dvije šalice miješane zelene salate imaju samo deset kalorija. No, ako im dodate šnitu feta sira (90 kalorija), orahe (93 kalorija), šnitu slanine (50 kalorija), malo piletine (139 kalorija), suhe brusnice (46 kalorija), kockice prženog kruha (100 kalorija), tvrdo kuhano jaje (78 kalorija), avokado (114 kalorija) i preljev od ulja i octa (76 kalorija), vaš zdrav ručak je nakupio 800 kalorija! Konzumiranje velike salate za ručak ili večeru odličan je način za gubljenje kilograma, jer je povrće bogato vlaknima. Ali odbacite kalorične preljeve prije nego što navalite na nju.

sexy woman lies with pizza on her face indoor, home interior
Foto: iStock
Ma hajde, jedan trokut pizze još nikoga nije ubio, ni udebljao, pa neće ni tebe ako se s vremena na vrijeme počastiš.


Mit: Prehrana bez glutena ubrzava mršavljenje

Istina: gubitak težine ovisi o unosu broja kalorija, a hrana bez glutena često je visokokalorična

Ako zamijenite uobičajeni komad pizze onom čije je tijesto načinjeno od brašna kvinoje, opet ćete unijeti jednak broj kalorija, tako da vam to neće pomoći izgubiti kilograme. Međutim, ako ste prije nego što ste prešli na bezglutensku prehranu jeli goleme količine kruha, tjestenine, keksa i pizze, a prehrana bez glutena vas je potaknula da jedete više povrća i nemasnih proteina, onda je to zdrav način za skidanje kilograma. Prehrana bez glutena nije magično rješenje za gubitak kilograma - i dalje je glavni trik u broju kalorija.

Mit: Trebate izbjegavati hranu za kojom žudite

Istina: mali grijesi koji zadovoljavaju nepce mogu pomoći u gubitku kilograma

Lišavajući se potpuno hrane koju volite samo ćete još više potaknuti žudnju za njom. Kolači, čokolada, keksi, pomfrit, pizza - možda nisu najzdraviji odabir, ali istraživanje je pokazalo da nakon što pojedete nešto od toga ne trebate po svaku cijenu povećati intenzitet vježbanja. Odstupanje od čak 600 kalorija neće se odraziti na vaš struk, ako većinu vremena jedete zdravo i uravnoteženo. Dopuštajući si jedan mali "slatki grijeh" dnevno spriječit ćete prejedanje omiljenom hranom.

Linker
18. travanj 2024 20:20